Nyilatkozat szja visszatérítéshez

Minden, amit a családi szja-visszatérítés nyilatkozat kapcsán tudni kell

Nyilatkozat szja visszatérítéshez

Minden, amit a családi szja-visszatérítés nyilatkozat kapcsán tudni kell

Varga Zsombor
2021-11-02 Frissítve: 2022-04-21
2021-11-02 Frissítve: 2022-04-21
17036296

Az idei családi szja-visszatérítést mindenki megkapja, aki gyermeket nevel, vagy legalább három hónapos terhességet igazol. A NAV február 15-én utalja vissza ezt az összeget mindazoknak, akiknek a jogosultsági adatairól tudomása van. Akikről viszont még nincs tudomása, például nem kap családi pótlékot, annak december 31-ig le kell adnia a ma megjelent nyilatkozatot.

 

Az idén befizetett összes személyi jövedelemadót visszakaphatják a gyermeket nevelő szülők: a jogosultság egy 18 éven aluli, vagy iskolába járó gyermek esetén jár, illetve abban az esetben is visszatéríti az állam a teljes évi adót, ha még idén eléri a kismama a terhesség 91. napját. Bármilyen családi kedvezmény feljogosít a visszatérítésre, így az iskoláztatási támogatás, nevelési ellátás vagy családi adókedvezmény is.

 

A családi adó-visszatérítésre vonatkozó jogosultságot biztosító körülmények tehát széleskörűek, a NAV-nak viszont nincs mindenre kiterjedő részletes adatbázisa. Csak a családi pótlékra jogosult szülők esetében állnak rendelkezésre ugyanis az olyan visszatérítéshez szükséges információk, mint a visszautalt összeg érkezési számlaszáma, vagy a szülő címe. Akik nem ebbe a körbe esnek bele, mindenképp nyilatkozniuk kell december 31-ig, ki kell tölteni az úgynevezett VISSZADO-nyilatkozatot, ami október 31. óta elérhető a NAV honlapján is.

Kinek kell benyújtani a nyilatkozatot?

A NAV részletes listát készített arról, hogy milyen esetekben kell benyújtani a nyilatkozatot. Az alábbi esetekben nem ismertek a visszaigénylésre jogosult szülők kiutalási adatai, így szükséges a nyilatkozat kitöltése:

 

  • családi pótlékra jogosult lenne a szülő, de azt nem ő kapja, hanem például a másik szülő,
  • várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa, aki terhesség miatt jogosult a visszatérítésre,
  • rokkantsági járadékban részesül a szülő, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt,
  • kisadózó a szülő (magánszemélyként), és nem kap családi pótlékot,
  • kap családi pótlékot, a NAV ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat, de ehhez képest más bankszámlára vagy címre kéri az adó-visszatérítés kiutalását a szülő.

 

Mit kell benyújtani és hova?

Most tehát arról kell nyilatkozni, hogy milyen jogcímen kéri a családi adó-visszatérítést az a szülő, akiről nincs részletes információja a NAV-nak, és hova kéri a visszatérített összeget. Így az alábbi adatokról kell nyilatkozni:

 

  • a családi kedvezményre jogosító gyermekek adatairól, azaz azoknak a gyermekeknek az adatairól, aki után családi pótlékra jogosult,
  • a várandósság tényéről, ha a családi kedvezményre terhesség miatt jogosult a szülő,
  • a jogosultság jogcíméről, azaz arról, hogy a családi kedvezmény gyermek után, terhesség miatt, rokkantsági járadékban részesülőként vagy családi pótlékra saját maga után jogosultként illeti meg az igénylőt,
  • a családi kedvezményre jogosult másik fél (házastárs, közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettárs vagy bejegyzett élettárs) adatairól,
  • az adó-visszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatról (belföldi fizetési bankszámlaszám vagy postai utalási cím, a kettő közül csak az egyiket kell beírni).

 

A családi szja-visszatérítéshez szükséges nyilatkozatot online az https://szjavissza.hu oldalon lehet benyújtani, ami kényelmesen, mobiltelefonnal vagy tablettel is kitölthető. De postán vagy személyesen is benyújtható a nyilatkozat, illetve az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is használható erre a célra. A nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Mi történik, ha nem nyújtja be a visszaigénylő december 31-ig a nyilatkozatot?

Ha családi pótlékra jogosult a szülő, de mégis ki szeretné tölteni az adó-visszatérítési nyilatkozatot, például adatváltozás vagy a kiutalási adatok módosítása miatt, a NAV csak november közepe után tölti ki a családi pótlék miatt ismert adatokat, így érdemes ezeket utána ellenőrizni. Ha a NAV minden adatot helyesen töltött fel, és az adatok teljeskörűek, nincs szükség a nyilatkozat beadására.

 

Ha viszont nem stimmelnek a feltöltött adatok, vagy nem kap családi pótlékot a jogosult a fent említett esetek miatt, december 31-ig mindenképpen be kell küldeni a családi szja-visszatérítési nyilatkozatot. Amennyiben a nyilatkozat beadása elmarad, az adó-visszatérítést nem kaphatja meg az érintett február 15-én, hanem a 2021-re vonatkozó adóbevallásában kell az összeget igényelni 2022. május 20-ig. Vagyis várhatóan csak hónapokkal később kaphatja meg az érintett szülő az adó-visszatérítést, ha december 31-ig nem nyújtja be a nyilatkozatot.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!