Törlesztési moratórium

Megvan, kik maradhatnak október 31. után a moratóriumban

Törlesztési moratórium

Megvan, kik maradhatnak október 31. után a moratóriumban

Varga Zsombor
2021-09-13 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-13 Frissítve: 2022-01-18
15952993

Október 31-ig változatlan formában érhető el az általános törlesztési moratórium minden adós számára - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter ma délelőtti tájékoztató videójában. Az októberig változatlan feltételek célja, hogy a programban részt vevő adósoknak legyen lehetősége nyilatkozni arról, hogy szeretnének-e továbbra is, az általános moratórium vége után is felfüggeszteni a hitelük törlesztését, amire egy szűkebb csoportnak egészen 2022. június 30-ig lehetősége lesz.

A mostani bejelentés alapján a programban maradás ugyanis nem automatikus, azt külön kérnie kell az arra lehetőséget kapó adósoknak a bankjuknál. Egyértelművé vált tehát az is, hogy csak a rászorulók vehetnek részt az általános moratórium vége után a programban. Az vehet részt ugyanis novembertől jövő júniusig a hitelmoratóriumban, aki megfelel valamelyik feltételnek:

 

  • nyugdíjas,
  • gyermeket nevel vagy vár,
  • közmunkás,
  • csökkent a bére az előző évhez képest.

 

A vállalkozások közül azok maradhatnak a moratóriumban, akiknek az árbevétele legalább 25 százalékkal alacsonyabb az előző évhez képest. A pénzügyminiszter külön hangsúlyozta, hogy aki egyébként már tudná törleszteni a hiteleit, annak érdemes átgondolnia, hogy mégis folytassa a havi részletfizetést. A Bank360 korábbi elemzése szerint a hitelmoratórium a kezdeti vitathatatlan segítség mellett azzal a hátránnyal is rendelkezik, hogy a program vége után az adós terhe még a közben felmerült kamatnál is nagyobb mértékben nő meg.

A jelenlegi bejelentés alapján nem világos, hogy az előző évhez képesti jövedelemcsökkenést melyik évhez mérten kell érteni, 2019-hez, vagy 2020-hoz. A Bank360 szakértőinek értékelése alapján a 2020-as válságévhez képesti csökkenés csak egy szűkebb rászoruló réteget érinthet mind a lakosságnál, mind a vállalkozások körében, ami így egy szigorú feltételt szabna a moratóriumi jogosultság szempontjából.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!