Törlesztési Moratórium 2020

Törlesztési (fizetési) moratórium biztosított 2020. március 19-től minden vállalati és lakossági hitel szerződésre 2020. december 31-ig.

Moratórium részletei:

 • Az év végéig nem kell törlesztőrészletet fizetni (A fizetési moratórium időtartamát a Kormány rendeletével meghosszabbíthatja)
 • A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni
 • 2021. januártól nem növekedhet a havi törlesztő összege
 • A futamidő ugyanakkor meghosszabbodik
 • A fizetési moratórium– többek között – a lakáshitel, jelzáloghitel, személyi kölcsön, autóhitel, gyorskölcsön, áruhitel, hitelkártya, folyószámlahitel, diákhitel, vállalati hitel és lízing, stb. tartozásokra érvényes
 • A fizetési moratórium automatikusan biztosított, de az adós kérheti a törlesztés szerződés szerinti folytatását
 • Csak a 2020. március 18-án huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre érvényes
Törlesztési moratórium kalkulátor
info
info
info
info
A moratórium alatt 2020.12.31-ig
összegyűlt kamatok összege:
0 Ft*info
Amennyiben lehetőséged van fizetni a törlesztőrészleteket és nem szeretnéd, hogy a moratórium alatt összegyűlt kamatok (és díjak) meghosszabbítsák a futamidőt és ezáltal megnövekedjen a teljes futamidő alatt visszafizetendő kamat összege, akkor az alábbi regisztráció gombra kattintással kérheted a bankodat, hogy a moratóriumot ne alkalmazzák a hiteled esetében.
A Bank360.hu folyamatosan figyelemmel követi a törlesztési moratóriummal kapcsolatos híreket és banki tájékoztatásokat. Iratkozz fel az ingyenes hírlevelünkre és értesülj azonnal a friss hírekről!
Regisztrálok
vissza info

Számold ki a törlesztési moratórium kalkulátorral, hogy mekkora teljes visszafizetendő összegre számíthatsz a moratórium után. Ehhez mindössze néhány adatot kell megadnod: a lenyíló listából válaszd ki a hitelező bank nevét és a törlesztett kölcsön típusát, illetve add meg a hiteladatok közül a március 19-én aktuális tőketartozás összegét, a törlesztésből még hátralévő hónapok számát és a kölcsön jelenlegi kamatát. Ezután nincs más teendőd, mint a Kalkuláció megtekintése gombra kattintani.

szk háttér kép
 • Törlesztési moratórium 2020 kalkulátor
  Személyi kölcsön és Lakáshitel esetén

vissza info
Állítsd be a kalkulátort.
info
info

Törlesztési moratóriummal érintett hitel adatai

info
info
info

Törlesztési moratórium 2020. március 19-től

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot és állampolgárokat érintő hatásának enyhítése érdekében hozott 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet szerint 2020. december 31-ig hiteltörlesztési moratórium van érvényben, mely a lakossági és a vállalati ügyfelekre is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a fizetési moratórium időszaka alatt - legalább év végéig - nem kell törlesztőrészletet fizetniük az adósoknak. A moratórium azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyek március 18. éjfélig fennálltak, illetve ahol ugyaneddig a napig megtörtént a folyósítás is.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) moratórium javaslatát követő rendelet 2020. március 18-án jelent meg (másnap lépett életbe), március 24-én pedig a részletszabályozást (62/2020. (III.24.) tette közzé a kormány, ez március 25-től hatályos.

A lakosságra nézve a fizetési moratórium – többek között –  a következő kölcsönszerződéseket érinti:

 

 

A moratórium emellett érinti a pénzügyi lízingszerződéseket és a munkáltatói kölcsön szerződéseket is. A moratórium azokra is érvényes, akik a “természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvényben meghatározott eljárások alatt álló adósok, valamint akik az adósok hiteltörlesztési kötelezettségeiért helytállni köteles személyek”.

 

A fizetési moratórium a vállalati hitelekre is vonatkozik, tehát a vállalkozásoknak sem kell törleszteniük a hiteleiket. Ez érvényes a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által folyósított kölcsönökre is. A rövid lejáratú vállalkozói hiteleket 2020. június 30-ig meghosszabbítják.

