Bő egy hónapig még igényelhető a családi szja-visszatérítés

Még mindig tízmilliárdokkal pörög az szja-visszaigénylés, ne felejts el élni vele!

Bő egy hónapig még igényelhető a családi szja-visszatérítés

Még mindig tízmilliárdokkal pörög az szja-visszaigénylés, ne felejts el élni vele!

Bank360 tartalom
2022-04-10 Frissítve: 2022-04-12
2022-04-10 Frissítve: 2022-04-12
20658340

A februári közepi nagy átutalások után adóbevallásban további 50 milliárdot kértek vissza az érintettek családi szja-visszaigényléssel. Még egy bő hónapig áll nyitva a lehetőség a gyerekesek előtt.

 

Eddig több mint 162 ezer olyan a gyermeket nevelő szülő nyújtott be szja-bevallást, akinek jár a családi adóvisszatérítés. Az érintettek összességében már mintegy 50 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza - tájékoztatta Tállai András az MTI-t. A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy az első körös kiutalási szakasz már 2022. február 14-én lezárult. A családi kedvezményre jogosultak, így többek között a gyermekes családok, a rokkantsági járadékban részesülők, a várandós édesanyák összességében több mint 610 milliárd forint adót kaptak vissza.

 

A második körös kiutalási szakasz március 1-én kezdődött. Azóta már több mint 162 ezren éltek a lehetőséggel. A Pénzügyminisztérium kérésére a NAV megfelezte a 30 napos pénzkiutalási folyamatot, így a bevallás beérkezését követően soron kívül, akár már két héten belül utalja is a családoknak a visszajáró adót.

 

Az idén már március elején elkészítette és hozzáférhetővé tette az adóhivatal az szja bevallási tervezeteket, amelyek ügyfélkapus hozzáféréssel megnézhetők az eSZJA oldalon. A tervezet módosításával még egy lehetőség van arra, hogy éljünk a családi szja-visszatérítéssel

 

Ha azonban egyébként nem kellene hozzányúlni a bevallás tervezetéhez, és családi szja-visszatérítéshez csak annyi hibádzik, hogy azt még nem kértük, akkor elegendő az erre szolgáló dokumentumot kitölteni. Erről itt írtunk részletesen. Ahhoz, hogy meg is kapjuk az adóvisszatérítést, mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámunkat vagy a postai címünket, ahová az utalást, illetve a készpénzt kérjük.

 

Arról itt írt a Bank360.hu, hogy mire lehet felhasználni befektetésként a visszatérítést felhasználására. Érdemes megfontolni például a hiteltartozásunk csökkentését, a nyugdíjbiztosítást és az egészségbiztosítást. A szárnyaló infláció ellensúlyozására vásárolhatunk a pénzből állampapírt, és az év végéig igényelhető lakásfelújítási támogatáshoz is felhasználhatjuk önrésznek a visszakapott adót. Többlet befizetést is teljesíthetünk az önkéntes nyugdíjpénztárunkba vagy az önkéntes egészségpénztárunkba, és ha még nincs ilyenünk, most be is léphetünk egybe.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!