Lakáshitel ajánlatok drágulás

Több ezer forinttal emelkedett a lakáshitel ajánlatok törlesztője az elmúlt hetekben

Lakáshitel ajánlatok drágulás

Több ezer forinttal emelkedett a lakáshitel ajánlatok törlesztője az elmúlt hetekben

Varga Zsombor
2021-12-14 Frissítve: 2022-01-18
2021-12-14 Frissítve: 2022-01-18
17602576

Az MNB kedden kamatdöntő ülést tart, ez azonban már jóval kisebb jelentőséggel bír a hitelpiac számára, mint korábban. Az elmúlt hetekben ugyanis az alapkamat újabb tényleges módosítása nélkül is begyorsult a kamatemelési ciklus, ami alapvetően rányomja a bélyegét a lakáshitel-ajánlatokra. A bankok szinte naponta jelentettek be kamatemeléseket az újonnan folyósított lakáshiteleiknél - a Bank360 az egyre dráguló lakáshitel ajánlatokat járta körbe.

 

A Magyar Nemzet Bank (MNB) kedden tartja idei utolsó ülését, azonban már eddig is világossá vált, hogy jóval magasabb kamatok mellett működő hitelpiacra kell számítani. A jegybank ugyanis az elmúlt hónap minden hetében emelte a banki ajánlatok számára irányadó kamatot, az egyhetes betét kamatát, ezt pedig a kereskedelmi bankok is hamar követték, gyorsan reagálva a magasabb költségekre.

 

Így az elmúlt hónapban mind a kilenc jelentős magyarországi bank emelte a lakáshitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM). Decemberben így szinte minden napra jutott az egyre dráguló banki ajánlatokból. A 10 éves kamatrögzítéssel felvett ajánlatok esetén ez akár 70 bázispontos (0,7 százalékos) költségemelkedést is jelentett, de minden esetben elérte a 15 bázispontot - a bankok többségénél így közel fél százalékos emelés következett be mindössze egyetlen hónap alatt. Akadt olyan bank is, amely több lépcsőben emelt az ajánlatain az elmúlt egy hónapban.

A Bank360 egy 15 évre felvett 15 millió forintos hitel esetén vizsgálta meg, mit okozott a THM-emelkedés a várható havi törlesztőrészletekben. A számolás során 10 évre rögzített kamatokkal és a legutóbbi átlagbér, 284 ezer forint jövedelemátutalással számoltak a szakértők.

 

A fél százalékos THM-emelkedés 4 ezer forintos törlesztő-drágulást is jelenthet

A lakáshitel ajánlatokban forintban kifejezhető többletköltséget jelent a kamatok emelkedése a Bank360 lakáshitel kalkulátora szerint. A kalkulációban vizsgált öt pénzintézet közül a CIB Bank, a Gránit Bank és az Erste Bank ajánlata most lépte át az 5 százalékos THM szintet, a K&H és az OTP pedig a már novemberben is 5 százalék fölötti THM-jét emelte tovább. A banki hitelkonstrukciók közötti THM-különbségekben az emelések egyelőre csak kisebb változásokat hoztak, de a novemberben és decemberben előforduló többlépcsős kamatdrágulások alapján bármikor lehet újabb költségemelkedésre számítani az egyes ajánlatoknál.

A fél százalékhoz közelítő, vagy azt el is érő drágulás pedig a törlesztőrészletekben is érezteti hatását. A K&H lakáshitel ajánlatára korábban havi 117 373 forintos törlesztőt kellett fizetni, most viszont ez már eléri a 121 293 forintot. Az Ersténél szintén majdnem 4 ezer forintos a törlesztőrészlet emelkedése, decemberben így már 120 503 forintot kell fizetni a 15 milliós hitel havi törlesztésére. A CIB lakáshitelénél is 2 754 forinttal kell többet fizetni a havi hiteltörlesztésre, az OTP lakáshitelének hasonló mértékű drágulása pedig már havi 131 831 forintos törlesztőrészlet megfizetését teszi szükségessé. A havi hitelköltség a Gránit Bank lakáshitele esetében is 1000 forint feletti összeggel növekedett meg.

A holnapi ülés várhatóan megerősíti az emelkedő kamatkörnyezetet

Az MNB Monetáris Tanácsa kedden kamatdöntő ülést tart, a további szigorítás azonban nem, csak annak mértéke és időzítése kérdéses. Bár a keddi kamatdöntés után az MNB a következő hónapokat meghatározó irányokat ismerteti, az elmúlt egy hónap azt mutatta meg, hogy a várható kamatemelési pálya nem feltétlenül derül ki a kamatdöntő ülést követően. Az elmúlt egy hónapban változatlan alapkamat mellett, előre nem ismert heti lépésekkel emelte a jegybank a jelenleg legfontosabb monetáris eszköz, az egyhetes betét kamatát 1,8 százalékról egészen 3,3 százalékra.

 

A jegybank célja a kamatemeléssel, hogy a jelenleg 7 százalék felett tartózkodó inflációs rátát mérsékelje, a szigorítást pedig valószínűleg egészen addig folytatja, ameddig nem látja biztosítottnak a 3 százalék körüli inflációs cél elérését.  A kamatemelés aktuális állásáról a lakáshitelben gondolkodóknak érdemes lehet akár heti rendszerességgel is tájékozódni, hiszen a banki ajánlatok is egyre gyorsabban változnak, naponta jönnek ki a bankok új kamatokkal.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!