Vállalkozói hitelek

Államilag támogatott vállalati hitelek: melyiket érdemes most választani?

Vállalkozói hitelek

Államilag támogatott vállalati hitelek: melyiket érdemes most választani?

Vrazsovits Rita
2021-09-05 Frissítve: 2022-04-14
2021-09-05 Frissítve: 2022-04-14
15792508

Az NHP Hajrá hitelkeret kimerülése után sem maradnak kedvezményes vállalati hitel nélkül a hazai vállalkozók. A Széchenyi Kártya Program elemei továbbra is elérhetőek, szeptemberben pedig új elemek is várhatóak, emellett a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt is felvehetik az arra jogosult vállalkozások - cikkünkben annak jártunk utána, hogy melyik kölcsön lehet az ideális választás egy kisvállalkozásnak. 

 

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére több támogatott kölcsön is elérhetővé vált a kis- és középvállalatok (kkv) számára. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) NHP Hajrá hitelprogramja az indulástól 2021 júliusáig összesen 3000 milliárd forint forrást biztosított a vállalkozásoknak. 

A Széchenyi Kártya Program is népszerű a vállalkozások körében. A járvány kitörése után a Plusz típusú Széchenyi-hiteleket lehetett igénybe venni állami kamattámogatással, ezek 2021. június 30-ig voltak elérhetőek. Júliustól pedig az Újraindítási hitelprogramon belül GO! néven indultak el a Széchenyi-hitelek, hasonló feltételekkel. Szeptember elején indul el a már beharangozott Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció, a hónap végén pedig várhatóan elindul a Mikrohitel Konstrukció is. A fentiek mellett továbbra is igényelhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön.

 

Összehasonlítás: melyik vállalati hitelt érdemes választani?

A jelenleg elérhető vállalati hiteleknél jelentős különbség lehet a törlesztési feltételek között. A maximum 10 millió forintos Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt csak a feltételrendszerben felsorolt tevékenységi körökben működő vállalkozások vehetik igénybe, a többi támogatott konstrukciónál nincs ilyen megkötés. A futamidő legfeljebb 10 év lehet, illetve az igénylést követően három éves türelmi idő van - így a türelmi idő lejárta után a havi törlesztőrészlet 119 048 forint lesz. 

 

A Széchenyi-hiteleknél a feltételek attól függően változnak, hogy melyik kölcsönt választjuk. A Széchenyi Folyószámlahitel GO! esetén legfeljebb kétéves futamidőt választhatnak az igénylők, a hitelösszeget pedig a futamidő végén, egy összegben kell visszafizetni. A nettó ügyleti kamat 0,1 százalék, így a teljes visszafizetendő összeg a Széchenyi-hitel kalkulátor alapján 10 155 000 forint szerint.

A Széchenyi Likviditási Hitel GO! konstrukciónál 9 hónap a türelmi idő, a futamidő pedig három év - így a 10. hónaptól a havi törlesztőrészlet 370 ezer forint körül alakul. A nettó ügyleti kamat ennél a konstrukciónál 0,2 százalék, így a teljes visszafizetendő összeg 10 183 333 forint.

 

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! esetében a leghosszabb választható futamidő tíz év, a türelmi idő viszont itt is rövidebb, egy év. 0,5 százalékos nettó ügyleti kamatnál a havi törlesztőrészlet a 13. hónaptól 95 ezer forint körül alakul, a teljes visszafizetendő összeg így 10 470 883 forint.

 

Elindult a Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció

A Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretein belül 2021. szeptember 1-től elindult a Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció. A KAVOSZ által közzétett információk alapján a nettó ügyleti kamat az állami kamattámogatásnak köszönhetően mindössze 0,5 százalék - a kamattámogatás mértéke 7 százalék. A 0,5 százalékos kezelési költségtámogatásra szintén állami támogatás vehető igénybe, így a nettó kezelési költség 0 százalék. A szerződéskötési díj egyszeri bruttó 1,5 százalék, de nem lehet több 1,5 millió forintnál. Folyósítási jutalékot nem kell fizetni. A szerződésmódosítás díját és az előtörlesztési díjat a folyósító hitelintézet határozza meg. 

A Széchenyi Kártya Program szeptemberben induló új elemeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!