Új lakossági állampapírt jelentett be a kormány

Júniustól érhető el az új, szuperkamatozású állampapír

Új lakossági állampapírt jelentett be a kormány

Júniustól érhető el az új, szuperkamatozású állampapír

Vrazsovits Rita
2019-04-04 Frissítve: 2022-01-18
2019-04-04 Frissítve: 2022-01-18
3563151

 

Varga Mihály pénzügyminiszter új lakossági állampapír elindítását jelentette be, amellyel a kisbefektetőket célozzák meg. A kormány döntése alapján a kedvező hozamot ígérő MÁP Plusz nébven bevezetett "szuperállampapír' június 1-jétől lesz elérhető.

 

A kormány arra számít, hogy 2023-ra a lakosságnál lévő állampapír-állomány elérheti a 11 ezer milliárd forintot – ez a szám 2018 harmadik negyedévében 7480,9 milliárd forint volt.

 

Az új állampapír célja, hogy minél több kisbefektetőt tereljen az állami megtakarítások felé, ezért fontos volt, hogy a termék egyszerű és átlátható legyen. A számlanyitásra az egész ország területén van lehetőség, a következő helyeken:

 

  • a Magyar Államkincstár kirendeltségein,

  • a Magyar Posta kirendeltségein,

  • a lakástakarék-hálózatokon keresztül,

  • a kereskedelmi bankok fiókjaiban.

 

A jelenleg elérhető állampapírokhoz képest az MÁP Plusz konstrukció magasabb hozammal kecsegtet: fél év után a kamat 3,5 százalék, ami az első év végén 4 százalékra emelkedik. Ezt követően évente további fél-fél százalékpontot emelkedik a kamat, ami azt jelenti, hogy az ötéves futamidő végén már 6 százalékos kamattal számolhatunk. A kamat után nem kell adózni.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozata szerint a lakosság szerepvállalása az államadósság finanszírozására is kedvezően hat. A devizaarány 2011 óta 52 százalékról 23 százalékra csökkent, amit a kormány még tovább mérsékelne. A pénzügyminiszter szerint a hazai lakosság az állam szempontjából megbízható befektető, az állampapírok után kifizetett kamat pedig a magyar családok jövedelmét növeli és a hazai gazdaságot erősíti.

 

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója arról beszélt a múlt hónapban, hogy egy nyugdíjcélú állampapír bevezetését is tervezik, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!