Általános kamatplafon bevezetését kéri a Nemzetgazdasági Minisztérium a bankoktól a vállalati hitelekre, amelyeket ez alapján februártól kamatfelár nélkül, a BUBOR referenciakamat szintjén adnának a pénzintézetek futamidő első hat hónapjában.
37002568
Az újra megugró referenciamutatók miatt kamatstop nélkül az érintett jelzáloghitelesek már 19-20 százalékos kamattal fizethetnék a kölcsönüket. Ez egy 15 milliós lakáshitelnél havi 76 ezer forintos plusz kiadást jelentene.
29995829
Az alapkamat csúcsra érésével tetőzhetnek kamatstopos jelzáloghitelek referenciakamatai is. Akik jövő június végéig maradnak a védőernyő alatt, sokat nyernek 18 hónap alatt, akik viszont inkább fixáltak, számolhatják a veszteségeiket.
29581643
A kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek bő fél év alatt. Egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millióval többe kerül. 
29026004
Az árstopok októberig kitolása mellett a kamatstop és a hitelmoratórium december 31-ig tartó meghosszabbítása mellett döntött a kormány. Az intézkedéssel, legalábbis az év végéig azok járnak a legjobban, akik minden győzködés ellenére sem fixesítették a változó kamatozású lakáshitelüket az elmúlt fél évben sem.
26525324
A kamatstop június 30-ig megvédi a változó kamatozású lakáshiteleket, de onnantól izzasztó törlesztőrészletek jönnek. Kiszámoltuk, mekkora az emelkedés kamatstoppal és anélkül.
20244889
Csütörtökön újra emelte az MNB az irányadó kamatát a rekord gyenge értékéről már visszaerősödő forintárfolyam mellett. A lépést a keddi fél kamatnövelés tette lehetővé. Összesen már jóval 1 százalékpont felett emelt egy hét alatt a jegybank. Az MNB döntései bizonyosan újra drágítani fogják a banki hiteleket.
19598650
Akár évi több százezer forintot is meg lehet spórolni egy nagyobb összegű jelzáloghitelen a kormány lakáshitelstop intézkedése után.
17819269
Az MNB kedden kamatdöntő ülést tart, ez azonban már jóval kisebb jelentőséggel bír a hitelpiac számára, mint korábban. Az elmúlt hetekben ugyanis az alapkamat újabb tényleges módosítása nélkül is begyorsult a kamatemelési ciklus, ami alapvetően rányomja a bélyegét a lakáshitel-ajánlatokra. A bankok szinte naponta jelentettek be kamatemeléseket az újonnan folyósított lakáshiteleiknél - a Bank360 az egyre dráguló lakáshitel ajánlatokat járta körbe.
17602576
A Magyar Nemzeti Bank igazgatósága ma ismét dönt a referenciakamatokat meghatározó kamatszintről, a referenciakamatok azonban az elmúlt egy hétben is meredeken emelkedtek, meghaladva az utoljára 2013-ban látott 3 százalékos kamatszintet. Egy változó kamatozású lakáshitel esetében akár évi 225 ezer forintos pluszterhet is jelenthet a magasabb kamatszint.
17343385
A biztonság és a kiszámíthatóság fontos, de az elmúlt években még mindig kevesebbet fizetett az, aki éven belül változó kamatozású lakáshitelét fizette tovább és nem fixesített.
10179503
Jelzáloghitel igénylésnél mindig felmerül a kérdés: kedvezőbb kamatozással vegyünk fel változó kamatozású hitelt vagy válasszuk a biztonságosabb konstrukciót valamivel drágábban? Előre nem tudjuk száz százalék pontossággal megjósolni, hogy melyikkel járnánk jobban, de közelebb kerülünk a megoldáshoz, ha igénylés előtt összehasonlítjuk az elérhető ajánlatokat. A Bank360.hu ebben segít, ezenkívül azt is megnéztük, hogy az elmúlt négy-öt évre visszamenőleg hogyan alakultak a jelzáloghitelek kamatai.
9841460
Bár a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek esetében csökkenés mutatkozott a hitelkamatokban, a rövid kamatperiódusú hitelek referenciakamata 4 éve nem látott magasságokban jár. Ez azoknak az adósoknak lehet igazán rossz hír, akik 3 havi, 6 havi vagy 12 havi BUBOR-hoz rögzített kamatozású hitellel rendelkeznek és májusban van a kamatfordulójuk, emiatt ugyanis emelkedhet a havi törlesztőrészletük.
8709515
Április elején ismét emelkedni kezdtek a referenciakamatok, amit már a törlesztőrészleten is érezhetnek azok az adósok, akiknek változó kamatozású hitelük van. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a lehetőségen, hogy egy biztonságosabb, kiszámítható kamatozású kölcsönnel váltjuk ki a meglévőt - különösen, ha a meglévő hitelünk drágább, mint a jelenleg elérhető kölcsönök. A Bank360.hu lakáshitel körképe alapján most megéri váltani, hiszen a biztonságosabb konstrukciókat csaknem azonos kamatozással igényelhetjük, mint a változó kamatozású jelzáloghiteleket.
8364221
Azoknak, akiknek a meglévő hitele változó kamatozású (tehát BUBOR-hoz kötött), most mindenképpen érdemes megfontolni a hitelkiváltást. A BUBOR értéke ugyanis a múlt havi értékhez képest majd háromszorosára, 0,58%-ra növekedett, ami a változó kamatozású hitelek kamatát jelentősen megnövelheti.
7011907
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!