Jógázó nő

Megjött az szja-visszatérítése? Megmutatjuk, mire érdemes költenie belőle

Jógázó nő

Megjött az szja-visszatérítése? Megmutatjuk, mire érdemes költenie belőle

Vrazsovits Rita
2022-02-09 Frissítve: 2022-09-14
2022-02-10 Frissítve: 2022-09-14
18737881

A családok egy részének még várnia kell néhány napot, mások már megkapták az szja-visszatérítést, melynek az összege akár a 809 ezer forintot is elérheti személyenként. Az extra bevétel lehetőséget ad arra, hogy olyanra is költsünk, amire egyébként nem tennénk. Segíthet belevágni hosszú távú megtakarításba is, csinálhatunk belőle újabb adóvisszatérítést is. Cikkünkben összegyűjtöttünk számos lehetőséget, ahol jó helye lehet a visszakapott összegnek.

 

A családi szja-visszatérítés sokat számít egy átlagos családnak, hiszen a visszakapott adó akár több havi fizetésnek is megfelelhet. A kérdés az, hogy ezt a pénzt mire fordítják a jogosultak. Összeállításunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy minél hasznosabban lehessen elkölteni a pénzt. 

 

1. Lakásfelújítás, korszerűsítés

 

Sok családnak jelenthet kezdőlökést az szja-visszatérítés a lakásfelújításhoz, ráadásul egyúttal egy másik állami támogatást is kihasználhatnak, ha még időben befejezik a munkálatokat. Az otthonfelújítási támogatás a jelenlegi szabályok alapján ugyanis 2022. december 31-ig érhető el - hogy a programot meghosszabbítják-e, az a választások után dől el. A lakásfelújítási támogatással akár az anyag és kivitelezői költségek 50 százalékát is visszaigényelhetik az államtól, így duplán használhatják fel a visszakapott adó egy részét.  A támogatás összege legfeljebb hárommillió forint - az igénylés feltételeiről ezen az oldalon írtunk részletesen. 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

2. A hiteltartozás csökkentése

 

Az előzetes felmérések alapján a lakásfelújítás mellett szintén népszerű cél a fennálló hiteltartozások csökkentése. A célja lehet az előtörlesztésnek az, hogy

  • ugyanolyan hosszú futamidő mellett csökkenjen a havi törlesztőrészlet, vagy
  • ugyanakkora törlesztőrészlet vállalása mellett rövidebb ideig tartson kifizetni a hitelt. 

Emellett természetesen arra is van lehetőség, hogy a teljes fennálló tartozást végtörlesszük. Hitelkiváltásnál minimális költséggel számolnunk kell, ha az előtörlesztett összeg évi 200 ezer forintnál nagyobb. 

 

3. Ideje elkezdeni befektetni 

 

A plusz pénzt - ha épp nincs vele más cél - érdemes lehet befektetni is. Gyerekes családoknak a babakötvény kínál kedvező feltételeket: az inflációkövető, jelenleg 8,1 százalékot kínáló megtakarítási forma biztos megtakarítás, és minden kiskorú gyermek számára elérhető. A hozamon felül az állam a befizetések után további 10 százalékot, de maximum évi 12 ezer forintot ír jóvá a számlán. 

 

Ha rövidebb futamidővel keresünk megtakarítási lehetőséget, akkor a Magyar Állampapír Plusz vagy a Prémium Magyar Állampapír is jó választás lehet. Előbbi ötéves futamidejű, fix kamatozással, míg az utóbbinál három és ötéves futamidőt is választhatunk, inflációkövető kamatozással. Az aktuálisan elérhető állampapírokról itt lehet tájékozódni.

A banki kamatok emelkedésével a lekötött betét is opció lehet. 

 

4. Készüljünk fel a nyugdíjas évekre!

 

A nyugdíj előtakarékosság fontosságát sosem lehet eléggé hangsúlyozni. Szerencsére több, az állam által is támogatott megtakarítási forma közül is választhatunk:

Mindhárom szolgáltatásnál a nyugdíjszámlára befizetett éves összeg 20 százaléka visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból egy összeghatárig. (A családi szja-visszatérítésre jogosultak ezt a 2021-es befizetések után csak akkor tudják érvényesíteni, ha a tavalyi jövedelmük alapján befizetett szja meghaladja a családi szja-visszatérítés maximumát.) 

A most visszakapott szja nyugdíjcélú befektetésével viszont akár 280 ezer forintot is visszaadhat az állam a következő évben. Az önkéntes nyugdíjpénztárral maximum 150 ezer forintig igényelhető vissza szja, a nyugdíjbiztosításnál ez az összeg 130 ezer forint, a nyugdíj előtakarékossági számlánál pedig 100 ezer forint. A maximum összeg eléréséhez tehát párhuzamosan több nyugdíjmegtakarítást kell kombinálni.

 

5. Egészségmegőrzés felsőfokon: egészségpénztár

 

A nyugdíj előtakarékossághoz hasonlóan az egészségpénztárba, illetve az önsegélyező pénztárba befizetett pénz után igénybe vehető a 20 százalékos állami támogatás. Az egészségpénztárba befizetett pénzt szinte bármilyen egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékre és szolgáltatásra el lehet költeni - ide tartoznak többek között a csecsemő- és babaápolási termékek, gyógyszerek, a magánorvosi ellátás, de akár a gyógyászati segédeszközök is. Részletes lista itt olvasható a felhasználási lehetőségekről.

 

A pénztáraknál vagy a nyugdíjbiztosításnál arra is mód van, hogy a már meglévő rendszeres befizetéseinken túl a most visszakapott szja-ból extra pénzt utaljunk ezen felül. Akinek pedig nincs még ilyen megtakarítása, az az extra pénzt felhasználva belevághat: beléphet egészség- vagy nyugdíjpénztárba, illetve nyugdíjbiztosítást köthet.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!