Széchenyi hitel

Évtizedekig velünk maradhatnak még a Széchenyi-hitelek

Széchenyi hitel

Évtizedekig velünk maradhatnak még a Széchenyi-hitelek

Varga Zsombor
2021-07-02 Frissítve: 2023-01-23
2021-07-02 Frissítve: 2023-01-23
14994790

Július 1-jén indult el a Széchenyi Kártya Újraindítási Program, így az állami kedvezmény miatt rendkívül alacsony kamatköltséggel rendelkező GO! vállalkozói hitelek válnak elérhetővé. Ezek a hitelek ugyanakkor ugyanolyan hitelfeltételekkel érhetők el, mint az elmúlt egy évben elérhető Széchenyi hitelek. Így igazi újdonságot csupán a Munkahelymegtartó Hitel kivezetése jelent a vállalati finanszírozás terén.

 

Ezen felül viszont jelenleg csak annyi lehet érdekes a vállalkozásoknak, hogy a válság alatt elérhető, nulla százalék közeli ügyleti kamattal rendelkező konstrukciók továbbra is megmaradnak. Hosszabb távon viszont részben az NHP programok kiváltásaként érdemes számítani a Széchenyi hitelekre. A program bevezetését lefektető kormányhatározat ugyanis egészen 2036-ig tervez kisvállalati hitelekhez elérhető támogatásokat nyújtani, igaz, az évek alatt egyre csökkenő költségvetési kerettel lehet előzetesen számolni.

 

A hitelek neve változik meg most júliusban

Bár a Széchenyi hitelprogram már sok éve nyújt támogatott hiteleket a vállalkozások számára, tavaly tavasszal válságkezelési eszköz is lett a programból a hitelköltségek jelentős csökkentését követően, ráadásul a kamatok BUBOR-tól elszakadása kiszámíthatóbbá tette a hiteleket. Így a 2020. május 15-től elérhető Széchenyi Plusz hiteleket és Likviditási Hitelt nagyon alacsony, 1 százalék alatti nettó ügyleti kamatok mellett lehetett igénybe venni, a tavaly szeptembertől elérhető Széchenyi Turisztikai Kártya után pedig sem kamatot, sem bírálati díjat nem kell fizetni.

Az új program azt jelenti, hogy ezek a kedvező feltételek továbbra is megmaradnak, azok a kilábalást is segíteni fogják, ugyanis az Újraindítási Program hitelei pontosan ugyanolyan feltételekkel érhetőek el, mint a korábbi válságkezelési programban. Ugyan a bank által elszámolt kamat nőtt az új GO! hitelek esetében, de mivel a kamattámogatás ezt teljes mértékben lekövette, a hitelfelvevők számára nem történt változás, a nettó ügyleti kamat ugyanaz maradt.  A tartalmilag is új intézkedés a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel megszüntetése, amelyet a lezárások feloldása után a járványhelyzet már közvetlenül nem indokolt. A támogatott hitel így már három hete nem elérhető, ugyanakkor a hitelbírálati folyamatba eljutott vállalatok még megkaphatják a hitelt.

 

Akár 2036-ig is maradhatnak az olcsó vállalati hitelek

Vagyis július 1-jén az igazi újdonság nem az, hogy néhány kedvezményes vállalati hitelt átneveznek, hanem hogy az elmúlt év gazdasági válsága során megszokott céges finanszírozás tovább folytatódik. Jelenleg még csupán az újraindításról szólnak a hírek, a kormányhatározat alapján viszont egy hosszabb időszak során is számolni lehet a biztosan alacsony kamatok mellett felvehető hitelekkel.

Ugyanis jövőre 66,5 milliárd forint lesz a felső határa a támogatott hitelek finanszírozására fordítható összegnek a költségvetésben, 2023-ban pedig még ennél is több pénz, 68,4 milliárd forint lehet a programra költött maximális összeg. 3-4 év múlva már csökkenne a Széchenyi hitelekre szánt összeg felső korlátja, viszont még az ezt követő időszakban is tervben van a támogatott vállalati hitelek fenntartása, hiszen még a 2036-os költségvetésben is akár 15,5 milliárd forint mehetne a jelenleg nulla százalék közeli kamattal rendelkező hitelekre. Vagyis bár az NHP Hajrá kifutott, a tervek szerint a következő 15 évben nem maradnának állami kamattámogatás nélkül a vállalkozások.

 

Az igazi újítások szeptemberben jönnek

Szeptember 1-től lesz új eleme is a Széchenyi hiteleknek, a várhatóan 0,5 százalékos kamat mellett elérhető Széchenyi Lízing Program. Szintén szeptember 1-től a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel is nagymértékű kamattámogatást kap az új GO! hitelváltozatban, ami 0,5 százalékos kamatot tesz lehetővé ennél a vállalati hitelnél is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!