A Bank360.hu folyamatosan figyelemmel követi a törlesztési moratóriummal kapcsolatos híreket és banki tájékoztatásokat. Iratkozz fel az ingyenes hírlevelünkre és értesülj azonnal a friss hírekről!

fiú cumi lány cumi

Mi a teendő a moratóriummal kapcsolatban?

A fizetési moratórium automatikus, a bankok is ennek megfelelően jártak el - például leállították a csoportos beszedéseket. Tehát aki szeretne élni a moratórium adta lehetőséggel, annak nincs teendője. A bank felé azt kell jelezni, ha nem szeretnénk a hitel törlesztés szüneteltetését - erről értelemszerűen minden adósnak a folyósító bankkal kell egyeztetni. Amennyiben több fizetési moratóriummal érintett szerződése van valakinek, a félreértések és a későbbi viták elkerülése érdekében egyértelműen jelezze, hogy mely szerződések vonatkozásában nem kíván élni a moratórium által biztosított fizetési halasztással.

 

Pontosan hogyan működik a törlesztési moratórium?

A moratórium a hitel törlesztés felfüggesztését, időleges elhalasztását jelenti. A hangsúly az időlegesen van, vagyis nem végleges eltörlésről van szó, hanem csak átmeneti állapotról. Ez a jelenlegi helyzetben azt jelenti, hogy 2020. december 31-ig nem kell törlesztőrészletet fizetni, utána viszont a futamidő hátralévő részében ki kell fizetni azt, amit a moratórium ideje alatt nem kellett. 

 

Ennek a megfelelően a moratórium csak fizetési halasztást eredményez, így a moratórium időszaka alatt a fennálló tartozás tovább kamatozik. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A fizetési moratórium, és az arra vonatkozó részletszabályok szerint a szerződés eredeti futamideje meghosszabbításra fog kerülni, így a törlesztési kötelezettség később fog megszűnni, később kerül a tartozása visszafizetésre.

 

Hogyan alakul a törlesztőrészlet 2021. januártól?

A rendelet kimondja, hogy a fizetési moratórium lejárta után az adósok havi törlesztőrészlete nem emelkedhet - ennek megfelelően a futamidő kitolódik. Ez a növekvő referenciakamatok mellett a rövid kamatperiódusú hiteleseket érinti leginkább, de hatással lesz azokra is, akik fix kamattal - így fix teljes hiteldíj mutatóval (THM) - vették fel a kölcsönt. A futamidő hosszabbítása azt a célt szolgálja, hogy a havi törlesztő a moratórium után se változzon, és annak a megfizetése ne jelentsen problémát az ügyfeleknek.

 

A kamatfizetés módját a részletező rendelet a következőképpen határozta meg: “a  fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni, azaz részletfizetés fog történni a kamat tekintetében. Ugyanezek a szabályok irányadók a moratórium időszaka alatt felhalmozott díjtartozásra is. 

 

Törlesztési moratórium lemondása

Aki nem szeretne élni a törlesztési moratórium lehetőségével, az természetesen lemondhat erről. Ezt mindenkinek annál a hitelintézetnél kell megtennie, ahol a hitelszerződést megkötötte. Erre nemcsak most van lehetőség, hanem a következő hónapokban – a moratórium ideje alatt - bármikor. Tehát ha valaki úgy érzi, hogy a koronavírus járvány nem veszélyezteti a fizetőképességét és így a fennálló kölcsöntartozás törlesztést, az jelezheti a bank felé, hogy szeretné folytatni a törlesztést. Amennyiben több fizetési moratóriummal érintett szerződése van valakinek, a félreértések és a későbbi viták elkerülése érdekében egyértelműen jelezze, hogy mely szerződések vonatkozásában nem kíván élni a moratórium által biztosított fizetési halasztással.

 

Babaváró hitel felfüggesztése

A moratórium idején a babaváró hitel törlesztőrészletét sem kell fizetni. Azokra a fiatal házaspárokra nézve ez nem jelent változást, akiknél a babaváró hitel jellegzetessége miatt egyébként is aktuális a törlesztés szüneteltetése - ők körülbelül az igénylők felét teszik ki. A részletszabályozás értelmében a fizetési moratórium idején nem kell kezességvállalási díjat sem fizetni. 

