SZÉP Kártya egyenleg lekérdezés

SZÉP Kártya egyenleg lekérdezés 2021

SZÉP Kártya egyenleg lekérdezés

SZÉP Kártya egyenleg lekérdezés 2021

Vrazsovits Rita
2019-01-21 Frissítve: 2021-04-16
2019-01-21 Frissítve: 2021-04-16
2897250

A béren kívüli juttatások átszervezése a SZÉP Kártyát is érintette. A legfontosabb változás, hogy 2019 januárjától a kártyát a három kibocsátó pénzintézetnek (OTP Bank, MKB Bank, K&H Bank) nem a munkáltatókkal, hanem a munkavállalókkal kell leszerződnie. A Bank360 összegyűjtött minden fontos információt a SZÉP Kártyával kapcsolatos változásokról, és az egyenleglekérdezés lehetőségéről.

 

 

Változás a SZÉP-kártyánál a koronavírus miatt

 

A koronavírus járvány miatt bevezetett gazdaságvédelmi akcióterv a SZÉP-kártyákat is érintette. Ez azt jelenti, hogy a kormány megemelte a munkáltató által adható keretösszeget, valamint az adózást is kedvezményesebbé tette. A szociális hozzájárulási adót (17,5%) elengedi a kormány 2020. június 30-ig, így a kártya adóterhe 15 százalékra csökken - ez a személyi jövedelemadó. 

 

Az időszakos adókedvezmény mellett a béren kívüli juttatás felső összegét jelentősen megemelték. A versenyszférában dolgozóknak évi 450 000 forintról 800 000 forintra, a közszférában dolgozóknak pedig évi 200 000 forintról 400 000 forintra emelték meg az éves keretet. 

 

Ezzel együtt az alszámlákra vonatkozó maximum értékek is változtak:

 

 • szálláshely: maximum 400 000 forint,

 • vendéglátás: maximum 265 000 forint,

 • szabadidő: maximum 135 000 forint.

 

Fontos, hogy a belföldi utazásoknál a szálláshely- és fürdőszolgáltatásokat mindhárom alzsebből lehet fizetni. 

 

Mivel a kedvezményes adózás csak 2020. június 30-ig vehető igénybe, a munkáltatóknak érdemes lehet az egész éves kerettel eddig az időpontig feltölteni a kártyákat.

 

SZÉP Alszámla lett a zsebekből

 

SZÉP Kártyát jelenleg három pénzügyi szolgáltatónál lehet igényelni:

 1. OTP Bank
 2. MKB Bank
 3. K&H Bank

Pénzintézettől függetlenül lépett életbe az a technikai jellegű módosítás, hogy a korábbi utalványszámlák, vagyis a zsebek funkióját alszámlák vették át, amelyek tulajdonképpen bankszámlák. Így a SZÉP Kártyán lévő keret a módosítás szerint már nem elektronikus utalványként funkcionál, hanem minden SZÉP Kártyával rendelkező munkavállalónak lesz három pénzforgalmi alszámlája, amire a munkáltató elküldi a keretet. A három alszámlára (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) fogja tudni utalni ezentúl a munkáltató a támogatást.

 

További fontos változás, hogy ha még nincs SZÉP Kártyád, de igényelnél, akkor ezt minden esetben a banknál tudod megtenni, és nem a munkáltatónál. A SZÉP kártyán lejárt egyenleg  ezentúl nem fog eltűnni, de a bank havidíjat számol fel a lejárati határidőig fel nem használt összeg tárolásért.

 

A változások érintik a bankokat és a kártyatulajdonosokat is, így megnéztük mindhárom pénzintézetnél, hogy melyek azok a legfontosabb változások, amelyekre oda kell figyelned kártyatulajdonosként.

 

SZÉP Kártya adózás 2021-ben

 

Januártól gyökeresen átalakult a cafeteria rendszer: a munkáltatói juttatások közül csak a SZÉP-kártyára utalt támogatás számít kedvezményes adózással adható béren kívüli juttatásnak. Jó hír, hogy mindhárom alszámlára (vendéglátás, szállás, szabadidő) utalt juttatás után jár az adókedvezmény a munkáltatónak.

 

A közterhek nagyjából változatlanok, 34,22 százalékról 34,5 százalékra nőttek. A munkáltatóknak 2020-ban is 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetniük az eddigi 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás helyett, valamint a 15 százalékos szja-fizetési kötelezettség is megmaradt. A munkavállalónak juttatott értéket viszont már nem kell felszorozni 1,18-cal.

