Törlesztési Moratórium 2020

Törlesztési (fizetési) moratórium biztosított 2020. március 19-től minden vállalati és lakossági hitel szerződésre 2020. december 31-ig.

Moratórium részletei:

  • Az év végéig nem kell törlesztőrészletet fizetni (A fizetési moratórium időtartamát a Kormány rendeletével meghosszabbíthatja)
  • A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni
  • 2021. januártól nem növekedhet a havi törlesztő összege
  • A futamidő ugyanakkor meghosszabbodik
  • A fizetési moratórium– többek között – a lakáshitel, jelzáloghitel, személyi kölcsön, autóhitel, gyorskölcsön, áruhitel, hitelkártya, folyószámlahitel, diákhitel, vállalati hitel és lízing, stb. tartozásokra érvényes
  • A fizetési moratórium automatikusan biztosított, de az adós kérheti a törlesztés szerződés szerinti folytatását
  • Csak a 2020. március 18-án huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre érvényes
Törlesztési moratórium kalkulátor
info
info
info
info
A moratórium alatt 2020.12.31-ig
összegyűlt kamatok összege:
0 Ft*info
Amennyiben lehetőséged van fizetni a törlesztőrészleteket és nem szeretnéd, hogy a moratórium alatt összegyűlt kamatok (és díjak) meghosszabbítsák a futamidőt és ezáltal megnövekedjen a teljes futamidő alatt visszafizetendő kamat összege, akkor az alábbi regisztráció gombra kattintással kérheted a bankodat, hogy a moratóriumot ne alkalmazzák a hiteled esetében.
A Bank360.hu folyamatosan figyelemmel követi a törlesztési moratóriummal kapcsolatos híreket és banki tájékoztatásokat. Iratkozz fel az ingyenes hírlevelünkre és értesülj azonnal a friss hírekről!
Regisztrálok
vissza info

Számold ki a törlesztési moratórium kalkulátorral, hogy mekkora teljes visszafizetendő összegre számíthatsz a moratórium után. Ehhez mindössze néhány adatot kell megadnod: a lenyíló listából válaszd ki a hitelező bank nevét és a törlesztett kölcsön típusát, illetve add meg a hiteladatok közül a március 19-én aktuális tőketartozás összegét, a törlesztésből még hátralévő hónapok számát és a kölcsön jelenlegi kamatát. Ezután nincs más teendőd, mint a Kalkuláció megtekintése gombra kattintani.

szk háttér kép
  • Törlesztési moratórium 2020 kalkulátor
    Személyi kölcsön és Lakáshitel esetén

vissza info
Állítsd be a kalkulátort.
info
info

Törlesztési moratóriummal érintett hitel adatai

info
info
info

Törlesztési moratórium 2020. március 19-től

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot és állampolgárokat érintő hatásának enyhítése érdekében hozott 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet szerint 2020. december 31-ig hiteltörlesztési moratórium van érvényben, mely a lakossági és a vállalati ügyfelekre is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a fizetési moratórium időszaka alatt - legalább év végéig - nem kell törlesztőrészletet fizetniük az adósoknak. A moratórium azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyek március 18. éjfélig fennálltak, illetve ahol ugyaneddig a napig megtörtént a folyósítás is.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) moratórium javaslatát követő rendelet 2020. március 18-án jelent meg (másnap lépett életbe), március 24-én pedig a részletszabályozást (62/2020. (III.24.) tette közzé a kormány, ez március 25-től hatályos.

A lakosságra nézve a fizetési moratórium – többek között –  a következő kölcsönszerződéseket érinti:

 

 

A moratórium emellett érinti a pénzügyi lízingszerződéseket és a munkáltatói kölcsön szerződéseket is. A moratórium azokra is érvényes, akik a “természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvényben meghatározott eljárások alatt álló adósok, valamint akik az adósok hiteltörlesztési kötelezettségeiért helytállni köteles személyek”.

 

A fizetési moratórium a vállalati hitelekre is vonatkozik, tehát a vállalkozásoknak sem kell törleszteniük a hiteleiket. Ez érvényes a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által folyósított kölcsönökre is. A rövid lejáratú vállalkozói hiteleket 2020. június 30-ig meghosszabbítják.

