Részvényárfolyam egy laptopon

Folytatta kamatemelési ciklusát a jegybank

Részvényárfolyam egy laptopon

Folytatta kamatemelési ciklusát a jegybank

Varga Zsombor
2021-08-24 Frissítve: 2022-04-28
2021-08-24 Frissítve: 2022-04-28
15659353

Az MNB ma ismét 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, így augusztus 25-től már 1,5 százalékos lesz az irányadó ráta a korábbi 1,2 százalékos értéket követően - derült ki a Monetáris Tanács döntése után.

 

A magyar központi bank monetáris fordulata idén júniusban jött el, ugyanis majdnem öt éve fennálló ultra laza pénzügyi kondíciókon változtatott a jegybank a nyár elején, és végül közel tízéves kamatemelés nélküli időszakot tört meg a szigorító lépéssel. Egyúttal bejelentette, hogy nemcsak az egyszeri júniusi emeléssel, hanem kamatemelési ciklus indításával tesz a jelenleg magas szinten tartózkodó infláció ellen. Így az elmúlt három hónapban egyaránt 30 bázispontos emelésről döntött a Monetáris Tanács, vagyis a nyár során a kezdeti 0,6 százalékról már 1,5 százalékra nőtt a bankközi kamatszinteket meghatározó legfontosabb pénzügyi ráta.

A további kamatemelés egyelőre nem tekinthető biztosnak, hiszen a soron következő, szeptemberi ülésen az MNB a legújabb Inflációs Jelentés alapján értékeli az áremelkedési tendenciákat és dönt arról, hogy szükséges-e a további emelés.

A mai ülésen az alapkamat mellett az egynapos betét szintén 30 bázisponttal 0,55 százalékra, az egynapos hitel ugyancsak ekkora mértékben 2,45 százalékra emelkedett, vagyis a kamatfolyosó továbbra is szimmetrikus maradt. A 3 hónapos BUBOR, a bankközi kamatokat jellemző referenciaérték ma 1,44 százalékon tartózkodott, vagyis az emelés előre várható volt, ugyanakkor holnap már ennél magasabb értéket is felvehet a mutató.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!