 

A legfontosabb: szerződéskötés a kártyakibocsátóval

 

Ahogyan már fentebb is írtuk, a legnagyobb változás 2019 januárjától, hogy a kártyát kibocsátó bankoknak már nem a munkáltatókkal, hanem a munkavállalókkal kell szerződést kötniük. Attól függően, hogy melyik pénzintézethez tartozik a kártyád, eltérőek lehetnek a szerződéskötés körülményei. A legfontosabb információkat gyűjtöttük össze egy helyen.

 

Ha OTP SZÉP Kártyád van, erre figyelj oda

 

Ha 2019. január 5-ig megkötötted a szerződést az OTP-vel (akár személyesen, akár online), akkor nincs teendőd, január 6-án hatályba is lépett. Ha van SZÉP kártyád, de nem történt meg a szerződéskötés január 5-ig, akkor már csak személyesen van erre lehetőséged. A szerződéskötés után más teendő nincsen, a három alszámlán (vendéglátás, szálláshely, szabadidő) elérhetővé válik a munkáltató által utalt keret.

 

Ha még nincsen SZÉP Kártyád, de a munkáltatód ilyen típusú béren kívüli juttatást ad, akkor személyesen van lehetőség a szerződéskötésre. Fontos, hogy a szerződést csak akkor fogjátok tudni aláírni, ha nálad vannak a személyes okmányaid: szükséged lesz a személyi igazolványra, a lakcímkártyára és az adókártyára.

 

MKB SZÉP Kártya – kösd meg online a szerződést

 

Az MKB Banknál a technikai átállás az új rendszerre január 2. és január 6. között zajlott le, január 7-e óta minden SZÉP Kártyához kapcsolódó funkció a változások alapján működik. Az MKB Banknál a SZÉP Kártya kibocsátója korábban az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. volt, januártól viszont az MKB Bank Zrt. felel a plasztikokért, a munkavállalóknak már ezzel az intézménnyel kell leszerződniük.

 

Az MKB e-mailben vagy postai úton értesítette a kártyatulajdonosokat a változásról, valamint minden érintett kapott egy ajánlatot a SZÉP Kártya számlavezetéssel kapcsolatban, amit vagy elfogadnak vagy elutasítanak. Ha te is köztük vagy, akkor a következő teendők várnak rád.

 

Így tudod elfogadni az MKB SZÉP Kártya számlavezetési ajánlatát:

 

 1. Nyisd meg a http://www.mkbszepkartya.hu/ oldalt és lépj be a személyes tárhelyedre! A belépéshez az azonosítószámra lesz szükséged, ezt az MKB Szép Kártya bal oldalán, a 16 jegyű kártyaszám alatt találod. Ezenkívül a jelszót kell még megadnod.

 2. Fontos, hogy az ajánlat elfogadásához nem elég a tárhelyre történő belépés, ezután ténylegesen meg kell nyitni az MKB SZÉP Kártya számlavezetési ajánlatot, hogy létrejöjjön a szerződés, és megnyíljon a kártyához tartozó három alszámla, ahová a munkáltató fogja küldeni a támogatást.

 3. A szerződéses ajánlatot 2019. január 2-tól legkésőbb 2020. május 14-ig van lehetőséged megtekinteni és elfogadni vagy visszautasítani. Fontos, hogy a munkáltatói támogatás addig nem tud megérkezni a számládra, ameddig nem fogadod el az ajánlatot, és nem lép életbe a szerződés!

 4. Ha túl vagy az ajánlat elfogadásán, szólj a munkáltatódnak a szerződéskötésről! A munkáltatóknak külön Munkáltatói tárhely áll rendelkezésre, itt tudják megnézni a dolgozóik számára megnyitott számlaszámokat, de a kártyával kapcsolatos teendőket már nem nekik kell elvégezni, hanem a munkavállalónak, vagyis neked.

 

Az új szerződést online tudod a legegyszerűbben megkötni a személyes tárhelyeden, de ha a személyes ügyintézés híve vagy, akkor az MKB bankfiókjaiban is megteheted ugyanezt.

 

Ha nem szeretnéd elfogadni az ajánlatot, akkor azt az ajánlat postai átvételétől vagy a portálon való megnyitásától számított 15 napon belül jelezned kell az MKB Bank felé.

 

Ha az ajánlatot nem nyitod meg a tárhelyen, vagy a postai úton küldött ajánlatot nem veszed át, akkor e-mailben vagy telefonon keresztül tudod jelezni, hogy el szeretnéd-e fogadni az ajánlatot. Ha nem szeretnéd elfogadni, akkor nincs további teendőd, és nem lesz MKB SZÉP Kártyás számlád. Ha így döntesz, akkor a SZÉP Kártya rendszer működtetője 2020. május 31-ig továbbra is az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft marad. A kártyádat is változatlan feltételek mellett használhatod, és elköltheted a 2019. január 1-jén meglévő egyenleged, a juttatás évét követő második naptári év május 31-ig. Új juttatást viszont a munkáltatód már nem fog tudni utalni számodra.

