Már a háború előtt is 8 százalék fölé ugrott az infláció

Már a háború előtt is 8 százalék fölé ugrott az infláció

Már a háború előtt is 8 százalék fölé ugrott az infláció

Már a háború előtt is 8 százalék fölé ugrott az infláció

Varga Zsombor
2022-03-09 Frissítve: 2022-03-22
2022-03-09 Frissítve: 2022-03-22
19558090

A fogyasztói árak 8,3 százalékkal emelkedtek februárban éves szinten a KSH közlése alapján, így nem hagyott alább az év második hónapjában sem az árnyomás. A magas infláció továbbra is emelkedő központi kamatokat és dráguló banki ajánlatokat jelez előre. A február végén kezdődő háború még magasabb inflációs számokat hozhat el tavasszal.

 

8,3 százalékot tett ki az infláció februárban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, ami meghaladta a januári 7,9 százalékos pénzromlási ütemet. A januári hónaphoz képest alig csillapodott a havi infláció, havi 1,1 százalékkal nőttek az árak, így az év eleji nagy átárazások után is számottevő inflációs nyomás jellemezte a gazdasági folyamatokat.

 

Az élelmiszerek 11,3 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva, míg az egyéb cikkek és üzemanyagok 10,8 százalékos értékkel járultak hozzá az éves inflációhoz. A maginfláció 8,1 százalékra emelkedett  éves szinten, ami húszéves rekordnak számít, utoljára 2001 augusztusában volt ennél magasabb a hosszabb távú inflációs folyamatokat megragadó mutató értéke. A 8,3 százalékos éves inflációnál utoljára 2007 júliusában mért magasabb értéket a KSH, jelenleg évtizedes csúcsok dőlnek meg az inflációs folyamatokban.

Tovább dráguló hitelek irányába mutat az adat

 

A jelenleg is magas inflációt várhatóan még feljebb fogja emelni a jelenleg zajló háború, márciusban a kétszámjegyű infláció is bekövetkezhet. Az MNB már előző héten 75 bázisponttal emelte az irányadó rátát, most csütörtökön pedig tovább emelheti a jelenleg 5,35 százalékon tartózkodó központi mutatót, aminek már megágyazott a keddi kamatfolyosót kiszélesítő lépésével. Virág Barnabás alelnök az ülést követő sajtótájékoztatón 8-8,5 százalékos jegybanki inflációs várakozást közölt februárra vonatkozóan, amibe beleesik a jelenlegi tényadat. Így tehát a februári fogyasztói árak megegyeztek a jegybank várakozásával. A későbbi, már a háborús feszültséget is tükröző inflációról viszont a két hét múlva megjelenő Inflációs jelentésben ismerhetjük meg az MNB pontos várakozását.

 

A már eddig is jelentős kamatemelések viszont semmiképp sem fognak abbamaradni, legfeljebb azok mértéke kérdéses. Ezek a jelentős emelések pedig az elmúlt hónapokhoz hasonlóan nagyon gyorsan meg fognak jelenni a banki ajánlatokban. Mind a lakáshitel, mind a személyi kölcsön ajánlatok szinte folyamatos emelkedése várható, hasonlóan a december eleji hiteldrágulásokhoz, amikor szinte minden napra jutott egy-egy a kereskedelmi banki kamatemelésekből. A változó kamatozású hitelek törlesztője ugyanakkor nem emelkedhet a jelenleg érvényben lévő kamatstop miatt egészen júliusig.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Várhatóan az inflációkövető állampapírok és a babakötvény kamata is magas lehet jövőre, a magasabb 2022-es infláció egy kései, megtakarítóknak pozitív hatásait tükrözve. A bankbetétek kamata továbbra is komótosan emelkedhet, jelentősen elmaradva a megtakarítások reálértéket csökkentő magas inflációtól.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!