Bárhonnan és bármikor befizethető a gépjárműadó

Jön a határidő: már az autónkból is befizethetjük a gépjárműadót

Bárhonnan és bármikor befizethető a gépjárműadó

Jön a határidő: már az autónkból is befizethetjük a gépjárműadót

Bank360 tartalom
2022-09-03 Frissítve: 2023-08-09
2022-09-03 Frissítve: 2023-08-09
29115263

Néhány nap múlva be kell fizetni az idei gépjárműadó második részletét. Ezt most már minden korábbinál egyszerűbben megtehetjük, akár mobillal a kezünkben az utcán vagy éppen az autónkban is.  

 

A napokban csaknem 1,5 millióan kapnak levelet az internetes tárhelyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadó második részletének befizetéséről, illetve ha van korábbról, akkor az elmaradásukról is. Az idei gépjárműadó második felét szeptember 15-éig kell befizetni a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára.

 

Ezt megtehetjük a hagyományos módon végrehajtott átutalással is, a NAV most már két olyan új lehetőséget is kínál, amivel tényleg pillanatok alatt túleshetünk ezen.

 

Az adó már a NAV mobilappjában is befizethető pár koppintással vagy közvetlenül a levélben található linkről. Az előbbihez le kell tölteni a mobiltelefonunkra a NAV-Mobil appot. Ennek az új fejlesztésű Gépjárműadó-menüpontjában megtaláljuk a fizetnivalónkat, és néhány gombnyomással át is utalhatjuk azt. Ennek feltétele, hogy olyan mobilunk legyen, ami képes kezelni ezt az applikációt (iPhone-nál ehhez iOS 13.6 vagy annál újabb verzió kell). 

 

Ha megnyitjuk a letöltött applikációt, akkor először a Gépjárműadó ikonra kell kattintanunk. Ekkor az Ügyfélkapun keresztül azonosítva beléphetünk. Ezután látjuk, hogy van-e fizetnivalónk és mennyi. Ha elmaradásunk volt, akkor már az is benne lesz ebben az összegben. 

 

A befizetés gombra kattintva átirányítanak bennünket a banki felületre, ahol elvégezhetjük az átutalást, majd visszakerülve a NAV rendszerébe, már azt jelzi az applikáció, hogy sikerült a tranzakció. Ha ellenőrizni akarjuk ezt, akkor ezután újra rá kell kattintani a Gépjárműadó ikonra, és ott már nem fogunk találni fizetnivalót.

 

A másik új lehetőség az, hogy az internetes értesítőben találunk egy közvetlen fizetési linket,  ami a netes bankkártyás fizetést teszi lehetővé. Erre kattintva végrehajthatjuk a befizetést.

 

Ha valaki inkább marad a hagyományos átutalásnál, akkor az üzenetben kapott összeggel és számlaszámra indíthatja a fizetést. A közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot, mert ez alapján azonosítja a befizetőt a NAV. Ha ez elmarad, akkor az adóhatóság nem, vagy csak késve tudja ezt megtenni.

 

Amint arról beszámoltunk, júliusban elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO) is. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is ezt elektronikusan. Ha szeptember 15. előtt ellenőrzi az adatokat, a lekérdezési időszakot át kell állítani szeptember 15. utánra, mert a gépjárműadó második részletének összege csak így lesz látható az adószámla 410-es adónemében, addig nem jelenik meg fizetési kötelezettségként, hiszen aktuálisan még nem járt le a határidő.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!