 

Ha nem kaptál e-mailt, vagy adatváltozás miatt úgy gondolod, hogy nem jutott el hozzád az ajánlatról szóló információ, akár e-mailben, akár postai úton, vagy a személyes tárhelyre belépve akkor is el tudod fogadni az ajánlatot.

 

Ha nem látod a személyes tárhelyen az ajánlatot, és postai úton sem kaptad meg, pedig szerinted meg kellett volna, akkor az MKB Banknál tudnak segíteni, vagy e-mailben az ugyfel@mkbszepkartya.hu e-mail címen, vagy munkanapokon a 06 1 268-7272 telefonszámon.

 

A változások nem befolyásolják az MKB SZÉP Kártya használatát, illetve a kártyával való fizetés szabályai és a szolgáltatási helyek is változatlanok maradnak, a számlavezetés pedig ingyenes.

 

K&H Bank szép kártya teendők

 

2018. november 30-tól a K&H Csoportszolgáltató Kft.-től a K&H Bank Zrt. vette át a kártyák kibocsátását. A szerződéskötés 2018. december 1-jei hatállyal történt meg automatikusan, ha nem nyilatkoztál arról a bank felé, hogy nem szeretnél velük szerződést kötni.

 

Egyenleg lekérdezés - itt tudod megnézni, mekkora keret áll rendelkezésre

 

Attól függően, hogy melyik szolgáltatónál van a SZÉP kártya, az adott pénzintézet weboldalán belépve tudod ellenőrizni a SZÉP kártyád egyenlegét, mindössze néhány kattintással.

 

SZÉP kártya egyenleg lekérdezés

 

Az egyenleged lekérdezése mellett a SZÉP elfogadóhely keresővel ellenőrizheted, hogy hol tudsz fizetni az OTP SZÉP Kártyáddal.

 

 1. OTP
  Az OTP SZÉP Kártyád aktuális egyenlegét itt tudod lekérdezni. A belépést követően ezekre van lehetőséged az OTP felületén:
  • lekérdezheted a kártyaforgalmad,

  • igénybe veheted a bank kiemelt partnereinek az ajánlatait,

  • ellenőrizheted az adataidat,

  • rendelhetsz pótkártyát, ha az előzőt valami miatt le kellett tiltani,

  • kifizetheted a foglalókat, előlegeket,

  • módosíthatod az e-mail címedet és a jelszavadat is.

 2. MKB

  Az MKB Banknál az aktuális egyenlegedet megnézheted a Személyes tárhelyen és az applikációban is. A belépéshez az azonosítódra és a jelszavadra van szükség.

   

 3. K&H

  A K&H Banknál itt tudsz belépni a felületre, ahol megtalálsz minden fontos információt a változásokról, valamint az egyenleged is itt tudod lekérdezni. Ha éppen nem vagy internet közelben, akkor telefonon, a K&H TeleCentert tárcsázva tudod lekérni az egyenlegedet. Ezeket a telefonszámokat tudod hívni: +36 1 335 3355, +36 20 335 3355, +36 30 335 3355 vagy +36 70 335 3355, amelyik számodra szimpatikusabb. A hívásnál a 7-es menüpontot válaszd ki, ehhez tartozik a K&H SZÉP Kártya ügyfélszolgálata.

 


Nyaralást tervezel, de nincs elég pénz a SZÉP Kártyádon? A Bank360 személyi kölcsön kalkulátor segít megtalálni a legjobb megoldást! Hasonlítsd össze néhány kattintással a legkedvezőbb személyi kölcsön ajánlatokat, és válaszd ki a legjobbat!


A változás befolyásolja a meglévő egyenlegem?

 

Nem, a vásárlásoknál még a bankok technikai átállása idején nem kellett, hogy probléma merüljön fel. A SZÉP Kártyádon lévő összeget továbbra is ugyanúgy felhasználhatod a kijelölt helyeken. A Kártya használata továbbra is díjmentes.

 

Meddig lehet felhasználni a SZÉP Kártyán lévő egyenleget?

 

Szintén változott 2019 januárjától a SZÉP Kártyán lévő keret felhasználhatósága. Ha a munkavállaló a SZÉP Kártyájára feltöltött összeget a feltöltés évét követő második naptári év május 31-ig nem használja fel, akkor az nem kerül visszautalásra a munkáltatóhoz (korábban így volt), hanem az alszámlán marad, így továbbra is felhasználható marad. Erre az összegre viszont a vonatkozó jogszabály szerint köteles díjat felszámítani a kártyakibocsátó bank, melynek mértéke a fel nem használt pénzösszeg 3%-a havonta. Ez a szabály egyaránt vonatkozik a 2019-ben valamint az azelőtt feltöltött összegekre is.

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!