 

A moratóriumra vonatkozó rendelet mellett a babaváró hitel maximális törlesztőrészletét másik rendelet is szabályozza: a kamattámogatás időszakában nem lehet magasabb, mint 50 000 forint. Ezenkívül a futamidő maximum hosszát is rögzíti a rendelet, 20 évben, ehhez pedig hozzáadódik a szünet, ami a születendő gyermekek miatt megengedett. Arról jelenleg nincs hivatalos információ, hogy a babaváró hitel szerződéseket pontosan hogyan befolyásolja a moratórium.

 

CSOK hitel szüneteltetése

A CSOK támogatás mellé igényelhető kamattámogatott hitel jelzáloghitel, ennek a törlesztése ugyanúgy szünetel a moratórium időszakában, mint a piaci kamatozású lakáshiteleké. 

 

Lízingszerződés fizetési moratórium

A rendelet szerint a moratórium a lízingszerződésekre is vonatkozik, tehát december 31-ig lízingdíjat sem kell fizetni. A rendelet alapján a lízingdíjra is a kamatra vonatkozó szabályok vonatkoznak. Arról nincs szó a rendeletben, hogy az operatív lízingre, illetve a tartós bérleti szerződésekre érvényes-e a lízing fizetés felfüggesztése.

 

Vállalati hitel moratórium

Ahogy fentebb írtuk, a hiteltörlesztés szüneteltetése a vállalati hitelekre is vonatkozik, tehát a vállalkozásoknak sem kell törleszteniük év végéig, hacsak nem döntenek másképp - ahogy a lakossági hiteleknél, úgy itt is a folyósító bank felé kell ezt jelezni. Amellett, hogy a vonatkozó rendelet biztosítja ezt a lehetőséget, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az európai uniós pénzügyi eszközökből nyújtott hitelekre is kiterjesztette a moratórium érvényét, tehát az MFB Pontokon keresztül felvett hiteleket sem kell törleszteni.

 

Meghosszabbítható a törlesztési moratórium?

A rendelet szerint a hitelfizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, de ennek az időtartamát a kormány meghosszabbíthatja egy újabb rendelettel, ha a jelenlegi vészhelyzet még akkor is fennáll.

 

A törlesztési moratórium előnyei

A koronavírus járvány több iparágat is hátrányosan érint, ami a lakosság jelentős részére hatással van, a vállalkozókra és a munkavállalókra egyaránt. Ennek az egyik anyagi következménye, hogy nehezebben tudják az adósok törleszteni a hitelüket; ezért született meg ez az intézkedés, hogy ők ne kerülhessenek ebbe a helyzetbe. Az időleges elhalasztott törlesztés tehát abban segít, hogy az adósok könnyebben tudják megoldani a felmerülő, átmeneti pénzügyi nehézségeket. 

 

A törlesztési moratórium hátrányai

A hitelmoratórium egyik hátránya, hogy a futamidő hosszabb lesz, tehát nem akkor fut ki az adósok hitele, amikor azt eredetileg tervezték. Ezenkívül a moratórium végén, az eddigi tervek szerint 2021. januárjában magasabb teljes visszafizetendő összeggel kell majd számolniuk, mintha végig törlesztettek volna a moratórium idején. 

 

Kinek érdemes élni a moratórium lehetőségével?

A hiteltörlesztés felfüggesztése azok számára ajánlott, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat vagy elestek a bevételük egy részétől, és emiatt nem látják biztosítottnak a stabil törlesztést. Ez a háztartásokra és a vállalkozókra egyaránt vonatkozik. Nekik nincs semmi teendőjük, hiszen ahogy fentebb is írtuk, a moratórium automatikusan életbe lépett, nem kell egyeztetniük a bankkal. Egyeztetni azoknak kell, akik folytatni szeretnék a törlesztést.

 

Mi a teendő, ha szeretném tovább fizetni a hitelt?

Ahogy fentebb is írtuk, a moratórium nem kötelező érvényű, viszont ha nem szeretnénk élni vele, azt minden esetben jeleznünk kell az illetékes banknak. Ezzel kapcsolatban a legtöbb hitelintézet már közzétette az információkat, ezeket foglaljuk össze röviden.

