Apa a lányával fest egy kis házikót

2022 januárjától változnak a lakástámogatások feltételei

Apa a lányával fest egy kis házikót

2022 januárjától változnak a lakástámogatások feltételei

Vrazsovits Rita
2021-12-29 Frissítve: 2022-04-03
2021-12-29 Frissítve: 2022-04-03
17885431

Több család- és lakástámogatási program feltételei is módosulnak 2022. januártól, ideértve a csokot és az otthonfelújítási támogatást is. A változások számos család számára tehetik egyszerűbbé az igénylést.

 

A családtámogatási rendszer több elemének is módosulnak a feltételei januártól – derül ki a Magyar Közlönyben közzétett kormányrendeletből. Több változás érinti a családi otthonteremtési kedvezményt, vagyis a csokot, emellett az otthonfelújítási támogatás feltételei is módosulnak 2022-től. Összefoglaltuk a fontosabb változásokat.

 

Csok: egyszerűbb lesz az építkező családok dolga

 

Akár másodszor is igényelhető lesz a csok abban az esetben, ha a család építkezik, illetve bővíti vagy korszerűsíti a meglévő ingatlant. Erre akkor van lehetőség, ha a munkálatok során úgy döntenek, hogy az előző igényléshez képest több gyermek után szeretnék felvenni a csokot – vagy azért, mert már úton van az újabb gyermek, vagy még csak terveznek vele. Ebben az esetben a különbözetet tudják igényelni a szülők, szerződésmódosítást kérve. Egy újépítésű lakásnál, ha például egy gyermekről két gyermekre módosul a terv, akkor kétmillió forint lesz a különbözet, viszont, ha két gyermek helyett inkább három vállalása mellett döntenek, akkor 7,4 millió forintot is jelenthet pluszban a második igénylés.

Egy ilyen típusú módosítás esetén az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 

  • legalább a különbözeti támogatás összegével növelni kell a költségvetést,

  • az új költségvetést a bankkal el kell fogadtatni,

  • a különbözetről támogatási kérelmet kell benyújtani,

  • a vállalt gyermekek számának megfelelően nő a minimum elvárás az ingatlan hasznos alapterületével kapcsolatban – ennek a feltételnek meg kell felelni,

  • a személyi feltételek teljesítése is aszerint változik, hogy hány gyermek után kapott támogatást a család (pl. három gyermek vállalásához hosszabb tb-jogviszonyt kell igazolni),

  • három gyermek vállalása esetén egy esetleges visszafizetés is komolyabb következményekkel járhat, ugyanis ekkor a büntetés alapjául szolgáló jegybanki alapkamat ötszörösével kell számolni.

 

További változás a csokot illetően, hogy megelőlegező csok igénylésére csak abban az esetben lesz lehetőség 2022. januártól, ha

  • a korábbi szerződésben vállalt gyermekvállalás már teljesült,

  • vagy visszafizették a nem teljesült gyermekvállalás miatt felmerülő büntetést.

 

Mi változik az otthonfelújítási támogatásnál?

 

A legfeljebb hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás feltétele jelenleg, hogy a felújított ingatlan legalább 50 százalékban a szülő vagy szülők, illetve az ott nevelt kiskorú gyermek tulajdonában legyen. A januártól hatályba lépő módosítás szerint az ingatlanban élő – és a támogatásra egyébként is jogosult – 25 évnél idősebb, megváltozott munkaképességű gyermek is lehet a tulajdonos vagy résztulajdonos.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!