Anya két kisgyerekével egy tabletet néz a kanapén

Megjöttek a részletek az szja visszatérítésről

Anya két kisgyerekével egy tabletet néz a kanapén

Megjöttek a részletek az szja visszatérítésről

Varga Zsombor
2021-09-29 Frissítve: 2022-02-11
2021-09-29 Frissítve: 2022-02-11
16151320

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány már biztosnak látja az családi adóvisszatérítést a 2021-es évre, hiszen az idei gazdasági növekedés az 5,5 százalékot már biztosan meg fogja haladni a kormány értékelése alapján.

Így a 18 éven aluli vagy iskolába járó gyermeket nevelő szülők esetén mindkét szülő megkaphatja azt a személyi jövedelem adó összeget, amit befizetett 2021-ben. Az számít jogosultnak a gyermeket nevelő szülők közül, akik 2021 bármely időszakában családi kedvezményben részesültek, például iskoláztatási támogatásra, nevelési ellátásra vagy családi adókedvezményre voltak jogosultak.

 

A visszatérítést az átlagbér szintjéig lehet igénybe venni, ami a mostani bejelentés szerint a 2020. decemberi átlagkeresetet jelenti, ami bruttó 449 442 forintot, nettó 298 879 forintot tett ki. A befizetett szja így havonta 67 416 forint volt az átlagbér esetében tavaly decemberben, ami 12 hónappal számolva összesen 808 992 forintot jelent egy szülőre nézve.

A decemberi átlagjövedelem általában magasabb az év végi prémiumok miatt, így a visszatérítés is valamivel magasabb összeget jelenít meg, mint amire a 2021-es átlagbér alapján számítani lehetett, az idei első féléves átlagjövedelem alapján például 770 ezer forint lett volna a visszatérítés, a 809 ezer forint ehhez képest majdnem 40 ezer forinttal magasabb.

 

Az is biztossá vált, hogy csak a befizetett adóra lehet érvényesíteni a kedvezményt. Tehát akiknek jár:

azok a már igénybe vett részre nem jogosultak még egyszer az adóvisszatérítésre.

 

Korábbi hírek szerint jövő év február közepén kaphatják vissza a szülők a 2021-re befizetett adót, ami automatikusan jár, nem kell igényelni.

 

Gulyás Gergely ismét megerősítette, hogy a katás adózóknak az átalányadó negyede jár az adóvisszatérítés során, de a többi vállalkozásnak is szolgált pontosítással a Kormányinfó.

 

Az már ismert volt, hogy vállalati hitellel csak az maradhat moratóriumban november 1-től, aki nem vett igénybe állami kedvezményes vállalati hitelt a moratórium alatt és legalább 25 százalékkal csökkent a bevétele. Ezt a 25 százalékos csökkenést pedig a járványt megelőző másfél évhez képest kell érteni, vagyis, ha a 2018. szeptember és 2020. március közötti árbevételhez képest jelenleg legalább 25 százalékkal alacsonyabb a vállalkozás árbevétele és nem vett fel kedvezményes hitelt, akkor maradhat a moratóriumban.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!