Monitor árfolyammal

Nem áll le a rendkívüli kamatemelésekkel az MNB

Monitor árfolyammal

Nem áll le a rendkívüli kamatemelésekkel az MNB

Varga Zsombor
2022-03-08 Frissítve: 2022-03-22
2022-03-08 Frissítve: 2022-03-22
19556218

A 400 forintos euróárfolyam egy nap alatt újabb rendkívüli kamatemelésre késztette a jegybankot. A kamatfolyosó mai kiszélesítése után így akár további egy százalékpontos emelést is eszközölhet az MNB már csütörtökön, ha arra szükség lesz.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1 százalékponttal (100 bázisponttal) emelte meg a kamatfolyosó tetejét, az egynapos hitelt, ami így 6,4 százalékra növekedett. Sem az alapkamat, sem a kamatfolyosó alja nem változott, azok továbbra is 3,4 százalékon tartózkodnak. A mai lépést az eredetileg nem kamatdöntőként meghirdetett ülésen jelentette be egy nappal azután, hogy a forint elérte a 400 forintos euróárfolyamot, így a lépés rendkívülinek számít.

A kamatfolyosó egy százalékos felfelé kiszélesítése önmagában még nem alakítja át jelentősen a monetáris kondíciókat, ugyanakkor megteremti a lehetőséget az irányadó ráta emelésére. A jelenlegi irányadó ráta, az egyhetes betét most 5,35 százalékon tartózkodik az előző hét csütörtöki rendkívüli emelést követően, a kamatfolyosó korábbi 5,4 százalékos teteje azonban nem adott lehetőséget további érdemi emelésekre. Ez azonban a mai emelés után már megváltozott, az egyhetes betét most csütörtöki meghirdetésekor így akár egy százalék feletti emelést is elrendelhet az MNB az inflációs kockázatok enyhítésére.

 

A jövőbeli emelések egy része már megjelent a piacokon. Az egyhónapos BUBOR már második napja haladta meg a kamatfolyosó korábbi tetejét, ma délelőtt például 5,61 százalékos értéken állt. A hosszabb lejáratokon pedig ennél is magasabb referenciakamatok jellemezték a bankközi piacot, a 12 hónapos BUBOR már 6,32 százalékos értéket vett fel. A bankközi kamatok növekedése töretlen maradhat a nagyfokú kamatemelések mellett.

 

A finanszírozási költségek hirtelen drágulása pedig a banki ajánlatokban is hamar érezteti hatását, jelentős THM emelkedésekre érdemes készülni a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél is, amit a bankok akár naponta jelenthetnek be. A betéti kamatok növekedését is egyre magasabb bankközi kamatemelkedés sürgeti.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint az orosz-ukrán háború a kockázati étvágy romlását, a kockázatkerülést  hozta el a teljes régióban, így Magyarországon is. A Monetáris Tanács az inflációs kockázatok erősödését érzékelte, a gazdasági növekedést pedig jelenleg bizonytalanság övezi. Ugyanakkor a lakossági megtakarítások piaca stabil maradt. A devizabetétek lassú csökkenést mutattak a forintbetétek javára, ami a hazai megtakarítók bizalmát jelzi. A külföldi befektetők állampapír állománya szintén stabil maradt.

 

A devizapiacon gyorsan változik a helyzet, az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű forint elleni pozíciók épültek ki nagyon gyorsan. Az ilyen pozíciókat azonban idővel le kell zárni, ez a háborús helyzet végével jöhet el teljes mértékben. Virág Barnabás azonban hozzátette, hogy az MNB részéről az irány továbbra is az, hogy ezen pozíciók tartásának a költsége növekedni fog, ezen pozíciók tartásának a költsége fájdalmas lesz, fájni fog. A kamatemelési ciklust továbbra is a kiszámíthatóság és rugalmasság fogja jellemezni, a korábbi kommunikációnak megfelelően az egyhetes betét össze fog zárni az alapkamat szintjével. A jegybank tartalékmegfelelése minden standard nemzetközi mutatónak megfelel, de a devizapiaci intervenciókat nem kívánja kommentálni az MNB.

 

A Monetáris Tanács közleménye alapján az orosz-ukrán háború eszkalálódásával erősödtek az áru- és pénzpiaci kockázatok. A Tanács a kamatfolyosó kiszélesítésével bővíti a rendelkezésre álló monetáris politikai mozgásteret, ami a jelen helyzetben kulcsfontosságú. A jegybank készen áll, hogy az egyhetes betéti kamattal szükség esetén továbbra is gyors és rugalmas választ adjon a gyorsan változó környezetből következő áru- és pénzpiaci kockázatokra.

 

Virág Barnabás külön megismételte a Monetáris Tanács jövőbeli kilátásokra vonatkozó üzenetét. Ez alapján a jelenlegi turbulens pénzpiaci környezetben elsődleges, árstabilitási célja mellett az MNB kiemelt feladata a piaci stabilitás biztosítása is. Az MNB az eszköztár minden elemével készen áll beavatkozni a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása érdekében.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!