Ház lakáshitelből

Drágulással kezdték 2022-t a lakáshitelek

Ház lakáshitelből

Drágulással kezdték 2022-t a lakáshitelek

Varga Zsombor
2022-01-05 Frissítve: 2022-01-18
2022-01-05 Frissítve: 2022-01-18
18067708

A bankok ott folytatták 2022-ben, ahol tavaly abbahagyták: idén is jelentősen drágultak már a lakáshitelek. Az év eleji kamatemelés hatására így 5 ezer forint feletti összeggel nőtt egy kölcsön törlesztőrészlete novemberhez képest.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a novemberi ülésén irányt váltott, és sokszorosára gyorsította fel az addig csak fokozatos kamatemeléseket. Így már meg is duplázta a jelenleg 4 százalékon tartózkodó egyhetes betét kamatát, ami valódi irányadó rátaként most sokkal jobban számít, mint az egyébként  2,4 százalékos alapkamat. Bár az MNB korábbi döntéseivel már utalt rá, hogy a rendkívül gyors kamatemelést azért nem tervezi hónapokon át fenntartani, a bankokat már az eddigi jelentős szigorítások is markáns áremelésre késztették a lakáshiteleknél.

A lakáshitelek első drágulási folyamatát a Mikulás hozta december elején, de már az új év első napján folytatódott is az új jelzáloghitelek kamatainak emelkedése. Így a főbb bankok többsége már több ízben is érezhetően emelte a lakáshitelek árát. 2022 elején a Takarékbank, a Raiffeisen Bank, a CIB Bank, az OTP Bank, az MKB Bank is emelte a új lakáshitel ajánlatokban szereplő kamatlábakat. A drágulás minden banknál legalább 25-30 bázispontot tett ki, de volt olyan, hogy a fél százalékos (50 bázispontos) emelést is meghaladta.

 

A Bank360 egy 15 éves futamidőre felvett 13 millió forintos új lakáshitel példáján mutatja be, hogy mekkora drágulást jelent ez egy hitelfelvevőnek a novemberi lehetőségekhez képest. A lakáshiteleknél egyaránt 10 éves kamatrögzítést és a novemberi, 224 ezer forintos mediánjövedelemnek megfelelő összeg bankba utalását feltételezték a szakértők.

Akár a tízezret is meghaladja a törlesztő emelkedése

November óta számottevő költség-emelkedést okozott a lakáshiteleknél a jegybanki kamatemelés a Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján. A teljes hiteldíjmutató (THM) a hitelek többségénél a 80 bázispontos növekedést is eléri, a K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel ugyanakkor már 1 százalék felett, az OTP Fix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel pedig 1,69 százalékkal emelkedett az alig két hónap alatt.

Mindez a törlesztést is jelentősen megdrágította. Bár a Gránit Bank ajánlata csupán havonta 1107 forinttal nőtt meg november 10. óta, az Erste Bank, a CIB Bank és a Raiffeisen Bank lakáshitelének már 4-6 ezer forinttal lett magasabb a törlesztője. Ennél is jelentősebb a költségek emelkedése a K&H lakáshitelénél , ami így már 6 858 forinttal magasabb összeget tesz ki, az OTP Banknál pedig a drágulás mértéke eléri a havi 11 467 forintot.

 

Az OTP ajánlatánál a drágulás már olyan mértékű, hogy a 13 millió forintos hitel felvétele nem is lehetséges, ugyanis az új 123 548 forintos törlesztőt már a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) miatt nem lehet folyósítani- csak a jövedelem felét, legfeljebb 112 ezer forintot tehet ki a havi törlesztő. Az OTP-nél így már csupán 11,5 millió forintnak megfelelő lakáshitelt lehetséges felvenni 15 éves futamidőre a 224 ezer forintos, legutóbbi mediánbérnek megfelelő jövedelem mellett.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!