A Bank360.hu folyamatosan figyelemmel követi a törlesztési moratóriummal kapcsolatos híreket és banki tájékoztatásokat. Iratkozz fel az ingyenes hírlevelünkre és értesülj azonnal a friss hírekről!

fiú cumi lány cumi

Mi a teendő a moratóriummal kapcsolatban?

A fizetési moratórium automatikus, a bankok is ennek megfelelően jártak el - például leállították a csoportos beszedéseket. Tehát aki szeretne élni a moratórium adta lehetőséggel, annak nincs teendője. A bank felé azt kell jelezni, ha nem szeretnénk a hitel törlesztés szüneteltetését - erről értelemszerűen minden adósnak a folyósító bankkal kell egyeztetni. Amennyiben több fizetési moratóriummal érintett szerződése van valakinek, a félreértések és a későbbi viták elkerülése érdekében egyértelműen jelezze, hogy mely szerződések vonatkozásában nem kíván élni a moratórium által biztosított fizetési halasztással.

 

Pontosan hogyan működik a törlesztési moratórium?

A moratórium a hitel törlesztés felfüggesztését, időleges elhalasztását jelenti. A hangsúly az időlegesen van, vagyis nem végleges eltörlésről van szó, hanem csak átmeneti állapotról. Ez a jelenlegi helyzetben azt jelenti, hogy 2020. december 31-ig nem kell törlesztőrészletet fizetni, utána viszont a futamidő hátralévő részében ki kell fizetni azt, amit a moratórium ideje alatt nem kellett. 

 

Ennek a megfelelően a moratórium csak fizetési halasztást eredményez, így a moratórium időszaka alatt a fennálló tartozás tovább kamatozik. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A fizetési moratórium, és az arra vonatkozó részletszabályok szerint a szerződés eredeti futamideje meghosszabbításra fog kerülni, így a törlesztési kötelezettség később fog megszűnni, később kerül a tartozása visszafizetésre.

 

Hogyan alakul a törlesztőrészlet 2021. januártól?

A rendelet kimondja, hogy a fizetési moratórium lejárta után az adósok havi törlesztőrészlete nem emelkedhet - ennek megfelelően a futamidő kitolódik. Ez a növekvő referenciakamatok mellett a rövid kamatperiódusú hiteleseket érinti leginkább, de hatással lesz azokra is, akik fix kamattal - így fix teljes hiteldíj mutatóval (THM) - vették fel a kölcsönt. A futamidő hosszabbítása azt a célt szolgálja, hogy a havi törlesztő a moratórium után se változzon, és annak a megfizetése ne jelentsen problémát az ügyfeleknek.

 

A kamatfizetés módját a részletező rendelet a következőképpen határozta meg: “a  fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni, azaz részletfizetés fog történni a kamat tekintetében. Ugyanezek a szabályok irányadók a moratórium időszaka alatt felhalmozott díjtartozásra is. 

 

Törlesztési moratórium lemondása

 

Aki nem szeretne élni a törlesztési moratórium lehetőségével, az természetesen lemondhat erről. Ezt mindenkinek annál a hitelintézetnél kell megtennie, ahol a hitelszerződést megkötötte. Erre nemcsak most van lehetőség, hanem a következő hónapokban – a moratórium ideje alatt - bármikor. Tehát ha valaki úgy érzi, hogy a koronavírus járvány nem veszélyezteti a fizetőképességét és így a fennálló kölcsöntartozás törlesztést, az jelezheti a bank felé, hogy szeretné folytatni a törlesztést. Amennyiben több fizetési moratóriummal érintett szerződése van valakinek, a félreértések és a későbbi viták elkerülése érdekében egyértelműen jelezze, hogy mely szerződések vonatkozásában nem kíván élni a moratórium által biztosított fizetési halasztással.

