Vállalkozók kizárása a hitelmoratóriumból

Mindenki a hitelkártyákról beszélt, de rengeteg céget zártak ki a moratóriumból

Vállalkozók kizárása a hitelmoratóriumból

Mindenki a hitelkártyákról beszélt, de rengeteg céget zártak ki a moratóriumból

Varga Zsombor
2021-09-21 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-21 Frissítve: 2022-01-18
16105804

A törlesztési moratórium novembertől már mind a lakosság, mind a vállalkozások számára feltételekhez kötött, és a tervezet szerint csak meghatározott rászoruló rétegek számára marad elérhető. Eddig több szó esett a lakossági feltételekről, pedig a vállalkozások esetében is jelentős korlátozásokat léptettek életbe. Közülük ugyanis csak azok maradhatnak bent a programban, akiknek csökkent a bevételük, mindemellett pedig a válság idején felvett gazdaságélénkítő hitelek is kizárnak megannyi céget a moratóriumból.

 

Múlt szerdán rendeletben is megjelent a moratórium meghosszabbítása, ami megerősítette, hogy október 31-ig tart az általános moratórium, ezután pedig csak azok maradhatnak a programban jövő júniusig, akik ezt októberben külön jelzik a bankjuknál. Bár a legnagyobb meglepetést a rendeletben a hitelkártya- és folyószámlahitel-tartozás visszamenőleges kamatcsökkentése okozta, a rászoruló csoportok pontos kijelölése is tartogatott érdemi új információt.

 

A vállalati hitelek esetében ugyanis az új feltétel számos olyan vállalkozást zárhat ki, akikről elképzelhető, hogy egyébként nehéz pénzügyi helyzetben vannak. Nem elég már ugyanis a moratórium folytatásához az, hogy a benyújtást megelőző másfél évben legalább 25 százalékkal csökkent a vállalkozás árbevétele, a programban maradáshoz a vállalkozás a válság kitörése óta nem kaphatott kedvezményes gazdaságélénkítő hitelt vagy kölcsönt. Vagyis, aki már legalább egyszer kapott kedvezményes állami hitelt, nem számít rászorulónak a moratórium szempontjából.

 

A válság ellen hozott kedvezményes hitelintézkedések számítanak

A válságkezelés során a vállalkozások elsősorban kedvezményes kamatú hitelt kaptak, így számos vállalkozást zárhat ki a moratórium folytatásából az, hogy a válság kitörése óta kedvezményes gazdaságélénkítő hitelre kötöttek szerződést. A válság során hozott vállalkozásoknak szóló hitelprogramok:

 

  • Széchenyi munkahelymegtartó hitel
  • Széchenyi Kártya folyószámlahitel plusz
  • Széchenyi likviditási hitel
  • Széchenyi beruházási hitel plusz
  • NHP Hajrá
  • MFB Krízis Hitel
  • MFB Krízis Hitel Plusz
  • MFB Versenyképességi Hitelprogram
  • KKV Technológia Hitelprogram
  • Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram
  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!
  • Széchenyi Likviditási Hitel GO!
  • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!
  • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!
  • Széchenyi Mikrohitel GO! (várhatóan szeptember 30-tól elérhető)

 

Amelyik vállalkozás akár csak egy hitelszerződést is kötött a fent felsorolt programok, vagy bármilyen más államilag támogatott hitelprogram keretében 2020. március 18. után, az novembertől nem vehet részt a törlesztési moratóriumban. Persze az igaz, hogy az államilag támogatott hitelprogramban részesülő vállalkozások nagyobb eséllyel indulhattak neki, hogy helyreállítsák üzleti működésüket és a cég pénzügyi helyzetét, ugyanakkor a kedvezményes hiteleket azok a vállalkozások kaphatták döntő részben, akiknél a koronavírus a legnagyobb kiesést okozta. 

 

"Néhányuknál tehát elképzelhető, hogy a kedvezményes hitelek ellenére sem sikerült még elérni a biztos működést, szükség lehet még időre a békeéveknek megfelelő számok eléréséhez" – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője. Hozzátette: ennek ellenére ezek a vállalkozások sem hosszabbíthatják meg a moratóriumi időszakot, és így novembertől újabb havi költségekkel kell számolniuk.

A lakossági ügyfelek esetében csak kisebb módosítások

A korábban Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett feltételeknek megfelelően csak azoknak van lehetőségük jelentkezni a lakossági ügyfelek közül, akik a rendeletben kikötött rászoruló csoportokba tartoznak. A közfoglalkoztatottak esetében a járvány alatt vagy a most fennálló jogviszony jelenti az elégséges feltétel. Aki jelenleg nyugdíjas, 25 éven aluli gyermeket nevel vagy legalább 12 hónapos magzattal terhes, szintén folytathatja a hitele felfüggesztését.

 

A csökkenő jövedelem kritériumot úgy pontosította a rendelet, hogy ha a válság során tartósan csökkent a háztartás jövedelme, illetve, ha jelenleg vagy a válság alatt legalább 30 napig álláskereső volt a hitelfelvevő, folytathatja a törlesztési moratóriumot. A feltételek szélesítését jelenti, hogy megváltozott munkaképességű gyermeknél a 25 éves korhatár sem számít, ha az állapot már legalább egy éve tart vagy a következő egy évben előreláthatóan nem szűnik meg.

 

A feltétel kisebb szűkítését jelenti, hogy lombardhitel, kézizáloghitel vagy nyílt végű pénzügyi autólízing esetében október 31. után semmilyen körülmények között nem folytatható a moratórium.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!