Az autószerelők is kaphatnak az idén egy nagygenerált a NAV-tól

Sok szja-t igényelt vissza az idén? Várhatja a NAV-ot!

Az autószerelők is kaphatnak az idén egy nagygenerált a NAV-tól

Sok szja-t igényelt vissza az idén? Várhatja a NAV-ot!

Bank360 tartalom
2022-04-13 Frissítve: 2022-04-12
2022-04-13
20730535

Kiderült, hogy az idén kiknek kell már előre frászt kapniuk egy adóellenőrzéstől. A NAV ráhajt a katásokra, az őrző-védőkre, az ingatlanközvetítőkre és a sok szja-t visszaigénylőkre is.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette a 2022-re vonatkozó ellenőrzési tervét, amelynek értelmében a hatóság a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységekre koncentrál, ezért vizsgálják egyebek mellett a webáruházakat, az autókereskedőket, az ingatlanközvetítőket, a vendéglátóhelyeket, a futárokat és a taxisokat - közölte az EY nemzetközi tanácsadó cég.

 

Ezen felül célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzések irányulhatnak a nagy élőmunkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárására, ami elsősorban a vagyonvédelemmel, munkaerő-kölcsönzéssel és a takarítással foglalkozó cégeket érintheti.

 

Idén kiemelt figyelmet fordít a NAV többek között a webáruházakra, az őrző-védő cégekre, a nemzetközi tranzakciókra, valamint a legnagyobb személyi jövedelemadó visszaigénylőkre is. Az EY szerint új elemként jelenik meg a személyi jövedelemadó-visszaigénylések és visszatérítések szabályosságának vizsgálata.

 

Az ellenőrzési terv szerint idén tovább folytatódik a katások vizsgálata is, aminek elsődleges célja, hogy kiderüljön, leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők.

 

A magyarországi BDO adóigazgatója, Karácsony Balázs szerint a NAV idén a korábbinál nagyobb valószínűséggel ellenőrizheti a COVID alatt gyorsan felfutott területeken dolgozókat. Azoknak a „fehérítendő” szektoroknak a körmére is nézhetnek az adóellenőrök, amelyek esetén minden évben fokozott a figyelem.

 

Ilyenek az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő árukat, terményeket forgalmazó, beszerző adózókat (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya stb.) és az élelmiszerek előállítását végzők. Rajtuk kívül az építőipari, építőanyag-kereskedelmi tevékenységet folytatók, (használt) gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelmi, valamint gépjárműjavítási tevékenységet végzők és a zöldség-gyümölcs nagykereskedelemben érintett vállalkozások is nagyobb eséllyel várhatnak egy NAV-ellenőrzésre.

 

Ha valaki a felsorolás láttán azt gondolja, hogy ennyi terület adózóinak koncentrált és átfogó ellenőrzésére aligha van elég NAV-os, az azért aligha téved nagyot. A NAV aktuális ellenőrzési tervének megvan az a funkciója is, hogy nagyobb adózói csoportokat (például katások, illetve a velük dolgozók) már eleve rábírja arra, hogy a NAV-tól tartva jogszerűen működjenek. Kisadózó vállalkozások vagy éppen mégoly magasnak számító szja-visszaigénylések tömeges ellenőrzése nem nagy bolt a NAV-nak, hiszen sok munka kevés potenciálisan feltárt adóhiánnyal.

 

A NAV-nak ugyanakkor a hatalmas adatbázisával nem is kell szőnyegbombázás jelleggel neki rohanni egy-egy ágazatnak, hiszen a befizetések, számlák adatait megvizsgálva kockázatelemzéssel már eleve szűkítheti azt az adózói kört, ahol érdemes szétnéznie.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!