 

Babaváró hitel felfüggesztése

A moratórium idején a babaváró hitel törlesztőrészletét sem kell fizetni. Azokra a fiatal házaspárokra nézve ez nem jelent változást, akiknél a babaváró hitel jellegzetessége miatt egyébként is aktuális a törlesztés szüneteltetése - ők körülbelül az igénylők felét teszik ki. A részletszabályozás értelmében a fizetési moratórium idején nem kell kezességvállalási díjat sem fizetni. 

 

A moratóriumra vonatkozó rendelet mellett a babaváró hitel maximális törlesztőrészletét másik rendelet is szabályozza: a kamattámogatás időszakában nem lehet magasabb, mint 50 000 forint. Ezenkívül a futamidő maximum hosszát is rögzíti a rendelet, 20 évben, ehhez pedig hozzáadódik a szünet, ami a születendő gyermekek miatt megengedett. Arról jelenleg nincs hivatalos információ, hogy a babaváró hitel szerződéseket pontosan hogyan befolyásolja a moratórium.

 

CSOK hitel szüneteltetése

A CSOK támogatás mellé igényelhető kamattámogatott hitel jelzáloghitel, ennek a törlesztése ugyanúgy szünetel a moratórium időszakában, mint a piaci kamatozású lakáshiteleké. 

 

Lízingszerződés fizetési moratórium

A rendelet szerint a moratórium a lízingszerződésekre is vonatkozik, tehát december 31-ig lízingdíjat sem kell fizetni. A rendelet alapján a lízingdíjra is a kamatra vonatkozó szabályok vonatkoznak. Arról nincs szó a rendeletben, hogy az operatív lízingre, illetve a tartós bérleti szerződésekre érvényes-e a lízing fizetés felfüggesztése.

 

Vállalati hitel moratórium

Ahogy fentebb írtuk, a hiteltörlesztés szüneteltetése a vállalati hitelekre is vonatkozik, tehát a vállalkozásoknak sem kell törleszteniük év végéig, hacsak nem döntenek másképp - ahogy a lakossági hiteleknél, úgy itt is a folyósító bank felé kell ezt jelezni. Amellett, hogy a vonatkozó rendelet biztosítja ezt a lehetőséget, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az európai uniós pénzügyi eszközökből nyújtott hitelekre is kiterjesztette a moratórium érvényét, tehát az MFB Pontokon keresztül felvett hiteleket sem kell törleszteni.

 

Meghosszabbítható a törlesztési moratórium?

A rendelet szerint a hitelfizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, de ennek az időtartamát a kormány meghosszabbíthatja egy újabb rendelettel, ha a jelenlegi vészhelyzet még akkor is fennáll.

 

A törlesztési moratórium előnyei

A koronavírus járvány több iparágat is hátrányosan érint, ami a lakosság jelentős részére hatással van, a vállalkozókra és a munkavállalókra egyaránt. Ennek az egyik anyagi következménye, hogy nehezebben tudják az adósok törleszteni a hitelüket; ezért született meg ez az intézkedés, hogy ők ne kerülhessenek ebbe a helyzetbe. Az időleges elhalasztott törlesztés tehát abban segít, hogy az adósok könnyebben tudják megoldani a felmerülő, átmeneti pénzügyi nehézségeket. 

 

A törlesztési moratórium hátrányai

A hitelmoratórium egyik hátránya, hogy a futamidő hosszabb lesz, tehát nem akkor fut ki az adósok hitele, amikor azt eredetileg tervezték. Ezenkívül a moratórium végén, az eddigi tervek szerint 2021. januárjában magasabb teljes visszafizetendő összeggel kell majd számolniuk, mintha végig törlesztettek volna a moratórium idején. 

 

Kinek érdemes élni a moratórium lehetőségével?

A hiteltörlesztés felfüggesztése azok számára ajánlott, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat vagy elestek a bevételük egy részétől, és emiatt nem látják biztosítottnak a stabil törlesztést. Ez a háztartásokra és a vállalkozókra egyaránt vonatkozik. Nekik nincs semmi teendőjük, hiszen ahogy fentebb is írtuk, a moratórium automatikusan életbe lépett, nem kell egyeztetniük a bankkal. Egyeztetni azoknak kell, akik folytatni szeretnék a törlesztést.

Értékeld a kalkulátort

4,51 / 35
bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve