Alapkamat emelés

Emelt és további kamatemeléseknek ágyazott meg az MNB

Alapkamat emelés

Emelt és további kamatemeléseknek ágyazott meg az MNB

Varga Zsombor
2021-12-14 Frissítve: 2022-03-22
2021-12-14 Frissítve: 2022-03-22
17639236

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, ami így már 2,4 százalékos értéken tartózkodik - derült ki a Monetáris Tanács idei utolsó kamatdöntő ülése után. Az elmúlt egy hónap azonban nagyfokú változásokat jelentett a hazai monetáris politikában, így a jelenlegi valódi irányadó ráta emeléséről majd csak a következő hetekben dönthet a jegybank.

 

A valódi szigorítást jelentő egyhetes betét kamatának emelése előtt azonban már kinyitotta az ajtót az MNB azzal, hogy megemelte a kamatfolyosó sávját. A kamatfolyosó alját így 80 bázisponttal 2,4 százalékra, a kamatfolyosó tetejét pedig 30 bázisponttal 4,4 százalékra emelte a jegybank.

A kamatfolyosó emelése teszi lehetővé a további kamatemelést. Az elmúlt hetekben ugyanis az egyhetes betét kamatát már 3,3 százalékra, összesen másfél százalékkal emelte meg az MNB - jóval magasabb mértékben, mint az alapkamatot. Az emelésnek egy alkalommal útját állta a kamatfolyosó teteje, amely feladata egyébként az, hogy kordában tartsa a bankközi kamatok túlságosan magas kilengéseit. December elején azonban magát a jegybanki kamatemelést is ellehetetlenítette volna, az MNB akkor egy nem kamatdöntő ülésén nyúlt végül mégis a kamatokhoz. Most azonban már előre gondoskodott a jegybank arról, hogy akár további 1,1 százalékos mértékben emelhesse a jelenleg legfontosabb kamatszintet. További fontos lépést jelent, hogy az alapkamat és a kamatfolyosó alja immár megegyezik, vagyis az MNB formális garanciát vállalt arra, hogy az egyhetes betét kamatát semmiképp sem csökkenti az alapkamat alá - szigorítani, és nem lazítani fog.

 

Az irányadó kamat emelése már a korábbi hetekben megjelent a bankközi kamatokban. A BUBOR a kamatdöntés napján 3,69 százalékon állt a háromhónapos lejáraton, ami 1,43 százalékkal magasabb az előző havi kamatdöntés napjához képest. Ez a növekedés pedig jelentősen növelheti a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletét a kamatfordulót követően. A banki forrásköltségek növekedése pedig az új lakáshitel ajánlatok költségeit is jelentősen emeli, a bankok az elmúlt hónapban szinte naponta jelentkeztek az újabb és újabb hiteldrágításokkal.

 

Virág Barnabás MNB-alelnök a döntést követő háttérbeszélgetésen megerősítette a további szigorításokat. A várhatóan csak középtávon enyhülő inflációs nyomás miatt a Monetáris Tanács továbbra is havi emeléseket tart szükségesnek az alapkamatban, az egyhetes betéti eszköz kamatában bekövetkezett jelenleg markánsabb emelések pedig idővel beépülnek az alapkamatba és a jegybank kamatemelési ciklusába. Addig azonban az egyhetes betét jellemzően nagyobb mértékben fog emelkedni, mint az alapkamat. Ezzel kapcsolatban Virág Barnabás előrevetítette, hogy most csütörtökön várhatóan szükséges lesz az egyhetes betét 30 bázispontos emelése.

A gyorsan emelkedő rövid lejáratú kamatok mellett a hosszabb lejáratú kamatok emelkedését segíti elő két korábbi program kivezetése. Az állampapír vásárlások leállítása miatt így a hosszabb pénzpiaci kamatok is emelkedhetnek. A jegybank tervezetten nem vásárol további állami kötvényeket, a meglévőket azonban lejáratig tartja, és eseti jelleggel a későbbiekben is beavatkozhat az állampapírpiacba. Az MNB döntött a nagyobb vállalatok finanszírozását segítő Növekedési Kötvényprogram kivezetéséről is, amely a jelenleg folyamatban lévő kibocsátói tárgyalások lezárásáig tart.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!