Szja visszatérítés

Nyakunkon a határidő! Minden, amit a családi szja-visszatérítésről tudni kell

Szja visszatérítés

Nyakunkon a határidő! Minden, amit a családi szja-visszatérítésről tudni kell

Tóth Levente
2021-12-27 Frissítve: 2022-04-10
2021-12-27 Frissítve: 2022-04-10
17864284

Súlyos százezreket kapnak vissza a gyerekeket nevelők jövőre. 809 ezer forintig akár a teljes idei szja-juk megérkezhet február 15-ig a számlájukra. De ha nem figyelünk, el is veszthetjük ezt a lehetőséget. Összefoglaltuk, mik a legfontosabb tudnivalók és teendők. 

 

Az állam eddig is bőkezűen támogatta a gyermekeket nevelő, vállaló családokat. Ott van például a CSOK, a babaváró hitel és babakötvény is. Az adózásban eddig is megvolt a családi adókedvezmény, de az idei újdonság, a családi szja-visszatérítés mindent visz. Ebből több százezer vagy akár 809 ezer forint is megérkezhet február 15-ig a gyereket nevelők számlájára. Ha időben meg akarjuk kapni a pénzt, ezeket az szabályokat kell tudnunk és betartanunk.

Ki kaphat családi szja-visszatérítést?

2022-ben a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. Ennek az a feltétele, hogy valaki 2021 bármely napján családi adókedvezményre legyen jogosult. Továbbá az is feltétel, hogy 2021-ben összevont szja-adóalapba tartozó jövedelme legyen. Igényelhet az is, aki ekho szerint adózó jövedelmet kapott vagy kisadózó. Összevont adóalapba tartozó jövedelemnek számít például a munkabér, a költségtérítés, az ingatlan-bérbeadásból származó bérleti díj. Az ingatlan eladásából származó szja-köteles bevétel viszont nem ilyen.

 

Kinek jár családi adókedvezmény?

Az, aki nevelt gyermeke alapján családi pótlékra jogosult. Rajta kívül a vele közös háztartásban élő, de családi pótlékra nem jogosult házastársa. A várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa. Rajtuk kívül a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, továbbá az, aki rokkantsági járadékot kap.

 

Mennyi az adóvisszatérítés összege?

Az szja-visszatérítés összege legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem éves adótartalma. Ez maximum 809 ezer forint. Ha valaki ennyit szja-t fizetett az idén, akkor akár ennyit is visszakaphat. Ha kevesebbet, akkor a teljes befizetett összeg jár. Ha viszont ennél többet, akkor a 809 ezer forintos összeghatárig kapja vissza a pénzt.

 

Mindkét szülőnek jár az szja-visszatérítés?

Mindkét szülő jogosult erre, nem csak az, aki a családi pótlékot kapja. De csak abban az esetben, ha közös háztartásban élnek. Az szja-visszaigénylés összeghatára is külön-külön értendő, nem összevonva. Tehát elvileg akár mindkét szülő visszakaphat akár 809 ezer forint szja-t is, ha ehhez elég magas a jövedelme.

 

Számít-e a gyermek életkora?

A visszatérítés nem függ a gyermekek életkorától és számától. Csak az számít, hogy a gyermekek alapján családi kedvezményre jogosult-e valaki, azaz van-e eltartottnak minősülő gyermeke.

Kinek nem kell nyilatkozni az szja-visszatérítésért?

Ha valaki családi pótlékot kap, nincs teendője. Az ő adataihoz hozzáfér a NAV, így a jogosult az adót ugyanolyan módon kapja meg, mint a családi pótlékot (bankszámlára vagy postai úton).

 

Kinek és meddig kell nyilatkozni, ha visszautalást akar kapni?

Külön nyilatkozatot annak kell beadni, aki nem kapnak családi pótlékot, de a leírtak alapján jogosultak családi adókedvezményre. Nekik a VISSZADO-nyilatkozatot kell kitölteni, és beadni 2021. december 31-éig az adóhatóságnak. A NAV ebből tudja meg a jogosultságukat, továbbá a postacímüket vagy a számlaszámukat, ahová a visszatérítést utalni lehet.

 

Hogyan lehet nyilatkozni?

A visszatérítéshez szükséges nyilatkozatot az interneten keresztül adhatjuk be a legkönnyebben. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) tölthetjük ki legegyszerűbben a VISSZADO-nyilatkozat, ellenőrizhetjük a NAV adatainkat is. Aztán pedig ügyfélkapus bejelentkezéssel be is küldhetjük a kész nyilatkozatot. Nyomtatható formában is letölthető a nyilatkozat, ezért akinek nincs ügyfélkapus hozzáférése, az beküldheti a kitöltött dokumentumot postán is.

 

Mikor kapjuk meg a pénzt a NAV-tól?

A családi pótlékban részesülők és a nyilatkozatot december 31-ig benyújtók február 15-ig kapják meg az szja-visszatérítést a NAV-tól. 

 

Ha nem nyilatkozunk december 31-ig, elvesztjük az szja-t?

A NAV nem utalja ki az szja-adóvisszatérítést február 15-ig, ha a családi pótlékot nem kapó jogosult december 31-ig nem nyilatkozik. Ebben az esetben ugyanis a NAV nem tud a jogosultságáról, és nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatait. A jogosult azonban ebben az esetben sem veszti el az esélyt a visszatérítésre. Ezt ugyanis a szokásos éves szja bevallásban 2022. május 20-ig igényelheti, de ebben az esetben később jut a visszatérítéshez.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!