Kanapé

Kinek rossz és kinek jó a nyolc százalék feletti infláció?

Kanapé

Kinek rossz és kinek jó a nyolc százalék feletti infláció?

Varga Zsombor
2022-03-09 Frissítve: 2022-03-09
2022-03-09
19573918

Tovább emelkedett az infláció februárban, már 8,3 százalékot tesz ki éves szinten. A fogyasztói árak túl nagy növekedése általánosságban kedvezőtlen a teljes gazdaságnak, de van olyan pénzügyi helyzet, amiben előnyös. A Bank360 összeállítása szerint összességében inkább megsínylik személyes pénzügyeink az emelkedő inflációval járó időszakot.

 

A KSH szerdán közzétett adatai szerint a januári 7,9 százalék után februárban 8,3 százalékra nőtt az infláció, ennyivel voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy éve. Az egyre növekvő inflációs ütem nem csak hazánkat jellemzi. Szlovákiában és Csehországban a fogyasztói árak például januárban szálltak el igazán, a korábbi 5 százalék körüli pénzromlást követően ez Szlovákiában 7,7, a cseheknél pedig már 8,8 százalékos éves inflációt jelent.

Az infláció közvetlenül és közvetve is érinti személyes pénzügyeinket. Az erről szóló döntéseinkben érdemes kilépni abból a megszokásból, amit az alacsony inflációjú hosszú időszak alakított ki. A Bank360.hu bemutatja, mikor előnyös az infláció egy hitelnél, és mikor nem. Mit kell tenni a pénzüket megtakarítóknak ahhoz, hogy ne érintse őket hátrányosan az egyre növekvő pénzromlás.

 

Miért káros az infláció?

 

Egy hosszú távra felvett, nagyobb összegű hitel esetén mindig szerepet játszik az infláció. Ha ugyanis az infláció magas, egy most felvett adósság néhány év múlva már jóval kisebb összeget fog érni, és a belőle megvett terméket is csak magasabb áron lehet majd beszerezni. Kétmillió forintból például lényegesen több bútort lehetett venni egy-két éve, mint most. A friss adatok szerint a bútorok ára 16 százalékkal magasabb, mint egy éve.  Akik korábban kölcsönből vásároltak, még mindig ugyanolyan kondíciók, a jelenleginél alacsonyabb törlesztők mellett fizetik a hitelt.

 

Ez azonban természetesen nem azt jelenti, hogy mindannyiunknak sürgősen ki kellene cserélni kedvenc kanapénkat. Az első karanténok alatt jó ízelítőt kaphattunk, milyen pánikot tud okozni, ha a vásárlók bizonytalanok a termékek későbbi beszerzési feltételeiben és lehetőségeiben. Még a WC-papír halmok sem úszták meg a kétségbeesett rohamot. Hosszú távon mindenki nagyon sokat veszíthet: a vásárlók és az üzletek is hozzászokhatnak az egyre-másra emelkedő árakhoz.

 

Az inflációval kapcsolatos kockázatokra éppen emiatt kiemelt figyelmet fordít a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amit a tavaly nyáron elkezdett, majd novemberben felgyorsított kamatemelési ciklus is mutat. Így az 5,35 százalékos irányadó kamat már több mint ötszöröse a tavaly nyár eleji 0,9 százalékos alapkamatnak.

 

A korábban hitelt kérők mégis örülhetnek az elszálló áraknak

 

A központi kamatok megugrása miatt már a személyi kölcsönöket is csak magasabb kamatok mellett lehet felvenni. Míg szeptemberben a kétmilliós hitelt fel lehetett még venni 2 594 952 forintos visszafizetendő összeg törlesztése mellett a hatéves futamidő során, addig most már 2 789 064 forintos teljes költség alatti ajánlatot nem lehet kifogni a Bank360 Személyi kölcsön kalkulátor szerint a 240 ezer forintos mediánjövedelem bankba érkeztetése mellett sem. A majdnem kétszázezres költségemelkedés így azt jelenti, hogy bár fél éve még lehetséges volt 36 041 forintos törlesztő mellett is felvenni a hitelt, mostanra már a 38 737 forint havi kifizetése mindenképp szükséges.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Ezt az összeget, és a bútorok azóta bekövetkezett drágulását spórolhatta meg, aki tavaly őszig berendezte lakását. Vagyis a jelenlegi magas infláció most jól jön a már korábban hitelt felvevőknek, hiszen csökkenti a tartozás reálértékét, jobb üzletnek számít a korábbi vétel. A hitelek megdrágulása után - ami a személyi kölcsönök mellett a lakáshiteleknél még markánsabban érezhető - viszont nem érdemes már előrehozni a beszerzést, a jelenlegi bútorvásárlást egyértelműen kedvezőtlenné teszik a magas kamatok. A mostani hitelköltségek viszont még mindig alacsonyabbak, mint amire új hitelek esetén ezután számíthatunk rövidebb távon.

 

A megtakarítóknak infláció feletti hozamra van szüksége

 

A pénzt bankban gyűjtőknek, vagy akár otthon kuporgatóknak egyaránt káros a magas infláció, hiszen csökkenti az összegyűjtött pénzből megvásárolható termékek értékét. Ha a lakás berendezésére magunk spórolnánk össze a pénzt néhány év alatt, mai pénzértéken számolva biztos többet kell összegyűjteni, mint amit a bolt árcímkéjén aktuálisan látunk.

 

A hitelekkel szemben azonban a megtakarítások terén tud javítani saját helyzetén a pénzt félrerakó. Olyan megtakarítási formát kell keresni ehhez, amelynek hozama meghaladja az inflációt, így reálértelemben nem veszít a vagyon az értékéből. A biztonságosabb megtakarítások közül egyértelműen kiemelkedik az állampapírok hozama: 3 évre lekötve 5,85 százalékos, 5 évre lekötve 6,6 százalékos éves hozamot kínálnak a tavalyi inflációs számok alapján. Ez már biztosítja, hogy a megtakarítás megőrizze reálértékét, hiszen minden későbbi infláció beépül a hozamba, a prémium pedig egy e feletti nyereséget jelenít meg.

 

Az egyetlen hátrány a hosszú lekötés vállalása. Ha csak egy-két évig szeretnénk gyűjtögetni a lakás berendezésére, jelenleg nincs alacsony kockázatú alternatíva, hiszen a rövidebb lejáratú állampapírok a jelenlegi infláció alatti hozamot kínálnak csak, a bankbetéteknél pedig még nem indult be az az intenzív kamatemelési hullám, mint a hiteleknél. Nem meglepő módon az 2,08 százalékos januári átlagkamatra még nem indult el a banki kamatok lekötése.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!