Egy kávézóban kártyával fizetnek

Mennyivel fizetnek kevesebbet a moratóriumos hitelkártyások?

Egy kávézóban kártyával fizetnek

Mennyivel fizetnek kevesebbet a moratóriumos hitelkártyások?

Varga Zsombor
2021-10-01 Frissítve: 2022-01-18
2021-10-01 Frissítve: 2022-01-18
16151644

Szeptemberi kormányzati rendelet alapján a moratórium még egy hónapig mindenki számára szabadon elérhető, november 1-től pedig már csak a rászoruló rétegeknek lehet felfüggeszteni a részletek törlesztését. Nem csak a jövőre nézve hozott ugyanakkor újdonságot a jogszabály, a magas költségű folyószámlahitel és hitelkártyás tartozások esetében utólagos könnyítést is elrendelt. Vagyis az eredetileg megállapított kamathoz képest alacsonyabb szinten kell a teljes moratórium költségét újraszámolni ezeknél a hiteleknél. A Bank360 cikke bemutatja, mennyit kapnak vissza a hitelkártyás adósok.

A rendelet nemcsak a moratórium folytatására jogosult rászorulók körét pontosította, a hitelkártya vagy folyószámla-adóssággal bírók számára a program során felhalmozott kamatok egy részét is elengedte. A moratórium alól ugyanis nem képeztek kivételt ezek az adósságok sem, noha nyilvánvalóan nem több éves kamatozás a hitelkártya használatának ajánlott módja. Így a szerződésben rögzített kölcsönökkel szemben a fizetési moratórium okozta pluszkamatok is jelentősen nagyobb összeget tettek ki.

 

A magyar jegybank már 2020 áprilisában szorgalmazta, hogy az így felhalmozott kamatokat 12 hónap alatt, részletekben fizethesse meg az ügyfél. A most szeptemberi rendeletben azonban az is szerepel, hogy a korábban érvényes kamat csökkentésével jóval alacsonyabb költségek mellett lehessen a moratórium alatt ketyegő kamatot megfizetni.

A moratóriumban töltött hónapokra ugyanis a 2020. februárban, még a válság előtti személyi hitel átlagkamattal kell számolni, ami 11,99 százalékot tesz ki az újonnan folyósított hitelek körében a jegybanki statisztikák szerint, ugyanakkor az MNB felügyeleti szóvivő Binder István ennél valamivel magasabb, 13 százalék feletti kamatról számolt be. Bármelyik is legyen az újonnan elrendelt kamatszint, a legtöbbször 20 százalékon felüli folyószámlahitel és hitelkártya tartozás kamatánál lényegesen alacsonyabb költségekkel lehet számolni. Így a hitelkeret járvány előtti túllépése a moratórium után már úgy kerül beszámításra, mintha az egy szerződéses alapú személyi kölcsön lett volna a koronavírus kitörése óta.

 

A felhalmozódott kamat megközelítőleg felét fedezheti a kamatcsökkentés

 

Aki már a jogszabály előtt sem volt benne a moratóriumban, az is visszakaphatja a hitelkártyára kifizetett költség egy részét. A Bank360 így azt feltételezte a számítások során, hogy a hitelkártya adós már augusztusban kilépett a moratóriumból és visszafizette az időközben elszenvedett veszteségeket, így a kérdés az, mennyit kap vissza a tavaly március és idén augusztus közötti moratóriumos kamatköltségekből.

 

Egy válság előtti 200 ezer forintos folyószámlahitel esetén 62 ezer forintos költséget jelentett a moratórium a tavaly februári MNB átlagkamattal, 21,5 százalékkal számolva. A jogszabály szerint viszont már csak 12 százalékos kamat vonatkozik a hitelkártya, így a moratóriumos adósság is kevesebb, közel 35 ezer forint. 28 ezret forintot kap tehát vissza az ügyfél, vagyis a veszteség egy részét megtérítették, de még a kamatköltség fele továbbra is érvényes maradt.

Egy 500 ezer forintot kitevő hitelkártya-adósság esetén már nagyobb a veszteség idén augusztusig a járvány elejétől számolva, hiszen az átlagos kamatszint is magasabb, 26,5 százalékot tesz ki. Ez mindösszesen 192 661 forintos kamatköltséget eredményez a másfél év alatt. Nem csak a költség, az utólag visszafizetett összeg is magasabb, ami azt jelenti, hogy bank 105 633 forintot fizet vissza, vagyis a kamatköltség több, mint felét. Így 87 029 forint marad a moratórium költsége.

 

Meddig lehet csökkenteni a kamatot?

 

Ügyfelenként és konstrukciónként változhat, hogy mennyi pénz lehet visszakapni, de nagyjából az összeg felére lehet számítani. De vannak olyanok is, akik hitelkártya vagy folyószámlahitel tartozásukkal még mindig részt vesznek a programban.

 

Ha ezek az adósok még kilépnek a moratóriumból, nekik is lehetőségük van a csökkentett kamatköltségre. A banknak postáznia kell egy kimutatást az új feltételekről, ennek kézhezvétele után pedig egy hónap alatt el kell dönteni, hogy egyszerre, vagy tizenkét havi részletekben fizetné meg az ügyfél a csökkentett kamatszintet.

 

A moratórium azonban novemberben is folytatódik a rászorulóknak, de ebben az esetben biztosan még nem lehet mondani, hogy lehetőség lesz-e a csökkentett kamatra. A jogszabály alapján a veszélyhelyzet fennállásáig lehet a költségeket utólagos kamatváltoztatással csökkenteni, a veszélyhelyzet azonban jelenlegi információk szerint január 1-ig tart, a törlesztési moratórium pedig később, jövő június 30. után ér csak véget.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!