Nagy tűzijátékkal nyitott a visszatért Bónusz Magyar Állampapír

11 százalék feletti hozammal tért vissza a Bónusz Magyar Állampapír

Nagy tűzijátékkal nyitott a visszatért Bónusz Magyar Állampapír

11 százalék feletti hozammal tért vissza a Bónusz Magyar Állampapír

Bank360 tartalom
2022-10-01 Frissítve: 2023-04-17
2022-10-01 Frissítve: 2023-04-17
29649020

Három év után visszatért Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), és azonnal 11 százalék feletti induló kamattal csábítja a befektetőket. Az új, 2025/N sorozat 2022. szeptember 29-től vásárolható, és máris kirobbanó az érdeklődés iránta.

 

Három év szünet után indult újra a BMÁP értékesítése, miután 2019. június 1. és 2022. szeptember 29. között szünetelt. Fontos, hogy a korábban és a szeptember 29-től vásárolt állampapírokra eltérő feltételek vonatkoznak, ami a kamatbázist és az adózást is érinti. 

 

A 2019. június 1. előtt kibocsátott 4, 6 és 10 éves futamidejű BMÁP sorozatok a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával megegyező kamatbázis felett biztosít változó kamatprémiumot. Ezeknél a sorozatoknál a kamatfizetés évente történik. A 2019. június 1-jét megelőzően vásárolt BMÁP utáni kamatbevétel adóköteles, az adó mértéke 15 százalék.

 

A régi BMÁP-kal szemben az új, szeptember 29-től megvásárolható BMÁP kamata a 3 hónapos DKJ átlaghozamokhoz igazodik, kamatadót pedig egyáltalán nem kell fizetni a hozama után.. 

 

Az 500 milliárd forintos mennyiségben meghirdetett új Bónusz Magyar Állampapír 3 éves futamidővel vásárolható meg, 11,32 százalékos indulókamattal. A kamatbázis 10,32 százalék, ezen felül 1 százalék a kamatprémium. 

 

Hogyan kamatozik a BMÁP?

A BMÁP hozama a kamatbázisból és a kamatprémiumból áll össze. Ez az érték az újrainduló, szeptember 29-től megvásárolható sorozat esetében összesen évi 11,32 százalékot tesz ki, mely az első kamatperiódusra vetítve 2,86 százalék. A kamatperiódus 3 hónap, ilyen időközönként történik kamatkifizetés. 

 

A BMÁP esetében az irányadó kamatbázis megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamoknak az adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával.

 

A kamatprémium mértéke évi 1 százalék. 

 

A BMÁP visszaváltása

A Bónusz Magyar Állampapírt a kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A BMÁP névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vásárlók nem tehetik pénzzé a Bónuszt a futamidő alatt, ugyanis a másodlagos piacon, az ezzel foglalkozó értékpapír-kereskedő cégeknél napi árfolyamon bármikor értékesíthető a papír.

 

Gyakori kérdések

Kik vásárolhatnak Bónusz Magyar Állampapírt?

Belföldi és külföldi magánszemélyek (devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek) elsődleges piacon juthatnak hozzá BMÁP-hoz. 

 

Maximum milyen összegben lehet vásárolni BMÁP-ot?

A Bónusz Magyar Állampapír ezen sorozatából a forgalmazó egy befektető részére a forgalomba hozatali időszak alatt, elsődleges piacon 2022. december 31-ig mennyiségi korlátozás nélkül értékesíthet, majd ezt követően összesen legfeljebb 250 millió forint együttes névértékű mennyiséget értékesíthet. 

 

Létezik a BMÁP nyomtatott formában is?

Nem. A BMÁP egy dematerializált állampapír, nem létezik nyomtatott, csak elektronikus formában.

 

Milyen alapcímletű a BMÁP?

A BMÁP 1 forintos címletekben vásárolható. 

 

Kell kamatadót fizetni a BMÁP-ra?

Nem kell, az állampapírok kamatadó mentesek.

 

Örökölhető a BMÁP?

Igen, és örökösödési illetéket sem kell fizetni.

 

Lehet egyszerre vásárolni BMÁP-ot és PMÁP-ot?

Igen. A BMÁP és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), vagy bármelyik másik magyar állampapír egyszerre tetszőleges összegben megvásárolható.

 

Meddig vásárolható az új BMÁP?

A 2025/N sorozatú BMÁP várhatóan 2023. szeptember 29-ig vásárolható.

 

Hol vásárolható a BMÁP?

A BMÁP az alábbi forgalmazóknál vásárolható meg:

 • Magyar Államkincstár
 • CIB
 • Gránit Bank
 • K&H
 • MKB
 • Raiffeisen
 • OTP
 • MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank (Takarékbank)
 • UniCredit
 • Concorde Értékpapír Zrt.
 • Equilor Befektetési Zrt.
 • Erste Befektetési Zrt.
 • Fundamenta
 • Hold Alapforgalmazó
 • Random Capital Zrt.
 • SPB Befektetési Zrt
 • Magyar Posta kijelölt postahelyei
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!