Szja visszatérítés

Elfelejtetted a családi szja-visszatérítést? Itt a túlélőcsomag néhány százezer forinthoz!

Szja visszatérítés

Elfelejtetted a családi szja-visszatérítést? Itt a túlélőcsomag néhány százezer forinthoz!

Tóth Levente
2022-01-05 Frissítve: 2023-01-12
2022-01-05 Frissítve: 2023-01-12
18068044

December 31-én lejárt a családi szja visszaigénylési nyilatkozatának benyújtási határideje, de akkor sincs minden veszve, ha erről valaki elfeledkezett. Vagy nem is tudta, hogy ő is jogosult lenne erre. A tét nem kicsi: több százezer forint. 

 

Az állam eddig is bőkezűen támogatta a gyermekeket nevelő, vállaló családokat. Ott van például a CSOK, a babaváró hitel és babakötvény is. Az adózásban idáig is megvolt a családi adókedvezmény, de a családi szja-visszatérítés igazi extra pénz. Ebből több százezer vagy akár 809 ezer forint is megérkezhet február 15-ig a gyereket nevelők számlájára. Az igénylési határidő 2021 utolsó napján jár le. A határidőre 835 ezren nyújtottak be a visszaigénylési nyilatkozatot. Mi lesz azonban azokkal, akik ezt nem tették meg, vagy nem is tudtak arról, hogy ők is igényelhetnének? Nekik összeállítottunk egy túlélőcsomagot, ami segít abban, hogy ne hagyják a kasszában a pénzt.

Úristen, lemaradtam a december 31-i határidőről! Elbuktam a több százezres szja-visszatérítést?

A jó hír az, hogy a december 31. nem jogvesztő határidő, aki eddig nem igényelte a családi szja-visszatérítést, az sem bukta el végleg a pénzt. A következmény csak annyi, hogy nem kapja meg február 15-ig az összeget a NAV-tól.

 

Mit csináljak, ha már igényeltem?

Január elsejétől a családi szja-visszatérítést a rendes évi adóbevallásunkban vagy az adóhatóság által készített bevallástervezetben tudjuk megtenni május 20-ig. Így is visszakapjuk a pénzt, de legkorábban márciustól (attól függően, hogy mikor nyújtottuk be az éves szja-bevallásunkat).

 

Kell nekem igénylést benyújtanom, vagy enélkül is visszakapom az szja-mat?    

Csak annak a jogosultnak kell külön igényelnie a családi szja visszatérítést a NAV-nál, aki nem kap családi pótlékot. Aki kap, annak az adatait ismeri a NAV, és ez alapján külön igénylés nélkül is visszautalja a pénzt február 15-ig.

 

Egyáltalában jogosult vagyok a visszatérítésre?

2022-ben a gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. Ennek az a feltétele, hogy valaki 2021 bármely napján családi adókedvezményre legyen jogosult. Továbbá az is feltétel, hogy 2021-ben összevont szja-adóalapba tartozó jövedelme legyen. Igényelhet az is, aki ekho szerint adózó jövedelmet kapott vagy kisadózó. Az ekhósok (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az adóból szja-nak minősülő 9,5 százalékos részt, a katások (kisadózó vállalkozások tételes adója) pedig a befizetett adó negyedét kapják kézhez.

 

Mindenféle szja-mat visszakaphatom? 

Bármilyen szja-t nem fizet vissza az állam. Alapvetően a munkajövedelem személyi jövedelemadójának a visszaadása a cél. Ezért aztán csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmeink szja-ját kaphatjuk vissza. Ilyennek számít a munkabér, a költségtérítés, továbbá a nem munkaviszonyhoz kapcsolódó jövedelmek közül az ingatlan-bérbeadásból származó bérleti díj. Ne számítsunk viszont arra, hogy az ingatlaneladásból, osztalékból vagy tőzsdei nyereségből származó jövedelmünk szja-ját visszakapjuk.

 

Kinek is jár a családi adókedvezmény?

Annak, aki nevelt gyermeke alapján családi pótlékra jogosult. Rajta kívül a vele közös háztartásban élő, de családi pótlékra nem jogosult házastársának. Továbbá a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermeknek, valamint annak, aki rokkantsági járadékot kap.

 

Ezt buktuk, már csak 2022-ben születik meg a gyermekünk

Nem, nem! A családi kedvezményre és ebből fakadóan a családi szja-visszatérítésre a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa is jogosult.

Mennyit kapunk vissza a NAV-tól?

Az szja-visszatérítés összege legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem éves adótartalma. Ez maximum 809 ezer forint. Ha valaki ennyit szja-t fizetett az idén, akkor akár ennyit is visszakaphat. Ha kevesebbet, akkor a teljes befizetett összeg jár. Ha viszont ennél többet, akkor a 809 ezer forintos összeghatárig kapja vissza a pénzt.

 

Mi van, ha kettőnknek együtt 809 ezer forint felett van az éves szja-befizetésünk? Mennyit kaphatunk ilyenkor vissza?

Ha közös háztartásban élnek, akkor mindkét szülő külön-külön jogosult a visszatérítésre, és a 809 ezer forintos határ is külön-külön értendő.

 

Beadtam a nyilatkozatot határidőre, de ki kellene benne javítani valamit. Megtehetem?

Ezt január 14-ig teheti meg az, aki a határidőn belül benyújtotta a nyilatkozatot. Ilyen eset állhat elő például akkor, ha megváltozik az utalási cím vagy bankszámlaszám.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!