olló

Egy korszak véget ért: leállhat a kamatvágással az MNB

olló

Egy korszak véget ért: leállhat a kamatvágással az MNB

Herman Bernadett
2024-06-18 Frissítve: 2024-06-18
2024-06-18
39474568

 

 

Júniusban már csak 25 bázisponttal csökkentette a monetáris tanács az alapkamatot. Holnaptól 7 százalékos a ráta, az év végéig már csak időnként lehet szó kisebb kamatvágásokról. A kölcsönfelvevők sem számíthatnak arra, hogy a bankok jelentősebben csökkentik a hitelkamatokat a második félévben. 

 

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a júniusi kamatdöntő ülésen. Az alapkamat így holnaptól 7 százalékos lesz. A kamatfolyosó is ennek megfelelően módosult, az egynapos jegybanki betét kamata 6 százalékra, az egynapos fedezett hitelé 8 százalékosra csökken. 

 

Ezzel a kamatvágással véget is érhetett a tavaly májusban indított kamatcsökkentési ciklus, amelynek során minden hónapban vágott valamennyit az alapkamatból az MNB. 2023 májusában először az akkor 18 százalékos irányadó kamatot kezdte egyre lejjebb vinni az MNB, majd októbertől már az alapkamathoz is hozzányúlt. A kiugróan magas kamatszintet elsősorban az extrém magas infláció megfékezése indokolta. 

 

Az áremelkedés ütemét sikerült mostanra megfékezni, májusban éves szinten 4 százalékkal emelkedtek az árak, ez még mindig benne van a jegybank 2-4 százalék közötti célsávjában. Az év második felében azonban az elemzők valamivel nagyobb mértékű áremelkedésre számítanak. Egy hónapja még 50 bázisponttal csökkentette a jegybank az alapkamatot, júniusban viszont olyan sokat gyengült a forint, ami mindenképpen indokolhatta a nagyobb óvatosságot.

 

"A korábbiaknál kisebb ütemű, óvatosabb lépés mellett döntött ma a jegybank a 25 bázispontos kamatcsökkentéssel. A legfőbb tényező a forint utóbbi hetekben látott nagymértékű gyengülése lehetett, hiszen az utóbbi egy hónapban a nemzetközi és a magyar inflációs folyamatok is a vártnál kicsivel jobban alakultak, és több nagyobb fejlett piaci (svájci, kanadai, legutóbb az európai) jegybank is a kamatcsökkentés útjára lépett" - mondta a kamatdöntés után Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.  

A hitelkamatokban már csak csekély változás várható az idén

 

A jegybanki alapkamattal párhuzamosan csökkenhetnek a bankközi kamatok is, elsősorban a rövid kamatperiódusú hiteleknél. A BUBOR várhatóan valamennyivel lejjebb kerül, ennek elsősorban a vállalatok örülhetnek, a céges hitelek kamatát ugyanis általában ehhez a referenciaértékhez igazítják. 

 

Szintén a BUBOR-hoz kötődik sok lakossági jelzáloghitel kamata, ezek azonban jelenleg kamatstopban vannak, és az év végéig várhatóan ott is maradnak, így addig nem befolyásolja a törlesztőrészletüket a referenciakamat módosulása. 

 

Jelenleg a fix kamatozású és hosszabb kamatperiódusú hitelek referenciakamatai alacsonyabbak a három hónapos BUBOR-nál, ha tehát nem hosszabbítják meg az év végén a kamatstopot, a változó kamatozású, rövid kamatperiódusú hiteleket megérheti majd kiváltani fixre.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!