 

OTP Bank

Az ügyfelek eldönthetik, hogy az OTP hitelt tovább fizetik vagy sem. Ha törlesztés folytatása mellett döntenek, akkor az internetbankban vagy a honlapon is tudják jelezni a törlesztési szándékot. Az internetbankban az Igénylések/Fizetési moratórium menüpontban választhatják ki a Törlesztési folytatása opciót, a weboldalon pedig egy online kitölthető nyilatkozatot kell ehhez beküldeni. Akinek egyik megoldás sem elérhető, az nyilatkozhat a legközelebbi OTP bankfiókban is a moratórium lemondásáról. A bank türelmet kér az ügyfelektől, ugyanis a nyilatkozatok feldolgozása akár napokat is igénybe vehet.

 

Erste Bank

Lakossági ügyfelek

Azoknak az ügyfeleknek, akik személyi kölcsönt, babaváró hitelt, munkáltatói kölcsönt vagy valamilyen jelzálogkölcsönt törlesztenének tovább (ideértve az Erste Lakástakarékpénztár által nyújtott lakáshitelt is), az Erste NetBankon és az Erste TeleBankon keresztül jelezhetik ezt a bank felé. Telefonon hétfőtől péntekig 7:00 - 21:00 óráig lehet keresni ebben az ügyben a hitelintézetet. A hitelkártya és a folyószámlahitel szerződéssel rendelkező ügyfelek jelenleg csak a NetBankban tudnak nyilatkozni a törlesztéssel kapcsolatban.

 

Vállalati ügyfelek

A vállalkozásoknak az Erste Bank weboldaláról letölthető nyilatkozatot kell kitölteniük, ha a moratórium idején is törleszteni szeretnének.

 

CIB Bank

Lakossági ügyfelek

A lakossági ügyfelek jelenleg a CIB24 telefonos ügyfélszolgálaton keresztül nyilatkozhatnak, de a bank ígérete szerint hamarosan online is elérhető lesz ez a lehetőség.

 

Vállalati ügyfelek

A nagyobb vállalatok szintén telefonon keresztül, vagy a kapcsolattartójukon keresztül jelezhetik, ha nem szeretnének élni a moratóriummal. A kisvállalati ügyfeleknek a CIB oldaláról letöltött nyilatkozat kitöltése és visszaküldése útján is megtehetik ugyanezt. 

 

A lízingszerződéssel rendelkező ügyfelek szintén a weboldalon találják meg a letölthető dokumentumot, és azt a CIB Bank weboldalán megadott e-mail címre kell visszaküldeniük.

 

K&H Bank

A K&H-nál az online ügyintézést részesítik előnyben. Az e-bankban lakáshitel, babaváró hitel, munkáltatói kölcsön és személyi kölcsön esetén a Nyilatkozat törlesztési moratóriumról blokkot kell keresni. Ha a felfüggesztés hitelkártya szerződést vagy folyószámlahitelt érint, akkor a netbankon belül a gyorshívás funkciót érdemes keresni, és a “Bankszámlák, bankkártyák” menüpontban nyilatkozni a törlesztés folytatásáról.

 

Aki a mobilbankos ügyintézést preferálja, annak az alkalmazáson belül kell egy üzenetet küldenie a banknak. Az üzenetbe ebben az esetben írjuk bele a hitelünk azonosítóját is.

 

Az online ügyintézés mellett hívható a K&H TeleCenter is, a +36 1 335 3355 telefonszámon.

 

UniCredit Bank

Az UniCredit Banknál jelenleg is dolgoznak a nyilatkozattétel folyamatán, ezért az ügyfelek türelmét kérik. Amint változás lesz, közzétesszük oldalunkon.

 

MKB Bank

Lakossági ügyfelek

A személyi kölcsön és jelzáloghitel szerződéssel rendelkező ügyfelek a NetBANKár felületén nyilatkozhatnak, üzenetküldés formájában. A bank pontosan meghatározta az üzenet tartalmát: a tárgynak kérés szerint annak kell lennie, hogy “Hitelmoratóriummal kapcsolatos nyilatkozat”, az üzenetbe pedig a következő szöveget kell bemásolni:

 

“Nyilatkozom, hogy a 47/2020. (III.18.) számú kormányrendelet szerinti fizetési moratóriumot nem kívánom igénybevenni, Hitelszerződésem alapján fennálló tartozásomat az eredeti szerződési feltételek szerint kívánom teljesíteni. Tudomásul veszem, hogy amennyiben a későbbiekben mégis élni kívánok a Hitelszerződés alapján fennálló tartozásom teljesítésének fizetési moratórium alatti felfüggesztésével, azt jelen Bejelentésem visszavonásával jelezhetem a Bank felé.”

