Egy zsákon 2022-es felirattal ellátott címke

Emelkedő kamatok, megszűnő állami támogatások - ez vár ránk 2022-ben a pénzügyeinkben

Egy zsákon 2022-es felirattal ellátott címke

Emelkedő kamatok, megszűnő állami támogatások - ez vár ránk 2022-ben a pénzügyeinkben

Vrazsovits Rita
2022-01-02 Frissítve: 2022-12-13
2022-01-02 Frissítve: 2022-12-13
17924398

Mozgalmas év elé nézünk a pénzügyeket tekintve: nagymértékű béremelés jön, hatályba lépnek a nemrég bejelentett népjóléti intézkedések, emellett jövőre az emelkedő hitelkamatokkal és fél tucat állami támogatás megszűnésével is számolunk kell. Összefoglaltuk, mi minden hathat a pénztárcánkra 2022-ben. 

 

Januártól több mint egymillió munkavállaló vihet haza több pénzt, köszönhetően a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer, a közmunkásbér 100 ezer forintra való emelésének. A bérek emelkedése több járulék összegét is magával húzza, aminek többek között a kisgyermeket nevelő családok és az állást keresők is örülhetnek. A nettó és bruttó bér költsége így változik 2022-ben.

Február közepén sokan jutnak plusz pénzhez: ekkor kapják kézhez a családi szja-visszatérítést az arra jogosultak, ami szülőnként akár 809 ezer forintot is jelenthet egy összegben. Akinek ehhez nyilatkoznia kellett volna a NAV-nak 2021. december 31-ig, de ezt nem tette meg, nem veszti el a pénzt. Az adóbevallásában még megteheti ezt, csak így később kapja vissza az szja-t. 

 

Ugyancsak februártól változnak a SZÉP-kártyára vonatkozó feltételek is. 2022. február 1. és május 31. között bolti élelmiszervásárlásra is lehet fordítani, a kártyán lévő pénzt - ennek a részleteiről ebben a cikkben lehet olvasni. A kormány mostanra egyértelműsítette azt is, hogy ebben az időszakban bármelyik SZÉP-kártyáról bolti (hideg) élelmiszerre lehet költeni a rajta lévő összeget, nem csak a vendéglátás alszámlájára érkező pénzt. A december végi rendelet csak a vendéglátás maximum évi 150 ezer forintos keretét jelölte meg ilyen célra felhasználhatónak. Közben azonban él egy másik rendelet is arról, hogy 2022. december 31-ig mindenféle SZÉP-kártyán lévő pénzt teljes összegben bármilyen engedélyezett célra (vendéglátás, szállás, szabadidő) el lehet költeni, így a kormány közlése szerint ez az élelmiszer vásárlására is igaz. Öt hónapig tehát szabad a vásár a boltokban.

 

A kamatok emelkedését nem lehet elkerülni

 

A jegybanki kamatemelések nyomán nagyon jelentősen megemelkedtek azok a referenciamutatók, amelyek meghatározzák a változó kamatozású lakáshitelek aktuális kamatát. Erre tekintettel vezetett be a kormány kamatstopot a kormány. A már meglévő jelzáloghiteleknél február 1. és június 30. között alkalmazható kamatok emelésének mértékét ugyan korlátozza a kormány döntése, de az új lakáshitel igénylőknek továbbra is a dráguló piaci árakkal kell számolniuk. 

 

A nem jelzáloghitelek is drágulhatnak januártól, emelkedik ugyanis a jegybanki alapkamathoz kapcsolt maximum thm mértéke. A szabad felhasználású személyi kölcsönök maximum thm-e mától 24,6 százalék helyett 26,1 százalék, a folyószámlahitelek, hitelkártyák és áruhitelek maximum hitelköltség mutatója pedig 39,6 százalék helyett, 41,1 százalék lesz a következő fél évben. Ezt ugyan általában nem érik el a bankok, de a kamatemelés már ezeknél a hiteleknél is megkezdődött decemberben.

Féltucat állami támogatás ér véget 2022-ben

 

Több lakástámogatási program ér véget jövőre, egy részük már június 30-án. Ez a végdátuma többek között a falusi csoknak, aminek köszönhetően jelenleg 2679 kistelepülésen lehet állami támogatással ingatlant venni és korszerűsíteni. A legfeljebb 10 millió forintos állami támogatás június 30. után már csak a hagyományos csok keretein belül lesz elérhető. Szintén június 30-ig lesz beadható az igénylés a 27 százalékos áfa-visszatérítésre, ha korszerűsítés és bővítés a cél - ezzel legfeljebb 5 millió forinthoz juthatnak hozzá a családok. Új lakás építésére a 27 százalékos és az 5 százalékos áfa-visszatérítést 2022. december 31-ig vehetjük igénybe.

2022 végén ér véget emellett több családtámogatási elem is. Lezárul többek között a népszerű babaváró hitel, amivel fiatal, gyermekvállalás előtt álló házaspárok juthatnak hozzá legfeljebb 10 millió forint kamatmentes kölcsönhöz. 

 

Véget ér továbbá az otthonfelújítási támogatás, ami legfeljebb 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelenthet azoknak, akik már túl vannak a lakásfelújításon és mindezt számlákkal is igazolják. A támogatás előfinanszírozásához felvehető otthonfelújítási hitelnek nincs végdátuma, viszont a kedvezményes, 3 százalékos kamattal felvehető hitelből csak akkor van értelme felújítani, ha a munkálatokkal elkészülünk és év végéig a támogatási kérelmet is be tudjuk adni - máskülönben vissza kell fizetni a hitelhez igénybe vett kamattámogatást.

 

Várhatóan még 2022 első felében kimerül a Zöld Otthon Program 200 milliárd forintos kerete, ami egyben a program végét is jelentené a jelenleg ismert információk alapján. A kifejezetten újépítésű, energiatakarékos ingatlanok megvásárlására vagy felépítésére igénybe vehető hitel kamata legfeljebb 2,5 százalék lehet, ami jelentősen olcsóbb a piacon elérhető többi lakáshitelhez képest. A zöld hitel keretének kimerülésével egy időben a kamatmentes zöld csok kedvező feltételei sem lesznek már elérhetőek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!