Újabb kamatplafon a vállalati hitelekre

Újabb kamatplafont kér a vállalati hitelekre a kormány, az Erste máris csatlakozott

Újabb kamatplafon a vállalati hitelekre

Újabb kamatplafont kér a vállalati hitelekre a kormány, az Erste máris csatlakozott

Bank360 tartalom
2024-01-29 Frissítve: 2024-04-10
2024-01-29 Frissítve: 2024-04-10
37002568

Általános kamatplafon bevezetését kéri a Nemzetgazdasági Minisztérium a bankoktól a vállalati hitelekre, amelyeket ez alapján februártól kamatfelár nélkül, a BUBOR referenciakamat szintjén adnának a pénzintézetek a futamidő első hat hónapjában.

 

A kormányzati kötelezés helyett a már bevált módszer, az önkéntes kamatplafon lesz a megoldása a vállalati hitelek olcsóbbá tételének - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből. A szaktárca a Magyar Bankszövetséggel tartott egyeztetés alapján, a Bankszövetség egyetértésével azt javasolja a bankoknak, hogy az újonnan nyújtott vállalati hitelek kamatait kamatfelár nélkül a bankközi referenciakamat (BUBOR) szintén nyújtsák az ügyfeleiknek a futamidő első hat hónapjában 2024. február 1. és május 1. között megkötött hitelszerződéseknél.

 

Mivel a bankok a vállalati hiteleket a BUBOR felett 2-3 százalékponttal nyújtják az ügyfeleknek, az önkéntes kamatplafonhoz való csatlakozásuk esetén ennyivel fognak csökkenni az új hitelek kamatai a folyósítást követő első hat hónapban. Kivéve a forgóeszközhiteleket, amelyekre a lakossági lakáshitelek 7,3 százalékos kamatplafonja mellett már most is 9,9 százalékos kamatplafon van - ezeknél a hiteleknél a kamatcsökkenés kisebb lesz. A 6 hónapos időszakot követően a hitelekben érvényesítenék a BUBOR-on felüli kamatfelárat.

 

Ha a jegybank kamatcsökkentései az elkövetkező hónapokban folytatódnak, akkor a kamatplafon kedvezményes időszakának végére a BUBOR is olyan értékre süllyedhet, hogy az már alacsonyabb kamatot eredményezhet majd a vállalatoknak, mint a mostantól alkalmazott kedvezményes szint.

 

A vállalati hitelek közül a forgóeszközhitelekre jelenleg is érvényben van egy kamatplafon, aminek az értéke 2024. január 1-től 9,9 százalék. A 3 hónapos BUBOR azonban ehhez képest már 9,3 százalék. Ha pedig a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a január 30-i ülésén újabb, esetleg a korábbi 0,75 százalékosnál nagyobb, 1 százalékos kamatvágásról döntene, akkor az a BUBOR további csökkenésével is együtt járna, így már 9 százalék alatti kamaton is piaci hitelhez jutnának a vállalatok.

 

Alig történt meg a bejelentés, a Bank360.hu kérdésére az Erste Bank máris közölte, hogy a február 1-től szerződött új, BUBOR-hoz kötött kamatozású vállalati forinthitelei mindegyikénél önkéntes vállalásként, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség között kötött megállapodásnak megfelelve, a futamidő első hat hónapjában nulla százalékra csökkenti a BUBOR feletti kamatfelárat. A konstrukció a jelenleg folyamatban lévő, nem aláírt hiteligényléseket is érinti. A kamatplafonok eddigi tapasztalatai alapján várhatóan az elkövetkező napokban a többi bank is csatlakozik az új kamatkorlátozáshoz. 

Hasonlóan jár el a CIB Bank, az Unicredit Bank és az MBH Bank is, amelyek szintén február 1-től csatlakoznak a programhoz. 

 

A január 29-i megbeszélésen a nemzetgazdasági miniszter a tervek szerint április 1-ig élő kkv kamatstop kivezetéséről is tájékoztatta a Bankszövetség képviselőit. Nagy Márton azt mondta, hogy a már meglévő kkv-hitelekre vonatkozó kamatstop kivezetésére csak úgy kerülhet sor, hogy senkinek sem növekedhet a törlesztőrészlete. Szerinte a jelenlegi folyamatok alapján, a piaci kamatvárakozásoknak megfelelően áprilisig a referenciakamatok 8 százalék alá csökkenhetnek, ami a kamatstop szabályozásában rögzített kamat alatti szint. Ez azt jelenti, hogy a kivezetés senkit sem érintene hátrányosan. Ennek következtében a Kormány szándékai szerint a hatályos jogszabályok alapján 2024. április 1-jével lejáró kkv kamatstopot nem hosszabbítják meg.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!