Lakáshitel

Ismét 3 százalék felett a BUBOR, jókorát emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek törlesztője

Lakáshitel

Ismét 3 százalék felett a BUBOR, jókorát emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek törlesztője

Varga Zsombor
2021-11-25 Frissítve: 2022-01-18
2021-11-25 Frissítve: 2022-01-18
17343385

A Magyar Nemzeti Bank igazgatósága ma ismét dönt a referenciakamatokat meghatározó kamatszintről, a referenciakamatok azonban az elmúlt egy hétben is meredeken emelkedtek, meghaladva az utoljára 2013-ban látott 3 százalékos kamatszintet. Egy változó kamatozású lakáshitel esetében akár évi 225 ezer forintos pluszterhet is jelenthet a magasabb kamatszint.

 

Az MNB Monetáris Tanácsa előző héten ugyan csupán 2,1 százalékos alapkamatot határozott meg, az erőteljesebb szigorítás érdekében azonban hagyott magának egy kiskaput a jegybank. Így minden hét csütörtökön az MNB igazgatósága döntheti el egy jelenleg fontosabb monetáris eszköz, az egyhetes betét kamatszintjét. Ez 2,5 százalékon áll az előző heti döntést követően, ma viszont ennél akár magasabb kamatokat is meghatározhat az igazgatóság - az előző héten belengetett gyorsabb szigorítási ciklus semmiképp sem utal arra, hogy csökkentenének.

 

A cikk megjelenését követő monetáris szigorítási lépések:

 

Frissítés: az MNB igazgatósága november 25-én, csütörtökön végül még 40 bázisponttal emelte meg az egyhetes betéti eszköz kamatát, amely így jelenleg 2,9 százalékon áll. A jegybank jövő hét csütörtökön is dönt a jelenlegi legfontosabb monetáris politikai kamatról, a jelentős további emelésnek azonban gátat vet a kamatfolyosó 3,05 százalékos teteje. Ha a jegybank el akarja hárítani ezt az akadályt, a sűrű monetáris politikai naptár újabb időponttal bővülhet, és jövő hét kedden is kamatmeghatározó ülésre kerülhet majd sor.

 

Frissítés 2: az előzetes várakozásoknak megfelelően valóban átalakította a kamatfolyosót november 30-án, kedden az MNB. A bankközi kamatok kilengéseit korlátozó sávot így megemelte a jegybank. Az emelés után a kamatfolyosó alja 1,6 százalék, a kamatfolyosó teteje pedig már 4,1 százalék. Ezzel további tér nyílt az újabb kamatemelés előtt, ami ismét hamar, egész pontosan két nap múlva, csütörtökön következhet be.

 

Frissítés3: Valóban emelt a jegybank az egyhetes betét kamatán december 2-án, csütörtökön is, ezúttal 20 bázispontot, ami elmarad az előző héten tapasztalt 40 bázispontos emeléstől. Így a jelenleg legfontosabb kamatszint december elején 3,1 százalékon áll. Az újabb heti döntés december 9-én várható.Frissítés4: Megismételte előző heti emelését a jegybank december 9-én, az újabb 20 bázispont után 3,3 százalékon áll az egyhetes betéti eszköz kamata. December 14-én, kedden kamatdöntő ülést tart a jegybank, amelyen az MNB az alapkamatot is emelheti a jelenleg fontosabb szerepet játszó egyhetes betéti eszköz kamata mellett, emellett a következő hónapok irányát is meghatározza- a további fejleményekről már későbbi cikkeiben tájékoztat a Bank360.

A referenciakamat azonban a mai döntést megelőzően is erőteljesen kilőtt, így már tegnap, az új kamatszint bejelentését megelőző napon 3,25 százalékot tett ki a hathónapos Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR). A 3 százalékos szintet meghaladó értékre 2013 decemberében volt utoljára példa.

Ha a jegybanki igazgatóság tovább emeli az egyhetes betéti eszköz kamatát, a referenciamutató értéke is magasabb lehet már holnap. A holnapi érték azért kulcsfontosságú, mert ez fogja meghatározni a jövő havi kamatforduló esetén a változó kamatozású lakáshitelek új törlesztőrészletét - hiszen a jogszabály szerint a hónap utolsó munkanapja előtti második munkanapon publikált referenciamutató számít.

A változó kamatozású hitelek törlesztőjét már az is megemeli, ha a jelenlegi szinten marad a BUBOR. A 3,25 százalékos új referenciaérték egy hathónapos kamatperiódusú lakáshitel esetén a május végi 0,99 százalékos BUBOR-t váltja, vagyis több, mint két százalékponttal nő a törlesztés során fizetett kamat - a banki működést fedező kamatprémiumot kiegészítve, amit a Bank360 szakértői 3 százaléknak feltételeztek.

 

Ez az összeg pedig forintban sem csekély: egy 2015 decemberében 20 évre felvett 20 millió forintos változó kamatozású lakáshitel törlesztője az elmúlt félévben 125 392 forintot tett ki. A jóval magasabb referenciakamat mellett viszont a törlesztő már 144 208 forintra pattan fel, ami 18 815 forintos törlesztőrészlet emelkedést jelent az előző havihoz képest. Ez egy év alatt összesen akár 225 786 forinttal is nagyobb költséget jelenthet.

 

Frissítés: az MNB csütörtöki kamatemelése nyomán a hathónapos BUBOR is tovább emelkedett, már 3,58 százalékot mutatnak a bankközi kamatok hat hónap esetén. Ez valamivel magasabb törlesztőrészlet növekedéssel jár együtt, a decemberi kamatforduló után már 147 041 forintot kell havonta fizetni, ami 21 648 forintnyi pluszköltséget jelent egyik hónapról a másikra a fenti hitel esetében.

 

Az MNB szeptemberben ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakáshitel állománynak már csak a kisebb része, 35 százaléka volt változó kamatozású. Ha a fenti lakáshitel szeptemberben hátralévő 16 403 457 forintos tartozását a teljes lakosság 4 458 milliárd forintos állományára vetítjük, azt kapjuk, hogy 5,1 milliárd forintos veszteséget jelentett volna a BUBOR emelkedése, ha mindegyik lakáshitel kivétel nélkül változó kamatozású lenne.

 

Mivel azonban tudjuk, hogy már csak nagyjából az egyharmada változó kamatozású a lakáshiteleknek, a valós veszteség így megközelítőleg 1,8 milliárd forintot tesz ki, ha mindegyik lakáshitel elér a kamatfordulóhoz. A kettő különbsége, több mint 3,3 milliárd forint pedig megmarad a lakáshitelesek zsebében - köszönhetően annak, hogy a lakossági hitelek már jóval biztonságosabbak, mint néhány éve.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!