Árfolyam egy laptopon, mellette könyv és ital

Visszatért az erőteljesebb szigorításhoz az MNB

Árfolyam egy laptopon, mellette könyv és ital

Visszatért az erőteljesebb szigorításhoz az MNB

Varga Zsombor
2021-11-16 Frissítve: 2022-01-18
2021-11-16 Frissítve: 2022-01-18
17251087

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma délután 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, így november 17-től már 2,1 százalékos értéket tesz ki a jegybanki irányadó ráta a féléves szigorítási ciklus eredményeként - derült ki a Monetáris Tanács havi kamatdöntő ülése után.

 

Ez a kamatemelés már hatodik hónapja jelent szigorítást az irányadó ráta mértékében, ráadásul a 30 bázispontos emelés a nyári hónapok erőteljesebb jegybanki lépéseit eleveníti fel. Így a kamatemelés szeptemberi-októberi lassítása csupán kéthónapos mérséklődést jelentett a kamatemelési ciklusban, novemberben már az eredeti ütemben emelte az MNB az alapkamatot. A jegybank a kamatemelési ciklus során összesen már 1,5 százalékponttal emelte az alapkamatot, és előreláthatólag folytatja is a szigorítást annak érdekében, hogy a jelenleg magas inflációs rátát mérsékelje.

Az emelések mostani felpörgetésében szerepet játszott, hogy az infláció már 6,5 százalékos éves rátát jelentett októberben, és a szomszédos országok jegybankjai a megugró infláció miatt nagyarányú kamatemeléssel lepték meg a piacot. A lengyel jegybank ugyanis 75, a cseh monetáris hatóság 125 bázisponttal emelte az alapkamatot a hónap elején. Részben emiatt dönthetett úgy az MNB Monetáris Tanácsa, hogy az őszre előrevetített 15 bázispontos havi emelést felülírja, és novemberben már 30 bázispontos emelést hajt végre. Viszont ez a szigorítási mérték a sorozatos kamatemelések ellenére is csupán egy óvatosabb szigorítást jelenít meg a szomszédos országokhoz képest.

 

A bankközi kamatokat jellemző három hónapos BUBOR ma reggel 2,26 százalékon állt, ami a hónap eleji 2,05 százalékhoz képest nagyjából 20 bázispontos emelkedést jelenít meg. Így egy kisebb mértékű emelkedés még várható a referenciamutatóban kamatemelés hatására, ami tovább növeli a változó kamatozást fizetők havi törlesztőrészletét a kamatfordulót követően. A BUBOR későbbi emelkedésének szempontjából azonban kulcsfontosságú lesz, hogy számítanak-e egy nagyobb léptékű kamatemelésre az árjegyzők decemberben, amikor a jegybank az Inflációs Jelentés megjelenésével összhangban részletesen áttekinti az inflációs dinamikát.

Virág Barnabás a döntést követő háttérbeszélgetésen felhívta a figyelmet arra, hogy a tartóssá váló külső inflációs folyamatok és a megemelkedett inflációs pálya gyorsabb alapkamatemelési ütemet tesz szükségessé. A várhatóan hosszabb ideig tartó jegybanki szigorítás erősítésére a Monetáris Tanács további lépéseket jelentett be - ezek a jegybanki kamatemelési ciklus hatását erősítik. 

 

Az egyhetes betéti eszközt így várhatóan az alapkamat feletti kamatszint mellett határozza meg az MNB már csütörtöktől. Szintén a szigorítási folyamatot segíti elő, hogy a forintlikviditást nyújtó swapeszköz kivezetését felgyorsítja a jegybank, újabb tendert már nem hirdet meg a továbbiakban. A már meglévő eszközök változtatása mellett új elemként segíti a pénzpiaci zavarok megelőzését egy eseti jellegű, legfeljebb egy hónapos futamidejű diszkontkötvény és a már eddig is alkalmazott eurolikviditást nyújtó swapeszköz kiterjesztése. Az állampapír-vásárlások tekintetében ugyanakkor nem történt változás, továbbra is heti 40 milliárd forint a célzott mennyiség, vagyis a hosszabb lejáratú kamatok tekintetében kisebb mértékű lehet a kamatok emelkedése, mint a 30 bázispontos alapkamatemelés mellett is számos szigorítási intézkedéssel segített rövidebb kamatok esetében.

 

Frissítés: Összesen 70 bázispontot emelt az MNB a kamatemelés hetén

November 18-án, a kamatdöntő ülés után két nappal végül 2,5 százalékra emelkedett előző heti 1,8 százalékos értékéről a bankközi kamatokat alakító központi kamatszint. A Magyar Nemzeti Bank kamatmeghatározó ülésén már előrevetítette, hogy a kamatemelés a gyakorlatban várhatóan magasabb lesz, mint az előzetesen kihirdetett 30 bázispont. Ez úgy lehetséges, hogy az alapkamat mellett egy másik fontos monetáris eszköz, az egyhetes betét kamatát is emeli a jegybank, ráadásul nagyobb, még 40 százalékos mértékben az alapkamathoz képest. Így az alapkamat ugyan továbbra is 2,1 százalék, a banki forrásokat meghatározó gyakorlatban érvényes kamat viszont már 2,5 százalék.

Ez a kamatemelés pedig a BUBOR-ra is hatással van, ugyanakkor előre nem látható mértékben. Ma délelőtt a bankközi kamatokat jellemző háromhavi referenciamutató ugyanis 2,51 százalékon állt, amely jelentősen magasabb, mint a két nappal ezelőtti 2,26 százalék. Ugyanakkor van még tér a referenciamutató növekedése előtt, hiszen a mai 40 bázispontos kamatemelés még nem épült be teljesen a BUBOR értékébe - vagyis a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete akár nagyobb mértékben is emelkedhet a következő kamatforduló után. Hogy pontosan mennyivel, azt viszont nem lehet előre kiszámítani, hiszen az MNB jövő hét csütörtökön is dönt az egyhetes betét kamatáról.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!