Az előző évhez képest idén kevéssé kell aggódnunk amiatt, hogy a megtakarításaink rohamosan veszítenek az értékükből, de így is érdemes figyelni a megtakarítási lehetőségeket. Betétet lekötni vagy állampapírt vásárolni ráadásul már online, akár mobillal a kezünkben is tudunk.
38578984
Az állampapírokból kifelé vitték a pénzt februárban. Az államtól érkezett pénzeső a befektetési alapokat, a folyószámlákat és a külföldi értékpapírokat öntözte meg.
38291713
A magyarok bankbetétjeinek nyolcada már külföldön van. 2011-ben kezdték gyors ütemben kivinni a pénzüket az országból, de a folyamat 2022-ben pörgött fel igazán. 2023 végén már csaknem 1700 milliárd forintnyi összeget tartottak külföldi bankbetétekben. 
38196082
A kifizetett kamatokat és tőkét csak részben tették vissza állampapírba a lakossági ügyfelek. Az új állampapírok közül most már a FIXMÁP a sláger, a PMÁP és a BMÁP csillaga leáldozóban van. Áprilistól újabb kamatcsökkentésre készülhetnek a befektetők.
38141809
Áprilistól megszűnik a banki betétekre előírt kamatsapka. Ez a magánszemélyek nagyobb összegű megtakarításainál, valamint a vállalatok és intézményi befektetők betétjeinél az állampapírok hozamához kötve maximalizálja az adható kamatot.
38016013
Míg az ország vagyonosabbik és kisebb fele minden korábbinál több pénzt tett félre, sokan csak hitelből tudják csak fizetni a napi kiadásait is. 
37221526
Olyat láthatnak szerdától a kisbefektetők, amire rég volt példa: a legjobb betéti ajánlatok kamata magasabb lesz, mint a kedvenc állampapíré. Az egy vagy akár két évre 8 százalékos feletti éves kamatot kínáló lekötéseknek azonban már csak napjai vannak hátra.
37181047
Sietnie kell annak, aki még el akarja csípni a bankok ajánlatai között a 8 százalék feletti betéti kamatot éves vagy annál hosszabb lekötésre, de de aki időben lép, az még bebiztosíthatja magának a várható inflációnál lényegesen magasabb kamatot akár 1-2 évre is. 
37089343
Az infláció lendületes csökkenése ellenére a Magyar Nemzeti Bank csak annyit vágott az alapkamatából, mint az elmúlt két hónapban. A 0,75 százalékos csökkentés alapján az alapkamat várhatóan a 10,75 százalékos szinten zárja az évet, és már csak jövőre válik egyszámjegyűvé. A lakáshitelek kamatplafonjának a múlt héten bejelentett 1,2 százalékos januári csökkentésében megelőlegezték a jegybanki lépést.
36367033
Ilyet is régen láttak a banki ügyfelek: a legjobb betéti ajánlatok kamata megelőzte az inflációt, és egy-két éves lekötésnél akár már egész szép reálkamatot kínálnak, ha a pénzromlás mértéke 2024-ben valóban 6 százalékra mérséklődik, aztán pedig még lejjebb megy. 
36213682
A 2024-re 6 százalékra várt infláció mellett egyre vonzóbbakká válhatnak a betéti megtakarítási lehetőségek, hiszen az ezekre kínált kamat már akár jelentősen meghaladhatja ezt az értéket.
36154648
Egyelőre nem hozta el a remélt fellendülést a lakáshitelek piacán a kamatplafon bevezetése, októberben még a szeptemberinél is kevesebb szerződést kötöttek az igénylők. Tették ezt annak ellenére, hogy a kamatmaximalizálástól olcsóbbá válták a lakáscélú jelzáloghitelek. Ugyanez nem mondható el azonban a személyi kölcsönökről, amelyek viszont drágán is tartják magukat.
