Pénzhiány

5 dolog, amit ne adj el, ha gyorsan pénz kell

Pénzhiány

5 dolog, amit ne adj el, ha gyorsan pénz kell

Bank360 tartalom
2020-11-03 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-03 Frissítve: 2022-01-18
10773398

A koronavírus miatt több százezren veszítették el ideiglenesen a jövedelmüket, bevételeiket. Felmerül a kérdés, meddig kell kibírni, mikor indul be újra az élet, és addig honnan lehet bármiféle forráshoz jutni? Vannak lehetőségek, ám sok esetben érdemes megfontolni, hozzányúlunk-e a megtakarításainkhoz vagy más megoldást keresünk. Az alábbiakban összeszedtünk néhány dolgot, amit jobb nem most eladni, dobra verni.

 

Ingatlan

Az ingatlan eladása ha csak lehet, ne legyen időkorláthoz kötve. Az eladó kutyaszorítóba kerülhet, és az idő szorítása miatt olyan kompromisszumokra kényszerül, ami veszteséggel járhat. Vagyis előfordulhat, hogy áron alul kell eladnia az ingatlant. Az is fontos tényező, hogy az ingatlan eladása némi induló költséget is jelenthet. Ha nincs, akkor energetikai tanúsítványt kell készíteni, lehetséges, hogy az ingatlan hirdetése sem lesz ingyen.

 

Összességében az ingatlan értékesítése lehet megoldás az anyagi helyzet javítására, de inkább közép és hosszabb távon. Vagyis akkor, ha például egy vállalkozásba kell beforgatni a pénz egy részét vagy egy ingatlancserével próbálunk igazodni a megváltozott körülményekhez. Ám azonnali megoldásnak semmi esetre sem megfelelő.

 

Lakástakarék

A 2018. október 16-a előtt kötött lakástakarék-szerződéseknél még igénybe lehet venni a 30 százalékos állami támogatást. Ez azt jelenti, hogy a befizetett összeg 30 százaléka, legfeljebb évi 72 ezer forint a lakástakarék számlánkon landol minden évben, ameddig a szerződés él. Ám ha kevesebb mint négy év után szüntetnénk meg a szerződést, az állami támogatást vissza kell fizetni. 

 

Fontos, hogy a lakástakarékban felhalmozott összeget csak lakáscélra lehet felhasználni. Vagyis ez a kenyérgondon nem fog segíteni. Ráadásul az összeg sem azonnal érkezik meg a számlánkra, az átfutási idő 60-90 nap, az azonnali ügyintézés díja magas, a megtakarítás 3 százaléka. A lakástakarékok jellemzően áthidaló hitelt ajánlanak az ügyfélnek a szerződés feltörése helyett. Ez akár jól is jöhet, ám ha az ügyfél elveszítette a munkáját, aligha kap zöld lámpát a hitelbírálat során. A lakástakarék feltörése tehát a lehető legrosszabb döntés, ha azonnal kell a pénz.

 

Nyugdíjpénztári számla

Az állami támogatás azért jár, mert már most hosszú távú megtakarításban gondolkodunk. Az öngondoskodásnak azonban nem része, hogy a felhalmozott összeget idő előtt elköltsük. A pénztári hozamot tíz év után ki lehet venni adómentesen, a befizetésekhez azonban nem lehet hozzájutni csak az adókedvezmény visszafizetésével és az adók megfizetésével.

 

Ha már letelt a 10 év, és korábban még nem vettük fel a hozamot akkor ehhez az összeghez 1-2 héten belül hozzá tudunk jutni. Ha már vettünk fel korábban hozamot akkor is van lehetőségünk 3 évente hozzájutni a megtakarítás ezen részéhez. Persze azt sem szabad elfelejteni a döntés meghozatala előtt, hogy ezt az összeget a nyugdíjas éveinkre tettük félre, ezért csak tényleg nehéz helyzetben érdemes hozzányúlni ehhez a megtakarításhoz. 

 

Életbiztosítás

A befektetési célú életbiztosítások esetében lehetőség van a biztosítás visszavásárlására. Ez egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy az ügyfél mondhatja azt: nem szeretném ezt tovább csinálni, kérem vissza a pénzem. A pénznek azonban csak egy részét kaphatja vissza, és a visszavásárlásnál azt kell mérlegelni, hogy ez megfelelő-e vagy sem.

 

Az ilyen biztosításoknak vagy egy kockázati lába - ez klasszikus életbiztosítás, azaz akkor fizet, ha baj ér - és egy befektetési lába. A megtakarításhoz hozzá lehet férni, de ebből levon egy díjat a biztosító, aminek mértéke az első években akár jelentős is lehet. Minél régebbi a szerződés annál nagyobb arányban kaphatja vissza az ügyfél a megtakarítás aktuális értékét. Az első években egyáltalán nem is lehet visszavásárlásról beszélni, és általában az első időszakban kedvezőtlen feltételekkel lehet csak szó erről, a befizetéseknek csak a töredéke jöhet vissza. Ezért nagyon nyomós indokkal érdemes csak ezt a megoldást választani.

 

Állampapír

Az állampapírt a fordulónapon jutalék nélkül lehet visszaváltani - a kamatfizetés napját követő öt napban. Minden egyéb esetben lényegében fizetni kell. Ez azt jelenti, hogy az idő előtt értékesítendő állampapírt meghatározott árfolyamon vásárolják vissza, például 99 százalékon. Vagyis egy százalék “jutalékot” fizet az ügyfél. Ha nem fordulónapon adjuk el a papírt, akkor az adott évre arányosan számítják ki a hozamot. Emellett azonban érdemes még egy-két dolgot mérlegelni.

 

A MÁP+ esetében figyelni kell arra, hogy a kamatozása sávos. Ez azt jelenti, hogy az első években alacsonyabb hozamot fog produkálni, mint mondjuk az ötéves időszak végén - az első félévben 3,5 százalék, majd ez megy fel apránként 6 százalékra. Vagyis amellett, hogy kiszámoljuk, mennyi jutalékot kell fizetni, azt is érdemes megnézni, mekkora hozamtól esünk el. Az sem utolsó szempont, hogy a 2019. június elseje előtt vásárolt állampapír esetében kamatadót is kell fizetni az elért hozam után. Ennek mértéke 15 százalék.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!