Egyre csak emelkednek a lakáshitelkamatok

Már van olyan bank, ahol a 10 százalékot nyaldossa a lakáshitelek kamata

Egyre csak emelkednek a lakáshitelkamatok

Már van olyan bank, ahol a 10 százalékot nyaldossa a lakáshitelek kamata

Vrazsovits Rita
2022-03-08 Frissítve: 2022-05-23
2022-03-08 Frissítve: 2022-05-23
19511851

Ha nem lenne elég az elszálló forint és a szomszédban zajló háború, a hitelpiacon is érdemes körbetekinteni, a hitelkamatok ugyanis egy-két kivételtől eltekintve  még tovább emelkedtek. Március első hetében szinte minden hazai nagybank módosított a kondícióin - a kamatfigyelőnkben összegyűjtöttük a változásokat. 

 

Az infláció és a forint gyengélkedése folyamatos válaszlépésekre készteti a jegybankot, ennek eredményeképp az irányadó egyhetes betéti kamatot március elején 75 bázisponttal emelte meg, 4,6 százalékról 5,35 százalékra. A folyamatos emelések a banki hitelek árazását is jelentősen befolyásolják. Ez előbb a lakáshiteleknél mutatkozott meg, mostanra pedig már a személyi kölcsönök is egyre magasabb kamattal vehetők igénybe. 

 

Március első hetében a nagybankok többsége módosított a feltételein. Március elsejétől a CIB Bank az öt és a tízéves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshiteleknél is 0,15 százalékpontos emelést hajtott végre. A standard kamat az ötéves kamaperiódusnál 5,97 százalékról 6,12 százalékra emelkedett, a tízéves kamatperiódusnál pedig 6,02 százalékról 6,17 százalékra. Ennél kedvezőbb kamat akkor érhető el, ha elérjük a havi nettó 250 ezer vagy 450 ezer forintos jövedelemsávokat.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Az OTP Banknál szintén 0,15 százalékpontos emelés történt a hónap elején, ami az ötéves kamatperiódusú, szabad felhasználású jelzáloghiteleket érintette. A fix 10 és fix 20 kamatperiódusú kölcsönöknél pedig 0,50 százalékpont volt az emelkedés mértéke. Ha kisebb összegű, legfeljebb hétmillió forint szabad felhasználású kölcsönt vennénk fel 20 éves kamatperiódust választva, a kamat akár 9,35 százalék is lehet, a THM pedig a 10 százalékot is meghaladhatja. 

 

A Raiffeisen Bank új konstrukció bevezetése mellett döntött, márciustól fix 20 éves jelzáloghitel is elérhető náluk. Az ügyleti kamat 6,54 százalék és 8,54 százalék, attól függően, hogy milyen célra használjuk fel. Ezzel egy időben a 6 havi kamatperiódusú, referenciakamathoz kötött lakáshitel megszűnt. 

 

Látványos változások a bankholdingos pénzintézeteknél

 

Nem egészen egy hónap múlva a Budapest Bank összeolvad az MKB Bankkal. Ennek technikai lebonyolítása miatt az MKB Bank március hónapra felfüggesztette a babaváró hitel, a csok, a zöld hitel, illetve a fogyasztóbarát lakáshitelek értékesítését is. 

 

A Budapest Bank március 7-től módosítja a kondiciókat, ami érinti az árazást, a felvehető minimum hitelösszeget és a jövedelmi sávokat is. A legkisebb igényelhető hitelösszeg kétmillió forintról hárommillió forintra nőtt, emellett több konstrukciónál 0,30, illetve 0,50 százalékpontos emelést hajtottak végre. A kamatkedvezmények kiaknázához magasabb hitelösszeget kell felvenni, mint korábban, 10 helyett 12 millió forintot. A hirdetmény alapján a hitelösszegsávok és a kamatok az alábbiak szerint alakulnak a fogyasztóbarát lakáshiteleknél:

 

  • öt éves kamatperiódusnál 3-12 millió forint között a kamatláb 6,98 százalék, 12-55 millió forint között 6,08 százalék,
  • tíz éves kamatperiódusnál 3-12 millió forint között 7,08 százalék, 12-55 millió forint között pedig 6,05 százalék,
  • fix kamatozásnál 3-12 millió forint között 6,69 százalék, 12-55 millió forint között 5,99 százalék.

 

A Takarékbank március 7-től a fix 15-ös fogyasztóbarát lakáshitelt kivezette, emellett új kamatkedvezmény rendszert vezettek be. Ennek köszönhetően csökkentek a hitelkamatok a fogyasztóbarát és a hagyományos lakáshiteleknél is, 0,92-2,43 százalékpont mértékben. A csökkenés érintette az öt, a tíz és húsz éves kamatperiódusú kölcsönöket is. Bevezették emellett a munkaviszony hosszától függő kamatkedvezményt. A kedvezmény mértéke

 

  • hat hónapot meghaladó munkaviszony esetén 0,20 százalékpont,
  • két évet elérő vagy meghaladó munkaviszony esetén 0,40 százalékpont,
  • négy évet elérő vagy meghaladó munkaviszony esetén pedig 0,60 százalékpont. 

 

A személyi kölcsönöknél is volt változás

 

A CIB Bank személyi kölcsöneinél március 1-jétől az alacsonyabb jövedelműek számára kerül többe a hitel. Minimálbér érkeztetése esetén 1,41 százalékponttal drágult, havi nettó 250 ezer forintos jövedelem igazolása esetén pedig 0,91 százalékponttal kerül többe a kölcsön, mint februárban. Ha legalább ekkora jövedelmet igazolunk, és a felvett hitelösszeg meghaladja a hétmillió forintot, akkor a drágulás mértéke 0,50 százalékpont. 

 

Az UniCredit Bank személyi kölcsöneinél a hitelösszeg sávok változtak:

 

  • Aktív és Prémium aktív kamatkedvezménynél a sávok az alábbiak szerint alakulnak:
    • 300-790 ezer forint, 
    • 800 ezer-1,59 millió forint, 
    • 1,6-3,19 millió forint, 
    • 3,2-5,9 millió forint, 
    • 6-10 millió forint,
  • Aktív plusz és Prémium aktív plusz kamatkedvezménynél pedig 
    • 800-1,59 millió, 
    • 1,6-3,19 millió forint, 
    • 3,2-5,9 millió forint, 
    • 6-10 millió forint.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!