36099412
Véget ér a jó világ a vállalatok számára: rájuk is kiterjesztik a betéti kamatstopot, amit 2024. április 1-ig meghosszabbítanak. Így ezentúl a cégek nem tudják a jegybankban parkoltatni magas kamaton a hatalmasra duzzadt betétállományukat.
36080488
A jegybanki kamatvágások hatására a magasabb kamatokat kínáló kevés banki betéti ajánlat is olvadozni kezdett. Mostanra egyetlen maradt 10 százalék felett, és találni még néhányat 8-9 százalék körül. Euróra és dollárra a legjobb ajánlat 3-4 százalék.
35259499
Mintha lassacskán éledezni kezdene a lakossági hitelpiac, de az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest azonban továbbra is nagy lemaradásban van. A személyi kölcsön népszerűsége töretlen, a babaváró hitel pedig év végére, egy kisebb hajrára még feltámadhat. A Magyar Nemzeti Bank által frissen közzétett hitelpiaci adatokat elemezzük.
34953076
Összeért a hitelek és betétek kamatstopja. Utóbbit is december 31-ig hosszabbította meg ugyanis egy hétfő esti kormányrendelet. A kamatplafon csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik.
34836382
Júliustól a diákhitelt igénylő hallgatók már csak négy bank közül választhatnak, ezek valamelyikénél kell diákhitel számlát nyitniuk. Az OTP, az Erste, a Gránit és az MBH a kötelezően ingyenes szolgáltatásokon túl is ad kedvezményeket. Van, ahol több tízezer forintos jóváírással csábítják a diákokat, akár olyanokat is, akiknek már van ilyen számlájuk máshol. Összefoglaltuk az új diákhitel számlák legfontosabb feltételeit és kedvezményeit.
33801113
Az MNB irányadó kamata ugyan már 3 százalékkal csökkent, de aki jó helyen keresi, továbbra is találhat 10 százalék feletti lekötött betéti kamatot a bankokban. Néhányuk még a lekötés nélkül számlán lévő pénzre is ad 7-8 százalékot.
34042862
2023. július elsejétől a kamatjövedelmekre is kivetették a szochót. A befektetők számára a kevés menekülési út egyike egy TBSZ, amivel szocho és kamatadómentessé tehető az a hozam, amit a pénzük évek alatt termel.
30699410
Ott van már az új sarc a megtakarításokon, de a 13 százalékos szocho a jelek szerint senkit sem zavar. A kisbefektetők ugyanúgy vásárolják a befektetési alapokat, mint eddig, az állampapírok iránt pedig nem ugrott meg a kereslet.
33887549
Bevezetése óta először a sima lakossági betétekre is hat a szeptember végéig meghosszabbított kamatstop. Az állampapírpiaci hozamesés miatt a bankok már nem adhatnak 10,5-11 százalékos kamatot a nagy összegű betétekre, márpedig ekkorák a legjobb ajánlataik.
33638651
Aki eurót vagy dollárt szeretne befektetni, annak a héten érdemes döntenie a megtakarításáról. A péntekig nem teljesült megbízások kamatjövedelmére ugyanis már kivetik a szochót. Bankbetét, kötvény és befektetési alap is vásárolható addig.
33559817
A június végén lejáró betéti kamatstopot további három hónappal meghosszabbította a kormány. A kamatmaximalizálás csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik, a kisbefektetők viszont egyébként se kapnak akkora kamatot, hogy beleütköznének a kamatplafonba.
33527507
Napjai maradtak azoknak, akik egy gyors befektetéssel még el akarják kerülni, hogy a kamatjövedelmük után szochót is kelljen fizetniük. Több banknál is elérhető 10 százaléknál magasabb betéti kamat, de a lekötési időre és az elvárt plusz feltételekre is érdemes figyelni. 
33464555
A hónap végétől jön az új sarc a megtakarításokra. Az utolsó hetekre a bankok és a biztosítók elkezdték az akciózást az szocho elől menekülő pénzekért. Összeszedtük a legjobb, kétszámjegyű kamatot kínáló ajánlataikat.
