Tizeneggyel csábítanak az állampapír-vásárlásra

Szeptember végén jön a 11 százalékos Bónusz állampapír, visszavágnak az OTP-nek

Tizeneggyel csábítanak az állampapír-vásárlásra

Szeptember végén jön a 11 százalékos Bónusz állampapír, visszavágnak az OTP-nek

Bank360 tartalom
2022-09-08 Frissítve: 2023-01-12
2022-09-08 Frissítve: 2023-01-12
29198384

Közzétették, mekkora kamattal csábítják a befektetőket állampapír-vásárlásra a szárnyaló infláció idején. Jön a 3 éves Bónusz 11 százalék feletti induló kamattal. Az állam az OTP betétakciójára is válaszolt a kamatemelésével.

 

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte, hogy az Államadósság Kezelő Központ új állampapír stratégiát fogadott el. Ez alapján egyes jelenlegi állampapírok hozamát megemelik, ezen felül pedig új állampapírt is kibocsátanak, amelynek az induló kamata 11 százalékos lesz. Délutánra már meg is történt az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bejelentése az új feltételekről és tervezett lépésekről:

  • Szeptember végéig megújítják az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) konstrukciót, beleértve az induló kamatfeltételt. Jelenleg a PMÁP kamata 4 éves futamidővel 5,85, hatévessel pedig 6,6 százalék. A kamatadómentes új feltételű papírt szeptember 29-étől lehet megvásárolni a befektetőknek.
  • Újra bevezetik a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozamához kötött, változó kamatozású 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP). Jelenleg a 2023. augusztus 23-i lejáratú 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozama 11,21 százalék. Ez megfelelne annak, hogy Gulyás Gergely 11 százalékos kamatú új állampapír szeptemberi kibocsátását harangozta be. A szintén kamatmentes BMÁP-t ugyancsak szeptember 29-étől lehet majd megvenni.
  • 2022. szeptember 19-től az Egyéves Magyar Állampapír és az egyéves Kincstári Takarékjegy kamata 4,75 százalékról 7,0 százalékra, a kétéves Kincstári Takarékjegy kamata pedig 5,5 százalékról 7,5 százalékra emelkedik.

 

Az Egyéves Magyar Állampapír 7,0 százalékra emelt kamata azért is érdekes, mert szeptember elejétől az OTP éppen olyan betétakciót hirdetett, amiben a lejáró Egyéves Magyar Állampapírok tulajdonosainak kínál évi 7 százalékos kamatot, ha a pénzüket egyéves lekötött betétben helyezik el nála. Kisebb bankoknál is elérhető már  6-7 százalékos kamat egyéves lekötött betét esetén.

 

Az ÁKK közleményében nem esett szó az egykori szuperállampapír, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) esetleges megújításáról. Ez jelenleg ötéves futamidőre évi 3,5-6,6 százalékos kamatot kínál. Ez egy éve és korábban nagyon vonzó ajánlat volt, de most nincs miért ezt venni se az inflációkövető, se az új, 11 százalék feletti induló kamatú 3 éves  Bónusz állampapírhoz képest.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!