 

Kisvállalati ügyfelek

A kisvállalati ügyfelek a NetBANKár, a NetBANKár Business vagy a PCBankár fiókban tudnak nyilatkozni a törlesztés folytatásáról, hasonlóképpen, mint a lakossági ügyfelek, egy üzenet elküldésével.

 

Közép- és nagyvállalati ügyfelek

A közép- és nagyvállalatok a hozzájuk tartozó referenseknek tudják eljuttatni a kitöltött és cégszerűen aláírt nyilatkozatot. 

 

Budapest Bank

Lakossági ügyfelek

A Budapest Bank lakossági ügyfelei az internetbankon, a bank weboldalán és telefonon keresztül is nyilatkozhatnak a törlesztéssel kapcsolatban. 

 

Vállalati ügyfelek

A vállalati ügyfeleknak a banki kapcsolattartójukat érdemes felkeresni, a nyilatkozatot náluk fogják tudni leadni.

 

MagNet Bank

A MagNet Banknál jelenleg is dolgoznak a nyilatkozattétel folyamatán, ezért az ügyfelek türelmét kérik. Amint változás lesz, közzétesszük oldalunkon.

 

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Banknál jelenleg a Raiffeisen Direkt telefonos ügyfélszolgálat a legegyszerűbb módja a nyilatkozattételnek. A bankfiókban is megtehetjük ezt, de a járványra való tekintettel a bank a telefonos ügyintézést ajánlja.

 

Takarékbank

A Takarékbanknál a honlapról letölthető nyilatkozatot kell kitölteni, majd visszaküldeni e-mailben vagy postai úton. Ezenkívül telefonon keresztül is jelezhetjük a bank felé, ha folytatni szeretnénk a törlesztést. Személyes ügyintézésre van lehetőség a Takarékbank fiókjaiban, de ezt a bank nem ajánlja a járványra való tekintettel.

 

Sopron Bank

A Sopron Bankos ügyfelek két úton jelezhetik a bank felé a törlesztés folytatását:

 • NetBankon keresztül, egy új üzenet elküldésével. Az üzenetben az alábbi tartalomnak kell szerepelnie:

“Jelen kérelemmel a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III.18.) Kormányrendelet 1.§ (1) bekezdése alapján a Sopron Bank Burgenland Zrt. felé fennálló hitelem/hiteleim eredeti szerződési feltétel szerinti teljesítését kérelmezem.”

 • Azoknak az ügyfeleknek, akik nem használják a NetBankot, e-mailben kell elküldeni a bank weboldaláról letölthető nyilatkozatot. 
   

Gránit Bank

A Gránit Bank minden ügyfelét elektronikus formában értesítette arról, hogy mi a teendő abban az esetben, ha folytatni szeretné a törlesztést.

 

Oberbank

Az Oberbank e-mailben várta az oldalukról letölthető nyilatkozatot március 25-ig, ezután pedig az eredeti példányt postán is szükséges eljuttatni a bank magyarországi székhelyére, a 1062 Budapest, Váci út 1-3. címre.

 

Sberbank

A Sberbanknál a moratóriumról való lemondásra vonatkozó folyamatok kidolgozás alatt állnak. A változásokról és a szükséges teendőkről közvetlenül értesíti majd a bank az ügyfeleket.

 

Provident

A Provident hitelekre is vonatkozik a moratórium, de ha nem szeretnénk élni a lehetőséggel, akkor több úton is jelezhetjük ezt a hitelintézet felé. Le lehet adni személyesen a kitöltött nyilatkozatot a hitelpontokban, vagy az Otthoni szolgáltatás segítségével - utóbbira akkor van lehetőség, ha ezt kértük a szerződéskötésnél. Ezenkívül e-mailben és telefonon keresztül is jelezhetjük, hogy továbbra is fizetni szeretnénk. 
 

Értékeld a kalkulátort

4,32 / 74
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!