33391172
Tizenkét hónapos lekötésre már 11 százalékos induló betéti kamatot ad a Gránit. A bank egy hónapra is 8 százalékos kamatot kínál.
33391148
Csütörtök reggelre jogszabály cunami várta a pénzüket még nem állampapírban tartókat. Kis- és nagybefektetők most egyaránt a cirkalmas megfogalmazásokat bújhatják, ha meg akarják tudni, mikor és mennyi plusz adóba kerül nekik, ha még mindig nem hajlandók állampapírt venni a pénzükért. Végigvettük az újabb adóteher és előírások legfontosabb kérdéseit.
33183272
A kamatadó után ahhoz hasonló mértékű újabb adót is kell fizetni a magánszemélyeknek a kamat- és hozamjövedelmük után. Ezzel további előnyt kapnak az állampapírok, amelyek hozama eddig is adómentes volt. A bankoknak ráadásul még reklámozni is kell az állampapírokat.
33167354
A várakozásoknak megfelelően továbbra is 13 százalékon tartotta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Ez jó pár hónapig így is maradhat, a betéti tendernél azonban elérkezhetett a várva várt fordulat, 15 órakor a jegybankelnök bejelentheti, hogy a 18 százalékos kamatot elkezdik csökkenteni. 
32993939
Márciusban sem tért magához a lakáshitelpiac, a babaváró is éppen csak éledezik. A személyi kölcsönt viszont többen vettek fel, mint egy éve, pedig a kamatok továbbra is nagyon magasak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett adatokból.
32719868
Tartósan kettészakadt a banki betétek piaca. Az egyik oldalon van néhány pénzintézet, ahol egy átlagember is 10 százalék fölötti kamatot kaphat a pénzére, a többieknél viszont szinte semmit. Összeszedtük a legjobb ajánlatokat.
32127353
A GRÁNIT Bank rendszeresen felülvizsgálja betéti kamatait, hogy ügyfeleinek tartósan kedvező kamatokat adjon a megtakarításokra. Legutóbb 2023.03.14. napjától hajtott végre 25-200 bázispontos emelést a betéteinél.
32050361
Június végéig meghosszabbítja a betéti kamatstopot a kormány. A kamatmaximalizálás csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik. A kormány bezárt egy olyan kaput is, amit a jegybank éppen a betéti kamatok maximalizálása után nyitott ki.
32027966
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén. 
31847258
Nyolc százalékos látra szóló betéti kamattal rukkolt elő a Gránit Bank, amely az új Kamat Plusz számlacsomagjánál lekötés nélkül megadja ezt. Ilyen magas látra szóló kamatot jelenleg rajta kívül csak egyetlen pénzintézet kínál, a többiek szinte semmit sem adnak.
31847129
Öt év után nettó törlesztővé váltak a háztartások, a bankbetétek mennyisége pedig soha nem látott mértékben csökkent. A babaváró hitel beleállt a földbe, a lakáshitel-szerződések száma szintén mélypontra került.
31807115
Családonként átlagban 700 ezer forintot is megehet az idén az infláció. Mindezt el lehetne kerülni, vagy legalább csökkenteni a veszteséget, ha nem tartanának a magyarok olyan sok készpénzt és lekötetlen bankbetétet. A magasabb kamatok miatt akár a bankváltást is érdemes megfontolni.
31686197
Több mint 3400 milliárd forintot tettek félre tavaly a háztartások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, sőt még a hozamok is jól alakultak, de így is kevesebbet ért a vagyonuk, mint egy évvel korábban. Sokan nézik ölbe tett kézzel, ahogy az infláció elégeti a megtakarításukat.
31628081
Sokan hitték, hogy itt a vége: úgy vették fel a fiatal házaspárok a babaváró hitelt, decemberben, mintha ez lett volna az utolsó lehetőségük erre. Míg a támogatás minden idők negyedik legerősebb hónapját zárta, addig a lakáshitelek piaca tovább zuhant, és hatéves mélyponttal zárta az évet - írja a Bank360.hu. A lekötött betéti kamatok még tovább emelkedtek.
