új MÁP Plusz állampapír megindult a jegyzés

Mától jegyezhető a felturbózott MÁP Plusz

új MÁP Plusz állampapír megindult a jegyzés

Mától jegyezhető a felturbózott MÁP Plusz

Bank360 tartalom
2024-06-03 Frissítve: 2024-06-03
2024-06-03
39172411

A kisbefektetők hétfőtől jegyezhetik a megújított, a korábbinál magasabb kamatú Magyar Állampapír Pluszt. Az Egyéves Magyar Állampapírnak viszont befejeződött az értékesítése. Megnéztük, milyen kamatokat találni az átrendeződött állampapír-kínálatban.

 

A múlt héten tette közzé az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. az új Magyar Állampapír Plusz kibocsátási tájékoztatóját. A megújított feltételekkel ismét vonzóvá válhat a lakossági kisbefektetők körében a MÁP Plusz, amit az alacsony infláció időszakában szuperállampapírnak tartottak, de a kiugró infláció alatt elvesztette a vonzerejét, mert helyette az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vette a lakosság. 

 

Az új MÁP Plusz kibocsátásával együtt megszűnt az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) értékesítése. Ezt május 31-ig lehetett jegyezni. Mivel azonban csak évi 6 százalékos kamatot adott, nem volt értelme megtartani az állampapír-kínálatban, hiszen az új MÁP Plusz már az induló kamata is 6,25 százalék.

 

A június 3-tól jegyezhető új MÁP Plusz lényegében a kamataiban tér el a korábbitól, így akinek volt vagy még van ilyen értékpapírja, annak nem kell bogarászni az ezen felüli feltételeket. A megújult MÁP Plusz is ötéves futamidejű, és azon belül garantált, sávosan emelkedő kamatozású. Az induló kamata 6,25 százalék, ami a futamidő utolsó kamatperiódusára 7,25 százaléra emelkedik. Az a befektető, aki végig megtartja, évi átlagos 6,73 százalékos kamatot kap. Ebben az esetben a befektetésének 39,13 százalékkal növelt értékét kapja vissza az ötéves futamidő végén.

 

Olcsón vagy akár ingyen visszaváltható

 

A MÁP Plusz kamatát a kamatfizetéskor újra befektetik ugyanebbe az állampapírba, így a kisbefektetőknek - szemben például a PMÁP-pal - nem kell ezzel külön foglalkozniuk, nem fordulhat elő, hogy a kapott kamat parlagon hever a számlán, mert nem tettek vele semmit.

 

Megmarad a MÁP Plusznak az a nagy előnye is, hogy a kamat elvesztése nélkül kis költséggel bármikor visszaváltható a futamidőn belül napi jegyzési árfolyamon, a kamatfizetést követő öt napig pedig 100 százalékos értéken. Ez azt jelenti, hogy a befektetők ugyan egy ötéves futamidejű papírt vesznek, de bármikor ingyen vagy nagyon olcsón hozzáférhetnek a pénzükhöz a kamattal együtt, ha szükségük van rá.

 

A kibocsátási tájékoztató szerint az új MÁP Pluszt a kisbefektetők június 3-től jegyezhetik az államkincstár és a forgalmazók kirendeltségeiben és online felületein. A 100 milliárd forintos, N2029/M1 sorozat értékesítésének várható záró időpontja június 28. Ezt követően havonta indít új sorozatokat belőle az ÁKK. Egy sorozatból forgalmazóként maximum 10 millió forintot vásárolhat egy magánszemély. Eddig nem volt vásárlási korlátja a MÁP Plusznak.

 

Milyen a MÁP Plusz sávos kamatozása? 

 

A MÁP Plusz kamatozása és kamatfizetése a futamidőn belül így alakul:

Bank360

 

Ez lényegesen magasabb a korábbi MÁP Plusznál, hiszen annak 3,5 és 6 százalék között változik a kamata a futamidőn belül. Valójában ez a változás jelenti azt a nagy előnyt, ami ismét vonzóvá teheti a MÁP Pluszt.

 

Mekkora kamatot lehet elérni a többi állampapírral?

 

Ehhez képest az állampapírok kínálatában szereplő egyéb konstrukciókkal az alábbi kamatokat lehet elérni jelenleg.

 

Az egyetlen kinyomtatott, fizikai formában megvásárolható állampapír, a Kincstári Takarékjegy 1 évre 6,0 két évre 6,5 százalékos kamatot ad.

 

Fix Magyar Állampapír hároméves futamidejű, és ez alatt fix évi 7 százalékos a kamata.

 

A magas infláció idején a legnépszerűbbnek számító Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jelenlegi induló kamata 7,9 százalék. A nyolcéves futamidő második kamatperiódusától az előző évi átlagos infláció plusz 0,5 százalék lesz a kamata, a 6. kamatperiódustól pedig a kamatprémium 1,0 százalékra nő.

 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is változó kamatozású, ami a diszkontkincstárjegy-hozamokhoz igazodik három havonta. A hároméves változat ezen felül kínál 1,5 százalékos kamatprémiumot, az ötéves pedig a 4. és 5. évben 2,5 százalékot. A két BMÁP induló kamata így most 8,37 és 8,13 százalék.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!