Pénzt is lehet még keresni az szja bevallás tervezetének átnézésével

Megnézte már a NAV-tól kapott adóbevallását? Pénzt csinálhat belőle!

Pénzt is lehet még keresni az szja bevallás tervezetének átnézésével

Megnézte már a NAV-tól kapott adóbevallását? Pénzt csinálhat belőle!

Bank360 tartalom
2022-04-03 Frissítve: 2022-07-25
2022-04-03 Frissítve: 2022-07-25
20443825

Ha nem teszünk semmit vele, adóbevallás lesz a NAV által készített szja-tervezetből, de jobban járunk, ha inkább megnézzük, jó lesz-e úgy. Van, akinek meg is kell néznie, másoknak pedig érdemes, mert még pénzt tudnak belőle csinálni.

 

Jó magyar szokás szerint sokan hagyják az adóbevallásukat az utolsó pillanatra. Az szja-bevallásnál néhány éve akár azt is megtehetik, hogy nem csinálnak semmit, hiszen a NAV által elkészített bevallás tervezet automatikusan bevallássá válik, ha nem módosítjuk azt, vagy nem nyújtunk be önállóan másikat.  

 

Az idén már március elején elkészítette és hozzáférhetővé tette az adóhivatal ezeket a tervezeteket. Bár idő még bőven van az átnézésükre, aki vissza tud igényelni az adójából, annak érdemes minél hamarabb megtennie ezt az eSZJA oldalon.

 

Fontos tudni, hogy a NAV által készített tervezetben azok a jövedelmek szerepelnek, és azokat a kedvezményeket tudja figyelembe venni, amelyekről adatszolgáltatást kapott a kifizetőktől. Alapvetően ilyenek a munkabérek és az ehhez kapcsolódó kedvezmények, hiszen ezekről a munkáltatók folyamtosan információt adnak a NAV-nak az szja és egyéb közterhek befizetésével együtt.

 

A tervezetben érdemes átnézni, összehasonlítani, hogy a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokban ugyanazok az összegek szerepelnek-e, mint a NAV számításában. Ha nem, akkor módosítani kell a tervezetet. Lehetnek olyan jövedelmeink is, amelyekről a NAV még nem kapott adatot. Ilyen például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó bevétel vagy az ingatlan eladásából származó szja-köteles jövedelem. Minden olyan adóköteles jövedelemmel ki kell egészíteni a tervezetet, ami nem szerepel benne. Nem lehet arra hivatkozni, hogy a NAV nem írta bele, ez ugyanis az adózó felelőssége.

 

Ha nem csinálunk semmit a tervezettel, akkor az – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő lejártát követően automatikusan bevallássá válik.

 

A tervezet módosításával újabb lehetőség van arra, hogy éljünk a családi szja-visszatérítéssel, ha eddig még nem tettük meg, A kedvezmények (például családi kedvezmény, személyi kedvezmény) érvényesítéséhez fontos, hogy a visszaigényelhető összegeket feltüntessék a tervezetben. A családi kedvezmény érvényesítéséhez a gyermek(ek) adatainak a kitöltése, a kedvezmény típusának megjelölése, a jogosultsági hónap(ok) megadása ugyancsak elengedhetetlen.

 

Ha a családi szja-visszatérítéshez csak annyi hibádzik, hogy azt még nem kértük, akkor elegendő az erre szolgáló dokumentumot kitölteni. Erről itt írtunk részletesen. Ha egyéb módosítani való is van, vagyis a NAV által elkészített tervezet helyett külön szja-bevallást kell készíteni, akkor a bevallásban vagy a tervezetben is kérhető a 2021-es szja visszatérítése. Ahhoz, hogy meg is kapjuk a pénzt, mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet. Akik még papíron adják be bevallásukat, ne felejtsék el aláírni a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

 

Arról itt írt a Bank360.hu, milyen lehetőségeink vannak a megkapott visszatérítés felhasználására. Érdemes megfontolni például a hiteltartozásunk csökkentését, a nyugdíjbiztosítást és az egészségbiztosítást. A szárnyaló infláció ellensúlyozására vásárolhatunk a pénzből állampapírt, és az év végéig igényelhető lakásfelújítási támogatáshoz is felhasználhatjuk önrésznek a visszakapott adót. 

 

Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak (például önkéntes nyugdíjpénztárnak és önkéntes egészségpénztárnak) is fizetett 2021-ben, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást. Ha az szja-visszatérítés miatt nem maradt összevont adóalapot terhelő adó a tervezetben, akkor nincs miről rendelkezni az önkéntes pénztárak, így 2021 után nem tud élni ezzel a kedvezménnyel.

 

Az szja 1+1 százalékáról legegyszerűbb a webes felületen nyilatkozni, de postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. Ha a munkáltató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a dolgozóknak a nyilatkozataikat május 10-éig kell átadniuk a munkáltatók részére.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!