A Széchenyi Kártya Újraindítási Hitelprogram a vállalkozásoknak elérhető

Új köntöst kaptak a Széchenyi-hitelek, de az állami kamattámogatás megmaradt

A Széchenyi Kártya Újraindítási Hitelprogram a vállalkozásoknak elérhető

Új köntöst kaptak a Széchenyi-hitelek, de az állami kamattámogatás megmaradt

Vrazsovits Rita
2021-06-26 Frissítve: 2022-10-19
2021-06-26 Frissítve: 2022-10-19
14851987

Július 1-jétől indul a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a Széchenyi Kártya Újraindítási Program. A vállalkozók öt konstrukció közül választhatnak, valamennyi jelentős állami kamattámogatással vehető igénybe. Összefoglaltuk az új Széchenyi-hitelek feltételeit.

 

Egy héttel az indulás előtt közzétette a KAVOSZ az új típusú Széchenyi-hitelekre vonatkozó információkat, ezek alapján az alábbi hiteltípusokkal indul el a program július 1-jén:

 

  • Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel,

  • Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Program,

  • Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel, 

  • Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel,

  • Agrár Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel.

Megnéztük külön-külön, hogy melyik konstrukció milyen feltételekkel vehető igénybe.

 

Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel

 

Az újraindítási folyószámlahitel a korábbi Folyószámlahitel Plusz folytatása, ennek megfelelően hasonló feltételek mellett igényelhetik a kis- és középvállalkozások. Az igényelhető hitelösszeg 1-100 millió forint között van, a nettó ügyleti kamat pedig a kamattámogatásnak köszönhetően kifejezetten alacsony, mindössze 0,1 százalék, ami úgy jön ki, hogy az ügyleti kamat 4,45 százalék, a támogatás mértéke pedig 4,35 százalék. 

 

A kamaton felül az alábbi költségekkel kell számolni: 

 

  • bírálati díj: a hitelösszegtől függ, 30 000 és 280 000 forint között,

  • társkártya kibocsátás díja: 4000 forint darabonként.

 

A 0,5 százalékos kezelési költséget nem kell megfizetni, arra kezelési költségtámogatás vehető igénybe. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (a továbbiakban: Garantiqa) készfizető kezességének mértéke 90 százalék ennél a kölcsönnél.

 

Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Program

 

A turisztikai iparágban működő vállalkozások vehetik igénybe ezt a kölcsönt, 1-250 millió forint közötti összegben. A hitel a kamattámogatásnak köszönhetően kamatmentes, a 6,2 százalékos ügyleti kamatot teljes egészében megfizeti az állam, emellett a bírálatért sem kell fizetni, köszönhetően a 100 százalékos bírálati díjtámogatásnak. A folyószámlahitelhez hasonlóan a 0,5 százalékos kezelési költséget sem kell megfizetni.

 

A társkártya kibocsátása itt is 4000 forintba kerül darabonként. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességének mértéke Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében garantált hitelszerződéseknél 90 százalék, csekély összegű jogcímen garantált hitelszerződéseknél 80 százalék. 

 

Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel

 

A korábbi likviditási hitel folytatásaként az Újraindítási Likviditási Hitel a 4,5 százalékos kamattámogatásnak köszönhetően mindössze 0,2 százalékos nettó ügyleti kamattal érhető el. A kezelési költségért ennél a típusnál sem kell fizetni, a szerződéskötés díja pedig egyszeri egy százalék, de maximum 1 millió forint. A Garantiqa készfizető kezességének mértéke 90 százalék.

 

Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel

 

A beruházási hitel szintén jelentős állami támogatással vehető igénybe, a 7,5 százalékos ügyleti kamatból az igénylőnek mindössze 0,5 százalékot kell megfizetni. Az 0,5 százalékos kezelési költségtámogatás ennél a konstrukciónál is elérhető. A szerződéskötés díja egyszeri 1,5 százalék, de nem lehet több 1,5 millió forintnál. A folyósítási jutalék 15 ezer forint folyósításonként. 

 

A Garantiqa készfizető kezességének mértéke csekély összegű támogatás és Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment Hitelgarancia keretében garantált átmeneti támogatású hitelügyletek esetén 80 százalék, Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében garantált átmeneti támogatású hitelügyletek esetén 90 százalék.

 

Agrár Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel

 

A mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozóknak is jelentős állami támogatással érhető el kölcsön: a 7,5 százalékos ügyleti kamatból 7 százalékot fizet ki az állam kamattámogatás formájában, így a vállalkozónak csak 0,5 százalék nettó ügyleti kamatot kell fizetni. Kezelési költséget nem kell fizetni, itt is érvényes a 0,5 százalékos támogatás. A szerződéskötés díja egyszeri 1,5 százalék, de nem lehet több 1,5 millió forintnál. A folyósítási jutalék 15 ezer forint folyósításonként. 

 

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességének mértéke AVHGA Krízis Agrárgarancia Program keretében garantált hitelszerződéseknél 90 százalék, piaci kezességvállalású hitelszerződéseknél 80 százalék.

 

Szeptembertől még több lehetőség lesz

 

Ahogy arról korábban már írtunk, a fenti hiteltípusokon túl szeptember 1-től jön a Széchenyi Lízing Program 0,5 százalékos kamattal, valamint szintén szeptember 1-től lesz elérhető a Széchenyi Önerőkiegészítő Hitel uniós pályázatokhoz.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!