Az infotech kkv-k hitelezése nőtt a legjobban

Még a járvány sem vette el a kkv-k kedvét a hitelektől

Az infotech kkv-k hitelezése nőtt a legjobban

Még a járvány sem vette el a kkv-k kedvét a hitelektől

Bank360 tartalom
2022-04-14 Frissítve: 2022-04-14
2022-04-14
20809612

Nem látszik a járván negatív hatása a kis- és középvállalkozások hitelezésében, az állomány folyamatosan nőtt 2019 óta. A pandémia gazdasági hatása a kölcsönök ágazati összetételében sem látszik meg drasztikusan.

 

A 2019. óta eltelt két évben is dinamikusan nőtt a kis- és középvállalkozások hiteleinek állománya Magyarországon. Az MNB adatai szerint 2019 utolsó negyedévében 5110 milliárd forint volt a kkv szektor banki hitelállománya, ami 2022 végére 6697 milliárdra hízott. A járvány kirobbanásának után, 2020 második negyedévében ugyan volt egy enyhe csökkenés, de aztán folytatódott a lendületesnek mondható bővülés. A növekedés 2020-ban kisebb volt, de aztán 2021-ben már nagyobb erőre kapott.

 

A kkv-kon belül kiegyensúlyozott volt a hitelállomány emelkedése. A mikrovállalkozások, a kisvállalkozások és a közepes méretű cégeknél egyaránt megfigyelhető volt a bővülés, és nagyjából hasonló trenddel. Ha megnézzük a járvány előtti évek adatait, akkor azt látjuk, hogy a már több év óta tapasztalható markáns hitelállomány-növekedést nem törte meg a pandémia. 

 

A vállalati hitelpiac jelentős szereplőjének számító CIB Bank portfóliójában továbbra is a feldolgozóipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság hármasa a meghatározó, ám egyes, kisebb súlyú ágazatoknál történtek nagyobb kilengések is az elmúlt két évben. Összességében a CIB 2020-2021-ben a piacot meghaladó mértékben, több mint harminc százalékkal gyarapította a kkv hitelei állományát.

 

A  vállalati hitelpiac jelentős szereplőjének 2020-2021-ben a kkv-állományát több mint harminc százalékkal gyarapító CIB Bank elmúlt három évről összegyűjtött adataiból kitűnik, hogy a koronavírus-járvány nem alakította át jelentősebb mértékben a portfólió összetételét. A kkv-k hitelállományának közel kétharmadát változatlanul három ágazat – a feldolgozóipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság – adja. Ezen belül is az első kettő az inkább domináns. Az építőiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások rendre szintén jelentős szeletét – nagyjából egytizedét – adták az állománynak a 2019 és 2021 közötti időszakban. 

 

Volt olyan ágazat is, amely viszont kilőtt a pandémia alatt. Az információ-kommunikáció területén közel triplájára nőtt a CIB Bank hitelállománya 2019 vége óta, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a járvány lökést adott ennek a szektornak, hiszen a felhasználók kényszerből is felgyorsították a működésük digitalizációját.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!