MÁP Plusz befektetés

MÁP Plusz - Magyar Állampapír Plusz

MÁP Plusz befektetés

MÁP Plusz - Magyar Állampapír Plusz

Bank360 tartalom
2020-03-03 Frissítve: 2023-12-28
2020-03-03 Frissítve: 2023-12-28
7136692

Nincs könnyű helyzetben az, aki be szeretné fektetni a pénzét. Az ingatlanárak az egekben vannak, az infláció évtizedes rekordokat döntöget, a részvényárfolyamok zuhannak, és a kötvények sem kecsegtetnek nagy hozamokkal. Kifejezetten nehéz ügy jó helyre tenni a pénzt - főleg akkor, ha nem igazán vagyunk járatosak a befektetések világában. Ezen a piacon biztosíthat nyugalmat a szuperállampapír, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz). Mik a tudnivalók?

 

Fix kamat kockázat nélkül

 

Az állampapírok a legkisebb kockázattal bíró befektetések, hiszen itt az állam vállal garanciát arra, hogy az ígért hozamot, kamatot ki fogja fizetni a befektetés után. Az állampapír megvásárlásával a befektető hitelezi az államot, amely ezért cserébe kamatot fizet. Jelenleg nagyon alacsonyak a banki betéti kamatok, ami azt jelenti, hogy a banki lekötött betétekhez képest egy közel 5 százalékos garantált hozamot biztosító befektetés is jóval kedvezőbb. A magas inflációt azonban ez sem képes túlszárnyalni, ezért jelenleg a PMÁP a jövedelmezőbb megoldás. 

A MÁP Pluszt 2019. júniusban vezették be, és azonnal elkezdte elszipkázni a forrást gyakorlatilag minden egyéb befektetésből, beleértve az ingatlanokat is.

 

Magas inflációban nem teljesít jól

 

A magyar állampapírok közül sokáig a MÁP Plusz biztosította a legmagasabb hozamot. Ez egészen addig volt igaz, amíg az infláció tartósan 3 százalék körül maradt. E fölött az inflációkövető állampapír konstrukció teljesít jobban. Az infláció alakulásáról az MNB oldalán lehet részleteket megtudni.

 

Öt éves futamidő

 

A MÁP Plusz Kötvény egy ötéves futamidejű állampapír, amelyet névértéken lehet megvásárolni. Alapcímlete egy forint, vagyis tetszőleges összegért lehet belőle vásárolni, nincs sem minimális, sem maximális korlátja.

 

Sávos kamatozás

 

A papír sávosan kamatozik, az idő előrehaladtával egyre magasabb kamatot fizet: 

 

  • az első félévben 3,5% éves kamatot
  • a második félévben 4% éves kamatot
  • a második év végén 4,5% éves kamatot
  • a harmadik év végén 5% éves kamatot
  • a negyedik év végén 5,5% éves kamatot
  • az ötödik év végén 6% éves kamatot.
     

Ha ezeket összeszámoljuk, a kamat mértéke 27,35% lesz, azaz átlagosan évi 4,95 százalék hozamra tehetünk szert. 

 

A MÁP+ igénylés menete

 

Ezeket a papírokat csak magánszemélyek vásárolhatják meg az elsődleges piacon, azaz közvetlenül. A pontos meghatározás szerint devizabelföldinek vagy devizakülföldinek minősülő természetes személyek közül bárki megvásárolhatja a MÁP Pluszt online, vagy személyesen a jegyzési időszakban. Hetente indul új jegyzés, innen számítódik az ötéves lejárat. Vagyis, ha a MÁP Plusz 2022 március 9-ei kibocsátású papírjából szeretnénk jegyezni, akkor ez a MÁP Plusz 2027-ben jár le, a kamatfizetés napja pedig minden év március 9-e lesz.

 

MÁP+ vásárlás

 

Online

Az online vásárláshoz egy online értékpapírszámlát kell nyitni, erre lehetőség van akár az Ügyfélkapun keresztül is. Ez esetben a vásárlást az Magyar Államkincstár oldalán tudjuk lebonyolítani.

Személyesen

Lehetőség van arra is, hogy személyesen vegyük meg a papírt a Magyar Államkincstár (MÁK) állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatának valamelyikén.

Közvetítőknél

Végezetül vásárolhatunk MÁP Plusz értékpapírokat forgalmazó intézményeknél, azaz az ezzel foglalkozó bankoknál, brókercégeknél. Fizetni átutalással vagy kártyával lehet, de fontos, hogy hitelkártyás fizetés esetén ez után a kártyás költés után nem jár visszatérítés.

 

Az államkincstárnál díjmentes a jegyzés

 

Fontos, hogy az Államkincstárnál közvetlenül lebonyolított ügylet ingyenes, ezzel szemben a közvetítőcégek felszámolhatnak díjat. 

 

Nincs kamatadó

 

A MÁP Plusz esetében nem kell kamatadót fizetni, vagyis a teljes hozam a befektetőnél marad - egyébiránt a kamatadó mértéke 15 százalék.

 

Beváltás lejárat előtt

 

A MÁP Plusz esetében lehetőség van arra is, hogy az ötéves lejárat előtt névértéken eladjuk a papírt. Az éves kamatfizetést követő öt napon belül a forgalmazó névértéken plusz az addig felhalmozott kamat összegéért visszavásárolhatja a papírt. Ha nem ebben az időszakban történik az eladás, akkor a MÁK a névérték 99,75 százalékán veszi vissza a papírt, azaz 0,25% eladási költséggel számolhatunk. A többi forgalmazó ettől eltérhet, vagyis eladás előtt érdemes ennek utánanézni. 

 

Lakásvásárlás és MÁP Plusz

 

Nem véletlen, hogy a szuperállampapír névre keresztelt MÁP Plusz az ingatlanpiacról is szippantott el forrást és csábított el befektetőket. Ennek oka egyszerűen az volt, hogy míg egy ingatlan kezelése összességében macerás, a vásárlás és eladás költséges, illetve adóköteles, addig az állampapírt az íróasztalnál ülve is lehet adni-venni, ráadásul akár ingyen is. Akár az is reális elképzelés lehet, hogy egy ingatlanvásárlást lakáshitelből finanszírozzon a vevő, a készpénzéből pedig MÁP Pluszt vásároljon. Így az állampapír hozama akár magasabb is lehet, mint a hitelkamat - ez azonban pontos számítást követel, mert csak adott feltételek mellett jöhet össze ez a fajta befektetés.

 

MÁP plusz babaváró hitelből

 

Sokkal egyszerűbb megoldás a babaváró hitelt MÁP Pluszra költeni. Lényegében már akkor is megéri, ha meg sem születik a beígért baba, és a család elveszíti a kamattámogatást. Hiszen a büntetőkamattal együtt is alacsonyabb a babaváró hitel kamata, mint a szuperállampapír hozama - ha nem születik meg a gyerek, a hitelt 3 százalék kamat fogja terhelni, emellett extra díjat is fizetni kell. Ezen túlmenően azonban minden egyes baba csak javít az egyenlegen: egy gyerek esetében a nulla százalékos hitellel szemben egy garantált, majd 5 százalék hozamot fialó befektetés áll, két vagy több gyereknél pedig az ajándékba adott támogatás is kamatozni fog.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!