Üzleti tárgyalás, laptop mögött mosolyog az üzlettársra egy nő

Több kedvező vállalati hitel is elérhető, de az igénylésnek ára van

Üzleti tárgyalás, laptop mögött mosolyog az üzlettársra egy nő

Több kedvező vállalati hitel is elérhető, de az igénylésnek ára van

Vrazsovits Rita
2021-09-27 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-27 Frissítve: 2022-01-18
16136749

A vállalati hitelpiacon továbbra is elérhetők a járvány utáni gazdasági fellendülést segítő, kamattámogatott hitelek. A bankoknál jelenleg a Széchenyi Kártya Program GO! hitelei és a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön is elérhetők, kifejezetten kedvező kamatköltség mellett. Cikkünkben a nagyobb hitelintézetek tapasztalatait foglaltuk össze azzal összefüggésben, hogy melyik konstrukció mennyire népszerű a vállalkozások körében. Emellett az is kiderül, hogyan függ össze a moratóriummal a kedvező vállalati kölcsönök igénylése. 

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett, vállalkozásokat segítő intézkedések egy része jelenleg is él:

 

  • október 31-ig tart az általános törlesztési moratórium, mely a vállalkozásokra is vonatkozik, novembertől igazolniuk kell a jogosultságot,

  • a kisebb, néhány fős vállalkozások számára elérhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön,

  • szintén a kkv szektort célzó Széchenyi Kártya Program GO! típusú konstrukciói is elérhetők. 

 

Utóbbiak között találhatnak a vállalkozások folyószámlahitelt, likviditási hitelt, beruházási kölcsönt, illetve kifejezetten a turisztikai és az agrár szektorokra szabott hitelt is. Emellett szeptember óta a Széchenyi Lízing GO! is elérhető, szeptember végén pedig a Mikrohitel konstrukcióval is elindul a KAVOSZ. 

Mennyi fogy a kedvező vállalati hitelekből?

 

A bankok arról számoltak be a Bank360.hu elemzőinek, hogy a kamattámogatott hitelek élénkítették a vállalati hitelpiacot.

A Budapest Banknál eddig több mint 11 milliárd forintra szerződtek a vállalkozások a Széchenyi Kártya Program GO! keretein belül, emellett az Újraindítási Gyorskölcsön is népszerű volt az utóbbi időben, abból több mint 5 milliárd forint fogyott. A Budapest Bank tapasztalatai alapján a vállalkozások körében a folyószámlahitel és a likviditási hitel a legnépszerűbb, az elsődleges célok közé a mindennapi kiadások fedezése és a likviditás megőrzése tartozik. 

 

A CIB Bankhoz július eleje óta 275 hiteligény érkezett a Széchenyi Kártya Újraindítási Programmal kapcsolatban a válaszadás pillanatában, összesen közel 7,8 milliárd forint értékben. A beérkezett igények 58 százaléka folyószámlahitel, 33 százaléka likviditási hitel, 9 százaléka pedig beruházási hitel. Az igénylések 20 százalékánál már megtörtént a szerződéskötés is. 

 

A Gránit Banknál az indulás óta több száz millió forint Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt folyósítottak - többségében működési költségek finanszírozására veszik igénybe az ügyfelek ezt a hitelprogramot. A Széchenyi Kártya Programban már 5 milliárd forint felett jár a befogadott igénylések értéke. Az új hitelkonstrukciók között meghatározó a beruházás finanszírozás.

 

Az OTP Banknál a Széchenyi Kártya Program GO! konstrukcióit már 1400 vállalkozás igényelte, 80 százalékuknak pedig már folyósított is a hitelintézet, a szerződés összértéke már meghaladta a 38 milliárd forintot. A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön esetében az OTP Bank által befogadott kérelmek összege megközelítette a 30 milliárd forintot. Összesen 3500 vállalkozás igényelte meg a maximum 10 millió forintos hitelt, az átlagosan igényelt hitelösszeg pedig 8,4 millió forint. 

 

A Sberbank 12 milliárd forint értékben fogadott be új Széchenyi-hitel igényléseket. Ebből 1,5 milliárd forintot már folyósított is a hitelintézet az igénylők számára, többségében folyószámlahitel formájában.

 

A Takarékbankhoz a Széchenyi GO! programban 2500 hiteligénylést adtak be az ügyfelek, megközelítőleg 75 milliárd forint összegben - az ügyfelek ötödének már folyósítottak is, több mint 15 milliárd forint értékben. A bank tapasztalatai szerint folyamatosan nő a kereslet a beruházási hitelekkel kapcsolatban is, és a beruházások összege is egyre magasabb.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönből eddig 21,6 milliárd forintot folyósított a Takarékbank. 

 

Nem maradhat moratóriumban, aki felveszi a kedvezményes hiteleket

 

Az általános hiteltörlesztési moratórium október 31-én véget ér, nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások számára is. Novembertől azok a vállalkozások kérhetik a törlesztés felfüggesztését, amelyeknek a benyújtást megelőző másfél évben legalább 25 százalékkal csökkent az árbevétele, illetve amelyek a válság kitörése óta nem kaptak egyik kedvezményes, gazdaságélénkítő hitelből sem. Vagyis, aki az elmúlt másfél évben igénybe vette valamelyik kedvezményes, állami kamattámogatással felvehető hitelt (NHP Hajrá, Széchenyi-hitel stb.), az nem számít rászorulónak a moratórium szempontjából.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!