Infláció vs MÁP Plusz

Egyelőre nem gyűri le az infláció a MÁP+-t

Infláció vs MÁP Plusz

Egyelőre nem gyűri le az infláció a MÁP+-t

Bank360 tartalom
2020-04-27 Frissítve: 2022-01-18
2020-04-27 Frissítve: 2022-01-18
8375081

Sokáig úgy tűnt, nem lesz párja a szuperállampapírnak: a Magyar Állampapír Plusz minden más állampapírnál jobban teljesített, mióta bevezették. Aztán az infláció elkezdett fölfelé lépdelni, így pedig már nem annyira egyértelmű ez az előny. Mi a helyzet most, és letaszíthatja-e az inflációkövető papír a szupert a trónról?

 

A bűvös hozamok

 

A tavaly bevezetett MÁP Plusz szuperállampapír villámgyorsan a legnépszerűbb befektetési forma lett a piacon. Nem meglepő, hiszen öt év alatt lépcsőzetesen emelkedő kamatával biztos és a piaci körülményekhez képest magas hozamot biztosít - induláskor 3,5 százalék a kamat, az ötödik évben pedig már 6.

 

A korábbi sikertermék, a változó kamatozású Prémium Magyar Állampapír volt, egészen addig, amíg infláció is társult hozzá. Ennek az állampapírnak a kamata a garantált hozam - három évre évi 1, öt évre évi 1,4 százalék - és az éves infláció mértéke, vagyis ha magasabb az infláció, akkor nagyon jó befektetés lehet, ha alacsony, akkor nem annyira.

 

A 4,01% infláció a határ

 

A számítások szerint a két papír hozama 4,01 százalékos éves infláció mellett megegyezik. Itt ugye öt éven át kell ezzel a mértékkel számolni. Abban az esetben, ha az infláció ennél alacsonyabb, jobb hozamot ad a MÁP+, ám ha magasabb, akkor a Prémium Állampapír lesz a nyerő.

 

Megugrott az infláció

 

Egészen a közelmúltig nem igazán volt értelme komoly számításokat végezni, mert az infláció mértéke meg sem közelítette a 4 százalékot. Januárban azonban 4,7 százalékra ugrott az infláció,ami hétéves csúcsot jelentett, a februári adat pedig 4,4 százalék lett. Márciusban bár kis mértékben csökkent a ráta, az mégis a várt 3,7 százaléknál magasabb, 3,9 százalék maradt.

 

Mivel a Prémium Állampapír hozama változó, nem lehet pontosan összevetni a hozamok alakulását - biztosan nem marad ugyanolyan szinten az inflációs ráta éveken át. Az infláció emelkedésével azonban egyre szűkül a MÁP+ hozamelőnye. Leegyszerűsítve: ha az infláció tartósan 4 százalék közelébe és a fölé emelkedik, ez az előny el is fogy. De kell-e ettől tartani?

 

Középtávú kilátások

 

Az elmúlt hónapokban tapasztalt jelentős élelmiszer-áremelkedés fölfelé hajtotta az inflációt, az olajár esése miatt bekövetkezett üzemanyagár-csökkenés viszont ezzel ellentétes hatást gyakorolt rá. Az MNB most a gazdasági visszaesés miatt az idén az infláció esésével számol, ami azt jelenti, hogy az a várakozás szerint 3 százalék alá csökken. Ezt követően 2021-ben átmeneti emelkedést vár a jegybank, de középtávon a 3 plusz-mínusz egy százalékpontot jelentő tolerancia sávban marad az infláció. Ezek alapján egyelőre nem körözi le a Prémium Állampapír a MÁP+-t.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!