31333535
Tízéves csúcson a lakáshitelkamatok, és ötéves mélyponton a folyósítás - ezt hozta a november a most közzétett adatok szerint. A betétkamatok ugyanakkor a 2008-as válságot idéző szintre emelkedtek 
30845642
Aki normális kamatra szeretné lekötni a pénzét, annak a kisebb bankoknál érdemes szétnézni, a nagyobbak továbbra sem emeltek. Találni azért látra 9, egy évre 10,75, kettőre pedig 12 százalékos kamatot is. 
30584372
Ismét hozzányúlnak a rövidebb lejáratú állampapírok kamatához, hogy vonzóbbá tegyék a kisbefektetőknek. A jövő héttől már 9 és 9,5 százalékos hozammal lehet ezeket megvásárolni.
30584258
Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél.
30560207
A magyar bankrendszer továbbra is stabil, erős tőkehelyzettel és jelentős likviditási tartalékokkal rendelkezik. Kihívások persze vannak bőven: a szomszédban zajló háború, a növekvő infláció és az energiaválság sem könnyítik meg a pénzügyi szereplők helyzetét. Megjelent az MNB Pénzügyi Stabilitási Jelentése, ennek foglaljuk össze a fontosabb elemeit.
30462935
Alig jelentek meg a lekötött betéteknél az 10 százaléknál magasabb kamatok, a kormány máris kamatsapkát húz rájuk, nehogy a bankok „túl magas” kamatot fizessenek az ügyfeleknek.
30396398
Megtört a jég, megjelent a betéti piacon az első olyan ajánlat, amelyik már lekötés nélkül is magas, 9 százalékos kamatot kínál. Ráadásul ezzel egyszerre 2 éves lekötésre már 12 százalékos éves kamatot ad ugyanez a pénzintézet. Most már a nagybankokon a sor, hogy melyikük áll elő először ehhez hasonló ajánlattal - írja a Bank360.hu.
30379493
A kisebb pénzintézetek már 10 százalékos körüli betéti ajánlatokat adnak, de a nagybankok a 20 százalék feletti inflációhoz képest még mindig mikroszkopikus kamatokkal riasztják el a lekötéstől az ügyfelek.
30295817
Zuhant a kereslet szeptemberben a lakáshitelek iránt. Piaci kamatozású kölcsönökből feleannyi fogyott, mint egy éve, miközben a költségük csaknem duplájára nőtt. Tovább csökkent az érdeklődés a személyi kölcsönöknél is. A lekötött betétek átlagos kamata viszont emelkedett, ami felhúzta az összegüket is - derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss adataiból.
30206141
Egyre többen mondanak le nagyobb beruházásaikról, és növekszik azok száma is, akik kénytelenek hozzányúlni megtakarításaikhoz, és a hivatalos adatoknál sokkal nagyobb árnövekedést érzékelnek az élelmiszereknél.
30058772
Az egész világon és Magyarországon is kiemelkedő vagyongyarapodást hoztak a befektetőknek az elmúlt évek. Ez a folyamat azonban 2022-ben durván megfordult, és az elkövetkező években sem várható az aranyévek visszatérése.
29980505
Mintha nem is egy országban működnének, akkora különbségek alakultak ki a bankok lekötött betétekre kínált kamatai között. Az egyik oldalon egy jó nagy nulla áll, míg a másikon már akár 10 százalékos kamat.
29768975
A személyi kölcsönök és a lakáshitelek költségei is jelentősen nőttek augusztusban az MNB adatai szerint. A betétek átlagos kamata is emelkedett, mégis csökkent a bankban lekötött pénzek összege.
29699840
Érdemes lesz a gyerekünknek nagyobb zsebpénzt adni: a Gránit Bank olyan akcióval rukkolt elő, amiben már a hatéveseknek nyitott számlán lévő lekötetlen pénzre is 5 százalékos kamatot fizet.
