Laptopja előtt egy férfi tárja szét a kezét

Újabb nagybank állt be a kamatemelési sorba, többen pedig folytatták

Laptopja előtt egy férfi tárja szét a kezét

Újabb nagybank állt be a kamatemelési sorba, többen pedig folytatták

Vrazsovits Rita
2022-01-17 Frissítve: 2022-02-01
2022-01-17 Frissítve: 2022-02-01
18296866

2022-ben még nem volt olyan hét, hogy ne emelte volna a hitelkamatait valamelyik nagybank. A személyi kölcsönöknél és lakáshiteleknél is az látszik, hogy gyakran több lépésben emelnek a bankok.  

 

A hitelintézetek ott folytatták 2022-ben, ahol tavaly abbahagyták: a jegybanki kamatemelések hatására először a jelzáloghitelek, majd a személyi kölcsönök kezdtek el drágulni. A Bank360.hu kamatfigyelője szerint hétvégén újabb nagybank állt be a sorba, és emelt kamatot, de a hitelekhez előírt jövedelmi elvárások terén is történt változás.

 

A hónapok óta tartó kamatemelés eredményét az igénylők már a saját bőrükön is érezhetik, nemcsak a jelzáloghiteleknél, hanem a személyi kölcsönöknél is. Múlt heti kamatfigyelőnkben több hitelintézettel kapcsolatban is emelésről számoltunk be, a tendencia pedig ezen a héten is folytatódik. Hétvégén hosszú idő után a Raiffeisen Bank is emelte a személyi kölcsön kamatát, az Erste Banknál pedig a jelzáloghitelek és a személyi hitelek kamata lett magasabb. Összefoglaltuk a fontosabb változásokat.

 

Megnéznéd a többi bankot is? Hasonlítsd össze a lakáshiteleket, és találd meg a számodra ideális ajánlatot!

Tovább drágulnak a lakáshitelek

 

A kamatfigyelő szerint az Erste Bank kisebb mértékben, 0,20-0,30 százalékponttal növelte jelzáloghitelei kamatlábát. A változás érinti többek között a lakásvásárlásra vagy építkezésre felvehető, 5, 10 és 15 éves kamatperiódusú hiteleket, a lakáshitel kiváltására igényelhető adósságrendezés konstrukciót, a szabad felhasználású jelzáloghiteleket és a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt is. Az ötéves kamatperiódusú kölcsönök kamata 0,30 százalékponttal, a 10 és 15 éves kamatperiódusú hitelek kamata pedig 0,20 százalékponttal lett magasabb. 

 

A személyi kölcsönök sem kerülhetik el a drágulást

 

Az Erste Bank hagyományos piaci és fogyasztóbarát személyi kölcsönét is érintette a kamatemelés. A változás mértéke 0,50 százalékpont. A 6-7,99 millió forint közötti hitelösszegnél, legalább 400 ezer forint nettó jövedelem igazolása esetén a kamat 8,49 százalékról 8,99 százalékra emelkedett. Ennél magasabb, 8-10 millió forint közötti hitelösszeg igénylése esetén a kamat 7,99 százalékról 8,49 százalékra emelkedik a piaci és a fogyasztóbarát hitelek esetében is.

A nagy lakossági bankok közül a Raiffeisen sokáig kitartott a “régi” kamatok mellett, de most már ő is emelte a személyi kölcsön kamatát, általános egy százalékponttal. Kamatkedvezmény nélkül 15,95 százalék helyett mostantól 16,95 százalékos kamattal lehet fedezetlen hitelt felvenni a banknál, és ugyanennyivel drágult az aktív számlahasználathoz kötött hitelek kamatlába is. Legalább 250 ezer forintos jóváírás vállalásával 7,95 százalékról 8,95 százalékra emelkedett a kamat, legalább 400 ezer forint jövedelem igazolása esetén pedig 7,45 százalékos kamat helyett 8,45 százalékos kamattal kell számolnia az igénylőknek. Az új ügyfélként szerződők személyi hitelénél a kamat a korábbi 12,95 százalékról 13,95 százalékra emelkedett.

Az OTP Bank az elvárt jövedelmen emelt

 

Az OTP Banknál a kamatok nem változtak, emelkedett viszont a minősített fogyasztóbarát személyi hitel igényléséhez szükséges nettó jövedelem - 250 ezer forintról 300 ezer forintra. Arról, hogy melyik banknál mekkora jövedelemmel lehet hitelhez jutni, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!