kamatstop

Hitelkiváltásra biztatja a kormány a kamatstopos adósokat

kamatstop

Hitelkiváltásra biztatja a kormány a kamatstopos adósokat

Bank360 tartalom
2024-03-14 Frissítve: 2024-04-23
2024-03-14 Frissítve: 2024-04-23
37989577

Április elején megszűnik a kamatstop a kis- és középvállalkozások hiteleire, de a kormány szerint ettől nem nőnek a törlesztési terhük, mert addigra már a kamatstopos szintre süllyednek a referenciakamatok. A szakminisztérium ezzel együtt is hitelkiváltásra ösztönzi a cégeket. 

 

A korábbi bejelentésnek megfelelően a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint 2024. április 1- jétől megszűnik a kkv kamatstop, amely 2022. november 1. óta maximalizálta a kis- és középvállalkozások változó kamatozású, nem-támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hiteleinél alkalmazható kamatot. (A változó kamatozású lakossági lakáshitelekre az intézkedés július 1-ig továbbra is érvényben marad.) 

 

A minisztérium szerint a kkv kamatstop úgy szűnik meg, hogy ettől egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni. Az ezeknél a hiteleknél alkalmazott referenciakamat, a 3 hónapos BUBOR ugyanis a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a kkv kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá fog csökkenni. Jelenleg, március 14-én 8,07 százalék, de április 1-ig még lesz egy kamatdöntő ülése az MNB-nek, és ha ezen egy újabb jelentős kamatvágásról döntenek, akkor a kormány jóslata megvalósulhat.


A kkv-hitelek kamatstopjának bevezetésekor a 3 hónapos BUBOR 16,5% feletti szinten volt, míg a kormány intézkedése az érintett vállalati hiteleknél alkalmazható referenciakamatot 7,77 százalékban maximalizálta. A minisztérium számításai szerint ezzel összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint 50 ezer magyar kkv törlesztési terheit megközelítőleg 1500 milliárd forint összegű hitelállománynál.


A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség megállapodása alapján a bankok időközben előbb kamatplafont vállaltak az új folyószámlahitelek minden cég esetében, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a futamidő első félévében az aktuális BUBOR-on hiteleznek, kamatfelár nélkül.


A kormány arra hívja fel a kis- és középvállalkozások figyelmét, hogy a mérséklődő kamatokra tekintettel a kkv kamatstoppal érintett vállalati hitelek esetében lehetőségük nyílt azok kedvezőbb konstrukcióra történő lecserélésére is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!