29580575
Ettől a héttől már megvásárolhatók azok az állampapírok, amelyekkel legalább 7 százalékos éves kamattal próbálják a kisbefektetőket továbbra is rábírni a költségvetés finanszírozására.
29393096
Több banknál már 5 százalék feletti kamattal köthetjük le a pénzünket, és akár 6-7 százalékos vagy annál is magasabb kamatot is elérhetünk.
29198474
Közzétették, mekkora kamattal csábítják a befektetőket állampapír-vásárlásra a szárnyaló infláció idején. Jön a 3 éves Bónusz 11 százalék feletti induló kamattal. Az állam az OTP betétakciójára is válaszolt a kamatemelésével.
29198384
Meghökkentő betéti ajánlattal rukkolt elő a legnagyobb magyar Bank. Az OTP egy évre 7 százalék kamatot ad azoknak, akik a most lejáró Egyéves Magyar Állampapírjukból inkább hozzá viszik  a pénzüket.
29153156
Júliusban csökkent a bankok hitelezése, különösen a jelzáloghiteleknél szembetűnő a visszaesés. A betéti kamatok kilőttek az előző hónaphoz képest, az inflációtól azonban továbbra is jelentősen elmaradnak.
29072996
Januártól 25 éves korig a fiataloknak nem kell szja-t fizetniük egy átlagos jövedelemszintig. Ennek hatása azonban egyelőre nem látszik a megtakarítási lehetőségeikben.
28747106
A lakossági betétek kamata csigalassúsággal követi a hitelkamatok emelkedését, az inflációnak pedig átlagban csak a negyede. Még ez is jobb azonban, mintha lekötés nélkül szinte kamat nélkül romlik a pénzünk.
28392527
Évi 800 milliárd extra adót akar beszedni a kormány. Jön a 10-15 eurós repülőjegyadó, nő és kibővül a tranzakciós illeték, a külföldiek pedig nem tankolhatnak majd olcsó üzemanyagot.
23442898
A kamatstop vége nem okoz a devizahitelezéshez hasonló válságot, de például a nyugdíjasoknak és a gyermeket nevelők egy részének továbbra is szükségük lesz valamiféle támogatásra az MNB szerint.
23317819
Fordulat következett be a befektetések piacán, a megtakarítók átrendezték a befektetéseiket, hogy magas infláció idején is reálhozamot tudjanak elérni. 
21693427
Ha nem is lihegnek még a száguldó infláció nyakába, messziről legalább már elkezdték követni a betétek kamatai, amitől a lakosság is kedvet kapott újra lekötni a pénzét.
21614113
Hamar elfogyott az előző 250 milliárdnyi, ezért újabb sorozatot bocsátanak ki az inflációkövető Prémium Állampapírból.
20948380
Az MNB kamatai berobbantak az elmúlt hónapokban, a nagy emelkedést azonban szinte alig követték a lekötött betétekre fizetett banki kamatok. A lakosság bankban tartott megtakarítására így csak a jelenlegi magas inflációt jóval alulmúló kamatot kap. A Bank360.hu utánajárt, mi lehet az oka az alacsonyan ragadt betéti kamatoknak.
19638889
Meredeken emelkedett ősz óta a vállalatok bankban tartott pénze, tízezer milliárd forintnál nagyobb az állomány. A cégeknek a bankok hajlandóak magasabb kamatot fizetni, mint a lakosságnak.
19620898
A lakossági bankbetétek összege lendületesen nőtt az elmúlt időszakban, összegük az év végére már átlépte a tízezermilliárd forintot. Hasznot azonban alig hoznak a tulajdonosaiknak, többnyire szinte kamat nélkül, lekötetlenül veszítik folyamatosan a reálértéküket a szárnyaló infláció idején. A lekötött bankbetéteknél már megindult a kamatok emelkedése, de ezek még mindig fényévnyire vannak az inflációtól, nem tudnak versenyezni az állampapírok hozamával.
18853219
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!