Eurós bankjegyek egymásra halmozva

Milyen állampapírba fektessünk, ha magas az infláció?

Eurós bankjegyek egymásra halmozva

Milyen állampapírba fektessünk, ha magas az infláció?

Varga Zsombor
2022-01-17 Frissítve: 2022-09-20
2022-01-17 Frissítve: 2022-09-20
18233950

A magas infláció új erősorrendet hozott a magyar állampapírok között. Az évekig egyeduralkodó MÁP Plusz helyett most a pénzromlással lépést tartók lehetnek a nyerők. Most az egyiküknek még emeltek is a kamatprémiumán.

 

A tartósan magas, decemberben 7,4 százalékos infláció nem hozza könnyű helyzetbe azokat, akiknek befektetett vagy befektetni való megtakarításuk van. 2021-ben összesen 5,1 százalékot tett ki a fogyasztói árak emelkedése, ha a pénzünket nem fektettük be, akkor ennyit csökkent a reálértéke. Ilyen helyzetben nagyon nem éri meg a forintjainkat parlagon hagyni. Az új helyzetben a szokásos befektetési lehetőségeket is újra kell értékelni. A magas infláció és a forintárfolyam mozgása alaposan megváltoztatta például, hogy a legbiztosabb befektetéseknek számító állampapírok közül melyik kínálja most a legvonzóbb hozamot. Az elmúlt évek alacsonyabb inflációja mellett a magas és fix kamatú MÁP Plusz, vagyis a szuperállampapír mindent vitt, de a kilövő infláció megette a reálhozamát.

Vannak azonban olyan állampapírok, amelyeknek éppen most jött el az idejük. Ugyanis éppen arra tervezték őket, hogy ilyen helyzetben kárpótoljanak az inflációs veszteségekért. Ezek közé tartoznak a Prémium vagy inflációkövető állampapírok, amelyek kamatként az inflációt és egy e feletti prémiumot is adnak. A magas infláció így jelentősen megnöveli a hozamukat. Közülük a hosszabb távú, 5 éves állampapírt az Államadósság Kezelő Központ még vonzóbbá tette, mostantól már 0,25 százalékkal magasabb kamatprémiummal kínálja.

 

A Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) közül a 3 évesnél 0,75 százalék a kamatprémium, és már a 2021-es infláció számít a januárban kibocsátott legújabb sorozatra, ami összesen 5,85 százalékos éves hozamot nyújt. Ennél azonban többet kap a teljes első időszakra a befektető, mivel az 2022. januártól 2023. márciusig tart, a több mint egy évre pedig összesen 6,89 százalékos hozam jár időarányosan. Az 5 éves inflációkövető állampapír prémiuma idén januártól pedig már 1,5 százalék, negyed százalékkal emelkedett a korábbi 1,25 százalékhoz képest. Ez éves alapon már 6,6 százalékos hozamot jelent az első időszakban, ami a gyakorlatban itt is magasabb, összesen 7,72 százalékot jelent 2023. márciusig, ha a pénzünket ebben tartjuk már 2022 januárjától-  az újonnan kibocsátott állampapírok értékesítése január 20-án indul a nyilvános ajánlattétel alapján.

 

Az eurós állampapírra is magas lett a kamat

 

Az új inflációs helyzetben a forint állampapír mellett népszerűbbé válhat a Prémium euró állampapír is. Ennek oka részint a forintárfolyam, aminek gyengülése ellen védhetjük magunkat eurós befektetésben tartott pénzünkkel. Ez az emelkedő euro árfolyam, azaz a gyengülő forint esetén akár alacsony kamattal is magas hozamot eredményez. Az is igaz viszont, hogy ha erősödik a forint, akkor veszít a forintban számolt értékéből ez a befektetésünk, így nem mindegy, hogy mikor szánjuk rá magunkat egy ilyen invesztícióra. Az elmúlt években mindenesetre már akkor is sokat nyert valaki, ha otthon tartotta euróban a megtakarítását. Árfolyamnyereség szempontjából most annak érdemes euróban befektetni, aki tartósan gyengülő forintra számít az elkövetkező években.

 

A lehetséges árfolyamnyereség mellett a Prémium euró állampapír népszerűbbé válásának van egy másik oka is. Míg ugyanis korábban a kamat alapjául szolgáló euróövezet inflációja nagyon alacsony volt, mostanra ez megváltozott, ami meglátszik már a hozamokban is. Az eurós állampapír féléves időközönként határozza meg a kamatot, vagyis már a szeptemberi 3,4 százalékos infláció számít jelenleg. Ez a 3 éves lejáraton 3,9 százalékos, az 5 éves lejáraton 4,4 százalékos éves hozamot jelent a Prémium euró állampapírba fektetőknek.

Ennél az állampapírnál is időarányosan kell számolni a hozamot, az 5 éves lejáratú állampapírnál például mindössze a március 17-ig hátralévő napok számítanak bele az első időszakba. A hozam csökkenésétől ezután sem kell azonban félni. A decemberi euróövezeti infláció elérte az 5 százalékot, ami az 5 éves állampapír 1 százalékos prémiuma mellett kereken 6 százalékos éves hozamot jelent márciustól fél évig. A 3 éves eurós állampapír idén júniustól a márciusi infláció alapján fog kamatozni, ami előre nem kiszámítható, de jelenleg kevesen várják az inflációs ráta gyors csökkenését. Ez azt jelenti, hogy az eurós állampapír esetében megmaradhatnak tartósan a magas hozamok.

 

A csábító befektetési döntés előtt azonban érdemes megfontolni, hogy az inflációkövető állampapírok hosszú távú megtakarítási eszközök. Nem arra alakították ki őket, hogy a befektető idő előtt kiszálljon belőlük. Az állampapírokat az Államkincstár visszavásárlási árfolyama mellett idő előtt is pénzzé lehet tenni, de ebben az esetben jellemzően le kell mondanunk a hozamunk egy részéről. A jelenlegi visszavásárlási ár 1 százalékkal alacsonyabb értéket határoz meg az újonnan kibocsátott állampapírokra, ez azonban változhat a befektetés ideje alatt. Aki azonban tartósan magas inflációra számít, és védeni akarja ettől a megtakarításait, annak érdemes megfontolni az inflációkövető állampapírok vásárlását.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!