Már 10 százalék fölé kell emelni a lakossági állampapírok kamatát

Nagyon kell a pénz: 11 százalékos induló kamattal jön az új állampapír

Már 10 százalék fölé kell emelni a lakossági állampapírok kamatát

Nagyon kell a pénz: 11 százalékos induló kamattal jön az új állampapír

Bank360 tartalom
2022-09-08 Frissítve: 2022-10-05
2022-09-08 Frissítve: 2022-10-05
29198225

Már szeptemberben kétszámjegyű kamatot kínáló állampapírt hoz forgalomba az állam, és más állampapírok hozamát is megemeli.

 

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy az Államadósság Kezelő Központ új állampapír stratégiát fogadott el. Ez alapján egyes jelenlegi állampapírok hozamát megemelik, ezen felül pedig új állampapírt is kibocsátanak, amelynek az induló kamata 11 százalék lesz.

 

A bejelentés jelzi, hogy a kormány belátta: ilyen magas infláció mellett már magasabb kamatokat kell kínálni ahhoz, hogy új forrásokat tudjanak bevonni az állami működés finanszírozásába. A jelenleg a lakosság által egyszerűen megvásárolható állampapírok közül egyedül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jelent elég nagy vonzerőt. Ebből a jelenleg értékesített sorozat kamata 4 éves futamidővel 5,85, hatévessel pedig 6,6 százalék.Ez azonban még az előző évi inflációt tükrözi, hiszen ez a befektetés a szó szoros értelmében követi az inflációt. Minden sorozatnál induló kamata a kibocsátás (kamatmegállapítás) évét megelőző naptári év hivatalosan éves átlagos fogyasztói árindex-változására tesz lejárattól függően  0,75 vagy 1,5 százalékos kamatprémiumot. Ez az érték pedig a futamidő alatt az inflációtól függően változik. Ez azt jelenti, hogy PMÁP-ot vásárlók késleltetve megkapják majd a jelenlegi inflációnak megfelelő kamatukat.

 

Aki a forintárfolyamra tekintettel inkább euróban tartja a pénzét, annak ott a hatéves Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP), amely az eurózóna inflációját követve ad 0,25 százalékos kamatfelárat: jelenleg így összesen 2,25 százalékos kamatot. Ez nyilván azoknak lehet igazán vonzó, akik a forint további gyengülésére számítanak, vagy legalábbis nem akarnak állandóan emiatt izgulni.

 

A többi lakossági állampapír azonban 15,6 százalékos infláció mellett már elvesztette a vonzerejét. Az Egyéves Magyar Állampapír jelenleg 4,75 százalékos kamatot kínál. A kincstári takarékjegy egy évre ugyanennyit, két évre pedig 5,5 százalékot. Ennél ma már lekötött banki betétre is találni jobb ajánlatot. Jól mutatja ezt, hogy az OTP a napokban olyan betétakciót hirdetett, amiben a lejáró Egyéves Magyar Állampapírok tulajdonosainak kínál évi 7 százalékos kamatot. Ezt ugyan csak ez az ügyfélkör érheti el, azonban kisebb bankok már ilyen megkötés nélkül csábítják magukhoz lekötésre a pénzeket 6,7 vagy akár 9 százalékos éves kamaton is.

 

Az alacsony infláció idején szuperállampapírnak számító Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) vonzereje ilyen infláció mellett elillant, hiszen az ötéves futamidőre évi 3,5-6,6 százalékos kamatot kínál. Ez egy éve vagy korábban nagyon vonzó ajánlat volt, de most nincs miért ezt vennie valakinek például az inflációkövető állampapírhoz képest.

 

Nem csoda tehát, hogy az állam magasabb hozamokkal próbálja magához csábítani újra a lakossági befektetőket. Az egyelőre nem ismert, hogy az új, 11 százalékos kamattal nyitó állampapír inflációhoz igazodó lesz-e, de hosszabb futamidőnél jelenleg ez látszik észszerűnek a kisbefektetők szempontjából. Az is kérdés, hogy az eddig állampapíroknál melyiknél és milyen mértékben emelnek kamatot. Az biztos, hogy igazi vonzerőt jelenleg már csak az jelenthet a pénzét az infláció ellen védeni akaró lakossági befektetőknek, ha kétszámjegyű kamatot látnak.  

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!