Széchenyi lízing

Elérhető a Széchenyi Lízing GO!, egy hónap múlva jön a Mikrohitel

Széchenyi lízing

Elérhető a Széchenyi Lízing GO!, egy hónap múlva jön a Mikrohitel

Varga Zsombor
2021-09-01 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-01 Frissítve: 2022-01-18
15759439

Szeptember 1-től elérhetővé vált a Széchenyi Lízing GO!, ami 0,5 százalékos kamat mellett érhető el. Ez egy alapvetően új terméknek számít az állami kedvezményes Széchenyi Kártya Program keretében, hiszen mindeddig csak hiteleket kínált a vállalatok számára a program. Így azonban már egy lízingkonstrukcióval is bővült a kínálat, ami az NHP Hajrá kivezetése óta hiányzott a kamattámogatott vállalati hitelek repertoárjából.

 

Az új Széchenyi Lízing GO! 10 éves futamidő és fix 0,5 százalékos nettó ügyleti kamat mellett lesz elérhető Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatójával készített korábbi interjú alapján. A szervezet szeptember 1-jén közzétett részletes kamatkondíciói alapján 7 százalékos kamattámogatás jár az alapból 7,5 százalékos ügyleti kamattal rendelkező lízingre, így jön ki az éves 0,5 százalékos kamat.

 

További költségelemként még a szerződéskötési díj merül fel, ami egyszeri bruttó 1,5 százalék, de maximum 1,5 millió forint. A kezelési költség szintén fél százalék, ezt azonban teljes mértékben fedezi a szintén fél százalékos kezelési költségtámogatás, így az ügyfélnek nem kell kezelési költséget fizetni. Egyéb díjak, például értékbecslési díj is felmerülhet.

Egyelőre nincs nyilvános információ a Széchenyi Lízing GO! maximális összegéről - bár a 100 millió forintot vélhetően meg fogja haladni a szerződéskötési díj kondíciói alapján -, illetve arról, hogy az NHP Hajrához hasonlóan szintén csak pénzügyi lízinget lehet-e kötni, vagy operatív lízinget is. Az igényléshez szükséges dokumentumok viszont már letölthetők a KAVOSZ honlapjáról.

 

Szeptember 30-tól jön a Széchenyi Mikrohitel GO!

Újabb hitellel is készül ugyanakkor a KAVOSZ szeptemberre az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen. A Széchenyi Mikrohitel GO! elsősorban a mikrovállalkozásoknak szól, akik jelenleg még nem vagy csak lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel tudnának vállalkozói hitelhez jutni.

 

A felvehető összeg 100 millió forintot tehet ki egy ügyfélnél, kapcsolt- és partnervállalkozásaival együtt pedig összesen 150 milliós vállalkozói hitelhez lehet hozzájutni. A futamidő összesen 10 év lehet, de akár 13 hónapra is felvehető lesz az új típusú kölcsön. Az éves nettó kamat ebben az esetben is 0,5 százalékot tesz ki. A bruttó kamat ugyan már 8,5 százalék ennél a hitelnél, de a kamattámogatás is magasabb, 8 százalék összesen. Kezelési költséget az ügyfél a Széchenyi Mikrohitel GO!-ra sem fizet.

A részletes fedezettségi szabályokat majd a pénzügyi intézmények fogják meghatározni, de általános feltételként kötelező a tárgyi biztosíték bevonása, ami azonban lehet a beruházás tárgya is. Kisebb mértékű, 50 százalékos fedezettség esetén kötelező készfizető kezességet vállalni, a kezességbe pedig társas vállalkozásoknál egy legalább 50 százalékos tulajdonost is be kell vonni. A saját erőnek el kell érnie a hitel legalább 10 százalékát.

 

A Széchenyi Mikrohitel GO! felhasználható lesz agrár és nem agrár jellegű, elsősorban beruházási célokra. Így finanszírozható ingatlan, gépjármű, egyéb tárgyi eszköz, immateriális javak, de fel lehet használni korábban ilyen célokra felvett piaci hitel kiváltására is. A hitelek legfeljebb 20 százaléka szabad felhasználású forgóeszközhitelként is felhasználható.

 

Kizáró ok, ha a vállalkozásnak KHR-ben negatív információval megjelenített, fizetési moratóriumon hatálya alá nem eső lejárt hiteltartozása van, végrehajtás alatt áll, illetve van lejárt köztartozása - utóbbi két esetben kivétel, ha a NAV rendelte el, és van részletfizetési megállapodás. A rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének is meg kell felelni. Cégcsoporton belül, kapcsolt vállalkozástól nem lehet eszközöket vásárolni a hitelből. Megkezdett beruházásra is csak akkor lehet felvenni, ha a hiteligénylés előtti 6 hónapban állították ki a számlákat.

 

Összesen nagyjából 1500-3000 mikrovállalkozásra számítanak a pályázat kiírói idén és jövőre. A Széchenyi Mikrohitel GO! várhatóan szeptember 30-tól a visszavonásig érvényes.

 

Egyelőre nincs konkrétum az Önerő Kiegészítő Hitelről

Bár a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel új, 0,5 százalék mellett igényelhető változata is szeptember 1-től elérhető korábbi információk alapján, egyelőre nem került fel további információ a KAVOSZ honlapjára. A részletes költséginformációk így még nem állnak rendelkezésre. Krisán László augusztusi nyilatkozata szerint ezt a hitelt - a korábbiakhoz hasonlóan - tíz évre lehet felvenni, elsődleges célja pedig a 2021-27-es EU programozási ciklusban elérhető támogatásokhoz szükséges önerő előteremtésében segíteni a vállalkozásokat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!