MÁP Plusz

MÁP Plusz - Magyar Állampapír Plusz

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.03.03.
Frissítve: 2021-02-04 Létrehozva: 2020-03-03
7136692

Nincs könnyű helyzetben az, aki be szeretné fektetni a pénzét 2020-ban. Az ingatlanárak az egekben vannak, a részvényárfolyamok zuhannak, és a kötvények sem kecsegtetnek nagy hozamokkal. Kifejezetten nehéz ügy jó helyre tenni a pénzt - főleg akkor, ha nem igazán vagyunk járatosak a befektetések világában. Ezen a piacon adott hatalmas lökést a szuperállampapír, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), amely garantált 5 százalékos éves hozamával mágnesként vonzza a befektetők pénzét. Mik a tudnivalók?

 

Magas kamat kockázat nélkül

 

Az állampapírok a legkisebb kockázattal bíró befektetések, hiszen itt az állam vállal garanciát arra, hogy az ígért hozamot, kamatot ki fogja fizetni a befektetés után. Az állampapír megvásárlásával a befektető hitelezi az államot, amely ezért cserébe kamatot fizet. Jelenleg nagyon alacsonyak a kamatok, ami azt jelenti, hogy a 0,9 százalékos jegybanki alapkamathoz képest egy 5 százalékos garantált hozamot biztosító befektetés egyenesen aranybánya.

 

A legmagasabb hozam a magyar állampapírok között

 

A magyar állampapírok közül a MÁP Plusz biztosítja a legmagasabb hozamot - egészen addig, amíg az infláció tartósan 3 százalék körül marad, e fölött az inflációkövető papír teljesít jobban, illetve a kétfajta befektetés között már nincs nagy különbség; az infláció alakulásáról az MNB oldalán lehet részleteket megtudni. Ezeket a papírokat csak lakossági ügyfelek vásárolhatják meg az elsődleges piacon, azaz közvetlenül. A MÁP Pluszt 2019 júniusban vezették be, és azonnal elkezdte elszipkázni a forrást gyakorlatilag minden egyéb befektetésből, beleértve az ingatlanokat is. Nem is csoda.

 

Öt éves futamidő

 

A MÁP Plusz Kötvény egy ötéves futamidejű állampapír, amelyet névértéken lehet megvásárolni. Alapcímlete egy forint, vagyis tetszőleges összegért lehet belőle vásárolni, nincs sem minimális sem maximális korlátja. A papír sávosan kamatozik, az idő előrehaladtával egyre magasabb kamatot fizet: 

 

  • az első félévben 3,5% éves kamatot
  • a második félévben 4% éves kamatot
  • a második év végén 4,5% éves kamatot
  • a harmadik év végén 5% éves kamatot
  • a negyedik év végén 5,5% éves kamatot
  • az ötödik év végén 6% éves kamatot.
     

Ha ezeket összeszámoljuk, a kamat mértéke 27,35% lesz, azaz átlagosan évi 4,95 százalék hozamra tehetünk szert. 

 

A MÁP+ igénylés menete, papír eladása

 

Az állampapírt bárki megvásárolhatja online vagy személyesen a jegyzési időszakban. Hetente indul új jegyzés, innen számítódik az ötéves lejárat. Vagyis, ha a MÁP Plusz 2020 március 9-ei kibocsátású papírjából szeretnénk jegyezni, akkor ez a MÁP Plusz 2025-ben jár le, a kamatfizetés napja pedig minden év március 9-e lesz.

 

Online vásárlás

 

Az online vásárláshoz egy online értékpapírszámlát kell nyitni, erre lehetőség van akár az Ügyfélkapun keresztül is. Ez esetben a vásárlást az Államkincstár oldalán tudjuk lebonyolítani. Lehetőség van arra is, hogy személyesen vegyük meg a papírt a Magyar Államkincstár (MÁK) állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatának valamelyikén. Végezetül vásárolhatunk MÁP Plusz értékpapírokat forgalmazó intézményeknél, azaz az ezzel foglalkozó bankoknál, brókercégeknél. Fizetni átutalással vagy kártyával lehet, de fontos, hogy hitelkártyás fizetés esetén ez után a kártyás költés után nem jár visszatérítés.

 

Az államkincstárnál díjmentes a jegyzés

 

Fontos, hogy az Államkincstárnál közvetlenül lebonyolított ügylet ingyenes, ezzel szemben a közvetítőcégek felszámolhatnak díjat. 

 

Nincs kamatadó

 

A MÁP Plusz esetében nem kell kamatadót fizetni, vagyis a teljes hozam a befektetőnél marad - egyébiránt a kamatadó mértéke 15 százalék.

 

Beváltás lejárat előtt

 

A MÁP Plusz esetében lehetőség van arra is, hogy az ötéves lejárat előtt névértéken eladjuk a papírt. Az éves kamatfizetést követő öt napon belül a forgalmazó névértéken plusz az addig felhalmozott kamat összegéért visszavásárolhatja a papírt. Ha nem ebben az időszakban történik az eladás, akkor a MÁK a névérték 99,75 százalékán veszi vissza a papírt. A többi forgalmazó ettől eltérhet, vagyis eladás előtt érdemes ennek utánanézni. 

 

Lakás és MÁP Plusz

 

Nem véletlen, hogy a szuperállampapír névre keresztelt MÁP Plusz az ingatlanpiacról is szippantott el forrást és csábított el befektetőket. Ennek oka egyszerűen az volt, hogy míg egy ingatlan kezelése összességében macerás, a vásárlás és eladás költséges, illetve adóköteles, addig az állampapírt az íróasztalnál ülve is lehet adni-venni, ráadásul akár ingyen is. Akár az is reális elképzelés lehet, hogy egy ingatlanvásárlást lakáshitelből finanszírozzon a vevő, a készpénzéből pedig MÁP Pluszt vásároljon. Így az állampapír hozama akár magasabb is lehet, mint a hitelkamat - ez azonban pontos számítást követel, mert csak adott feltételek mellett jöhet össze ez a fajta befektetés.

 

MÁP plusz babaváró hitelből

 

Sokkal egyszerűbb megoldás a babaváró hitelt MÁP Pluszra költeni. Lényegében már akkor is megéri, ha meg sem születik a beígért baba, és a család elveszíti a kamattámogatást. Hiszen a büntetőkamattal együtt is alacsonyabb a babaváró hitel kamata, mint a szuperállampapír hozama - ha nem születik meg a gyerek, a hitelt 3 százalék kamat fogja terhelni, emellett extra díjat is fizetni kell. Ezen túlmenően azonban minden egyes baba csak javít az egyenlegen: egy gyerek esetében a nulla százalékos hitellel szemben egy garantált, majd 5 százalék hozamot fialó befektetés áll, két vagy több gyereknél pedig az ajándékba adott támogatás is kamatozni fog.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!