SZÉP kártya

Érdemes lesz sietni: csak négy hónapig lehet élelmiszert venni a SZÉP-kártyával

SZÉP kártya

Érdemes lesz sietni: csak négy hónapig lehet élelmiszert venni a SZÉP-kártyával

Tóth Levente
2021-12-25 Frissítve: 2022-01-28
2021-12-25 Frissítve: 2022-01-28
17841670

Nagyon vonzó lehetőség lesz bolti élelmiszervásárlásra fordítani a SZÉP-kártyát, de a szabályokról megjelent rendelet azért erős korlátokat szab a felhasználásra. A legfontosabb az, hogy csak februártól május végéig lehet ezzel élni.

 

Az ünnepi vacsora mellé megjelentek annak szabályai is, hogyan lehet bolti élelmiszervásárlásra fordítani februártól a SZÉP-kártyát. Orbán Viktor miniszterelnök a lakáshitel kamatstop után december 23-án jelentette be rövid Facebook-üzenetében a változást, de nem közölt részleteket. A megjelent kormányrendelet igazi karácsonyi meglepetést is tartogat azoknak, akik már éppen a cafetéria keretük átrendezésén gondolkodtak.

A jogszabály egyértelműen rögzíti, hogy a Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártyát) csak 2022. február 1. és május 31. között lehet bolti élelmiszervásárlásra fordítani. Annak tehát, aki ki akarja maxolni a kedvezményt, ebben a négy hónapban a teljes éves keretet le kell vásárolnia bolti élelmiszerre.

 

A rendelet azt is meghatározza, mennyi is lehet ez. A SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára érkező juttatás maximum évi 150 ezer forintja. Az évi keretetet akár ebben a négy hónapban is fel lehet használni, de ehhez az kell, hogy a munkáltatótól érkezzen ennek megfelelő havi utalás a SZÉP-kártyára. Ha ugyanis a havi utalás úgy van beállítva, hogy a kedvezményes összeget egy év alatt kapja meg a dolgozó, akkor május végéig nem érkezik akkora összeg a kártyára, amiből a 150 ezres keretet ki lehetne használni élelmiszervásárlásra.

 

Az új szabályok alapján persze arra is mód van, hogy a cég és a dolgozó leboltolja az élelmiszervásárlási kedvezmény kimaxolását. Ha a munkavállaló cafetéria csomagja elég nagy, akkor erre az időszakra akár meg is lehet növelni a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára utalt pénzt.

 

Az a cégeknek és a kereskedőknek is fejtörést okozhat majd, hogy a rendelet egyértelműen fogalmaz: csak a vendéglátás alszámlára érkező munkáltatói utalásokat lehet ebben a négy hónapban élelmiszerre költeni. Viszont a kormány korábban meghosszabbította az egyes SZÉP-kártya alzsebek közötti átjárhatóságot. Ez alapján akármelyik alszámlára is kapja a dolgozó a juttatást, bármelyik támogatott célra felhasználhatja azt. 

 

Nem teljesen világos, hogy ez a szabály érvényes-e az élelmiszervásárlás most engedélyezett esetére is, vagy itt csak a mostani rendeletben meghatározott vendéglátás alszámláról lehet erre költeni. 

 

Ha az átjárhatóság itt is alkalmazható lenne, az jelentősen megnövelné az élelmiszerre költhető összeget, hiszen összesen akár évi 450 ezer forintot is utalhat a munkáltató kedvezményesen a dolgozónak a különböző SZÉP-kártya alszámlákra. Persze ennyit négy hónap alatt már nem lenne egyszerű elkölteni élelmiszerre, és a cégeknek is havi csaknem 100 ezret kellene így SZÉP-kártyára fizetni az év első öt hónapjában.

A rendelet szerint jóformán minden élelmiszerre elkölthető a SZÉP-kártya, csak alkoholtartalmú italt és dohányterméket nem lehet belőle vásárolni, továbbá némileg meglepő módon sót.

 

A jogszabály azt is kiköti, hogy milyen élelmiszerkereskedők fogadhatják el élelmiszerre a SZÉP-kártyát. Ezek TEÁOR kódok alapján a következők:

  • 4711 Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem
  • 4721 Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme
  • 4722 Hús-, húskészítmény kiskereskedelme
  • 4723 Hal kiskereskedelme
  • 4724 Kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem
  • 4729 Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem
  • 4781 Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme

 

Számítani kell arra is, hogy a SZÉP-kártya élelmiszerre fordításának erős korlátja lehet az, hol fogadják el a SZÉP-kártyás fizetést. Azoknak a kereskedőknek, akik eddig nem szerződtek le SZÉP-kártyára, erősen kérdéses, hogy erre a négy hónapra érdemes-e. Így valószínűleg előnyben lesznek a nagyobb láncok, amelyek már kötöttek ilyen elfogadói szerződést, mert árulnak olyan terméket, amelyre ételként eddig is igénybe vehető volt a vendéglátás alszámla.

 

A munkáltatóknak, dolgozóknak és kereskedőknek azt is érdemes figyelembe venniük, hogy a SZÉP-kártya élelmiszervásárlási lehetősége a rendelet szerint csak a járványügyi veszélyhelyzet végéig él. Ezt ugyan nemrégiben júniusig meghosszabbították, de ha esetleg addig mégis megszűnne, akkor abban a pillanatban automatikusan ez a lehetőség is ugrik, hacsak a parlament nem foglalja törvénybe addig vagy akkor ugyanezt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!