Búcsúzik a NAV az 1.0-ás eBEV bevallási rendszertől

Nyugdíjazza az adóhatóság a bevallási rendszerét, jön helyette az ÜPO

Búcsúzik a NAV az 1.0-ás eBEV bevallási rendszertől

Nyugdíjazza az adóhatóság a bevallási rendszerét, jön helyette az ÜPO

Bank360 tartalom
2022-07-25 Frissítve: 2022-09-03
2022-07-25 Frissítve: 2022-09-03
28570400

Fokozatosan visszavonultatja az adóhatóság a százezrek által használt eddigi online bevallási rendszerét. Az igazi internetes retró érzést nyújtó eBEV helyébe az ÜPO lép, ami már nem lesz olyan após, mint a mostani.

 

Az év elején megújult NAV-portálon már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO), amely fokozatosan leváltja az eBEV-et. A két felület kezdetben párhuzamosan működik, hogy az ügyfeleknek legyen ideje megszokni és belakni az új felületet. Az ÜPO-t a főoldalon a NAV Online dobozr kattinva érhetjük el a többi netes alkalmazással együtt.

 

Az ÜPO a Windows, Android, iOS operációs rendszerekből, valamint az Edge, Firefox, Opera, Chrome és Safari böngészőkkel is működik, mobileszközökre is optimalizált, akadálymentes és teljes tartalma elérhető angol nyelven is. Az ügyintéző felület ügyfélkapus azonosítással használható, az oldal testre szabható, vagyis egyéni igény szerint beállítható, hogy a kezdőképernyőn milyen adatok, csempék jelenjenek meg.

 

A belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek túlfizetése van, egyetlen kattintással átnavigálhat az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásba (ONYA), ahol az átvezetést vagy kiutalást kérheti. Ha pedig tartozása van, a felület az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerbe (EFER) irányítja, ahol internetes, bankkártyás vagy éppen házibankos átutalással rendezheti adóját.

 

Az új felületen többek között bevallások, múltbeli adatok, jövőbeni kötelezettségek, igazolások, kimutatások, járulékfizetési, foglalkoztatási adatok, kérhetők le gyorsan és egyszerűen. Így például azt is ellenőrizheti bárki, hogy munkáltatója bejelentette-e, illetve milyen adatokat küldött a foglalkoztatásról. A korábban beadott bevallások és dokumentumok nemcsak lekérdezhetők és letölthetők, hanem javíthatók, önellenőrizhetők is.

 

Akinek van képviseleti jogosultsága, a képviselt adózó ügyeit is intézheti akár törvényes képviselőként, például cégtulajdonosként, akár meghatalmazott könyvelőként.

 

A Bank360.hu értékelése szerint az eBEV rendszer nyugdíjazása már ugyancsak indokolt volt, hiszen a jelenlegi felület ugyan üzembiztos és ellátja a funkcióit, de már a NAV más felületeihez képest is elég Frédi-Béni jellegű, olyan, mintha egy 20 évvel ezelőtti világba csöppenne az adózó.

 

Az ÜPO leírt funkciói, kompatibilitása vonzónak látszanak, az viszont majd használatban közben derül ki, hogy a gyakorlatban ezek hogyan működnek. Tesztelni mindenképpen érdemes azoknak is, akiknek kényelmes az eBEV, még ha már nyilvánvalóan elavult is.

 

A rendszert a katások rögtön tesztelhetik is hamarosan, hiszen sokuk számára augusztus végével eljön a plusz bevallás ideje a megváltozott szabályok miatt. A kata szeptembertől élő új szabályairól, a katázást kényszerűségből befejezők lehetőségeiről itt olvashatsz.

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!