oktoberi lakashitel babavaro zold hitel szemelyi kolcson folyositas

Még nem segít a zöld hitel, beesett a hitelek folyósítása októberben

oktoberi lakashitel babavaro zold hitel szemelyi kolcson folyositas

Még nem segít a zöld hitel, beesett a hitelek folyósítása októberben

Varga Zsombor
2021-12-02 Frissítve: 2022-01-18
2021-12-02 Frissítve: 2022-01-18
17481199

Októberben nagyot zuhant a lakáshitelek folyósítása. A bankok által kihelyezett 108,2 milliárd forint ugyan még így sem mondható alacsonynak, de az október 4-től induló kedvezményes zöld lakáshitelek még nem jelentek meg a folyósításokban. A személyi kölcsönök összege is csökkent, a babaváró hitel pedig az eddigi harmadik legalacsonyabb értékét érte el októberben.

 

Az októberi 108,2 milliárd forintos folyósítás előtt szeptemberben még 125,6 milliárd forintos volumenben helyeztek ki a bankok lakáshiteleket, vagyis 13,8 százalékkal csökkent a folyósítások összege. A Bank360.hu szakértői szerint ez a süllyedés jelezheti, hogy a kamatemeléstől tartók jórészt már nyáron beadhatták a lakáshitel igénylést, és ezek nagy részét szeptemberre már folyósították is a bankok a megnövekedett bírálati idő ellenére is. Az októberi visszaesés azonban így is csak a nyári rekordok után számít jelentősnek, például tavaly októberben még csupán 81,8 milliárd forintot helyeztek ki a bankok.

 

 

A nyári lakáshitel roham megérte a hitelfelvevőknek, hiszen az októberi kamatok már jóval magasabbak, mint fél éve. Így az átlagos évesített kamat októberben 4,44 százalékot tett ki, miközben májusban még csak 4,05 százalékos értéken állt. A teljes hiteldíjmutató (THM) pedig már 4,78 százalékot tett ki átlagosan októberben, miközben fél évvel ezelőtt még csak 4,35 százalék volt. A drágulás pedig nem áll le, a jegybank jelenleg fokozott tempóban, hetente emeli a kamatokat. A banki forrásokat meghatározó kulcsfontosságú kamatszint így már 3,1 százalék a december 2-i újabb, 20 bázispontos emelés után. 

 

Bár a Zöld Otthon Program október 4-én indult, még egyáltalán nem látszik a folyósítási adatokban, amiből a Bank360.hu elemzői arra következtetnek, hogy a kedvezményes lakáshitel sem mentes a megnövekedett hitelbírálati időtől. A kiemelkedő, újlakásokra fordítható lakáshitel-volumen azonban hamarosan meglátszik majd a folyósításokban is, hiszen a bankok tájékoztatása alapján már novemberre 40 milliárd forint feletti összegben érdeklődtek a hitelfelvevők a zöld hitel iránt.

 

Csökkent a személyi kölcsön is

A személyi hitelek volumene 40,6 milliárd forintot tett ki októberben, ami szintén jelentősen elmarad az előző havi 46,3 milliárd forintos hitelkihelyezéstől. A visszaesés azonban a lakáshitelekhez hasonlóan szintén csak az előző hónapokhoz képest jelentős. Egy éve, 2020. októberében ugyanis még csupán 25,6 milliárd forintot tett ki a személyi kölcsönök folyósítása. Vagyis a személyi hitelek továbbra is megőrizték a válságot követő kilábalás értékeit, a tavalyi nagy zuhanás nem tért vissza.

 

 

Ismét gyengélkedik a babaváró kölcsön

A babaváró hitelekből 44,5 milliárd forintot folyósítottak októberben, amely szintén alulmúlja a szeptemberi 47,6 milliárd forintot és az egy évvel ezelőtti 52,9 milliárd forintot. Az egy gyermek megszületése után kamatmentes kölcsön folyósítása így a harmadik legalacsonyabb havi összeg idén októberben, és már 4 hónapja alatta marad az 50 milliárd forintos volumennek.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!